Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Когато има избори, само тогава ли ще ни видят?"

Затихва ли интересът към покупко-продажбата на гласове в Силистренско?

"След изборите кой те признава? Никой", твърдят в дуловското село Черник

| Репортаж
Снимка: Незабравка Кирова

Купуването и продаването на гласове е престъпление. Преди и по време на избори се правят специализирани полицейски операции срещу нарушаване политическите права на гражданите. Но защо да са нарушени правата им, ако всичко става по съгласие - и на едната, и на другата страна?

Практиката показва, че това са най-трудно доказуемите престъпления. Навсякъде и хората знаят, и органите на полицията, и съдът знаят – кой купува, кой се продава и като как стават нещата, но явлението си остава.

Има ли покупко-продажба на гласове в една от силистренските общини – Дулово?

Дулово е от спорните общини в региона, характерна със смесено население. Дълго време управлявана от една от основните политически партии, след това от друга.

Непосредствено преди днешния ден, градският фолклор донесе информация, че в определени села се предлагат пари, като се плащат стари задължения на заборчлели избиратели - нещо трудно доказуемо.

"Не сме чули. Кой ще ми предлага?"

"Няма такова нещо. Ако има, ще има в джоба. Ще взема."

В тефтера с вересии дълговете се изчистват като дойдат пенсиите, казва местна магазинерка.

"Не съм виждала. На никого не дават сега. Преди даваха, като почнахме демокрацията."

"Когато има избори, само тогава ли ще ни видят? Само тогава ли ще ми дават пари", пита местен жител.

От решенията на Районната избирателна комисия е видно, че в тази община нещо се случва. Само за десет дни има регистрирани почти 20 промени на съставите на секционните избирателни комисии, като не става въпрос за смяна на едно или две лица, а на цели списъци.

Причините могат да бъдат много – болни, пътуващи, както и съмнения, че някой не е от нашите - особено ако има вътрешно-партийни борби за преференции. Съществува обаче и страх.

"Една част ги е страх. Ние сме най-трудният регион в България. Както и Враца. Почти изоставени. От семейството все има някой в администрацията, на държавна работа с една дума. Преди 10-15 години имаше някаква толерантност между партиите и хората. В момента се работи на всяка цена, което притеснява електоратите на партиите. Това нажежава обстановката", коментира друг местен жител.

И ако все още има хора, пазещи службата си, другите, които преди ядяха кебапчета срещу "правилен" вот – вече гледат на интереса си в дългосрочен план, а не ден за ден.

"Обяснява това-онова и щом минат изборите, всичко свършва!"

"След изборите кой те признава? Никой! Признават те един месец на четири години."

"Не се продаваме. Не сме за 20 лева, за 100 лева. Важното е да дойде някой да свърши работа."

Съмненията за нарушаване на изборните и политически права на гражданите остават. Най-малкото защото до момента има вече образувани две досъдебни производства по данни от Окръжна прокуратура – Силистра. Освен това всички знаем, че във всеки слух има и малко истина.

Иначе сценариите, които се разказват за проверка на това дали е гласувано за точния човек, са различни – от това жените да са лакирани всяка с определен цвят и като снимат бюлетината – да се вижда и маникюрът, за да се знае на кого е, до агитация за определен кандидат от листата, за да се проследи броят на преференциите.

Снимки: Незабравка Кирова

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дипломат събра пъстрата мозайка на Кипър в книга

Необичайно и увлекателно пътешествие из Кипър  извън традиционните туристически маршрути - в ролята на любознателен пътешественик, любопитен откривател и сладкодумен разказвач на истории влиза посланикът на България в Кипър в периода 2014-2018 г. Христо Георгиев. Премиерата на неговата книга "Скритото очарование на Кипър" бе част от майските..

публикувано на 18.06.24 в 11:40

Недостиг на водни спасители въпреки по-високото заплащане

Заплащането на водните спасители е сравнително високо и въпреки това недостигът на кадри за сезона продължава . Това обясни пред БНР концесионерът на плажа в Крайморие Николай Димитров. Държавата натоварва с допълнителни изисквания през новата наредба, приета преди два месеца, смята той.  След разговори между концесионери и..

публикувано на 17.06.24 в 06:42

Доц. Илиан Господинов: Чака ни горещо лято. Валежите през юни са далеч под нормата

Към Балканите има почти постоянен поток на по-топъл въздух. Това е естествен процес. Нормално е времето да бъде относително по-топло от климатичните норми . Това обясни в интервю за БНР доц. Илиан Господинов от Националния институт за метеорология и хидрология (НИМХ). През юни миналата година температурите бяха по-скоро около нормата и..

публикувано на 13.06.24 в 09:28
Ивелин Михайлов и Николай Марков

Откъде дойде пробивът на "Величие"?

"Има го феномена на непрестижния вот . Второто е, че паралелната реалност онлайн съществува. Съществуват изключително странни хора, със свои видеоканали, своя аудитория, свои зрители. И когато схванем върху колко голяма аудитория имат влияние хора като Цанов (Станислав Цанов - бел. ред.) и Киро Брейка, които няма да видите в национален..

публикувано на 10.06.24 в 12:07
Александър Маринов

Александър Маринов: Ще се появи мощна политическа сила. Ако не е президентът, ще е нещо друго

" В България ще се появи нова мощна политическа сила, от която има нужда обществото . Такава, около която да се формира нов тип управление. Ако не е президентът, ще е нещо друго." Това мнение изрази в интервю за БНР  политологът проф. Александър Маринов. Персонифицираните очаквания са насочени към президента , смята той. "В момента това..

публикувано на 10.06.24 в 09:01

Диагноза от Дивчовото: Политиците много подценяват народа!

На географския ръб на ЕС – в селата Лесово и Мелница от Ямболска област, настроенията са сходни. Лесово е само на няколко километра от българо-турската граница.  Някои жители там са доволни, че България е в ЕС, други не отчитат промяна. Всички обаче са обидени на политиците. В предизборната кампания виждат само "надплюване, кал". За..

публикувано на 09.06.24 в 11:24

„Криле за приземяване“ и творчеството на Диана Иванова

И в най-уредената държава да отидеш, си чужденец. Това е разбрала поетесата Диана Иванова, когато обстоятелствата я принуждават да напусне родния Сливен и да отиде в Англия при децата си.   Там работи в Медицински център, но едно редовно слушано българско предаване като "Рано в неделя" и болката към България тази година я вдъхновяват да..

публикувано на 09.06.24 в 06:00