Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой кандидати на изборите на Острова

Изглед към сградата на британския парламент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рекорден брой кандидати участват в тазгодишните общи избори в Обединеното кралство на 4 юли.

Повече от 4500 кандидати ще се надпреварват в 650 избирателни района в Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия. Това означава 35,7-процентно увеличение на кандидатите в изборите на 4 юли спрямо предишния вот през 2019 година.

Увеличението на бройката идва основно от това, че крайнодясната партия "Реформирай Обединеното кралство" се отказа от обещанието си да не се противопоставя на консерваторите. Зелената партия също има повече кандидати, а Работническата партия на Великобритания за първи път ще участва в общи избори.

Наблюдава се и голям скок в броя на кандидатите от по-малки партии и независимите кандидати. Тим Бейл, професор по политика в университета Queen Mary в Лондон, каза за Би Би Си, че "на практика всяка европейска страна, включително Обединеното кралство, е свидетел на фрагментация на партийните си системи". Според него гласоподавателите в днешно време са много по-нелоялни отпреди и в много от случаите смятат, че "старите" партии не са успели да постигнат очакваните резултати или са ги изоставили.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борислав Гуцанов

БСП очаква да получи третия мандат за съставяне на правителство

БСП очаква да получи третия мандат за съставяне на правителство и ще положи всички усилия за съставяне на правителство на националното съгласие и спасение. Това заяви председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов: "Ако се връчи на БСП, ние сме говорили не един или два пъти, че ще съберем нашият Национален съвет, за да вземем решение какво..

публикувано на 05.07.24 в 14:37

В прощално слово Риши Сунак се извини на страната и на партията си

В прощално обръщение към нацията пред "Даунинг стрийт" 10 британският премиер Риши Сунак се извини на страната и на партията си и отново заяви, че поема отговорност. Той допълни, че освен, че се оттегля като премиер, ще подаде оставка и като лидер на Консервативната партия. В кратката си реч след съкрушителната загуба на общите избори, пак..

публикувано на 05.07.24 в 14:37
Делян Пеевски

Пеевски отрече България да се превръща в донор на Украйна

Тези пари няма да бъдат давани директно от страната ни на Украйна, а ще бъдат приспаднати от сумите, които България получава за предоставеното на Киев въоръжение. Това стана ясно от думите на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, който коментира изразената от премиера Главчев позиция, че България отива на срещата на върха на НАТО с позиция,..

публикувано на 05.07.24 в 14:24

Съдът отхвърли иска на МФ за близо 630 млн. лв. по делото срещу Васил Божков

Софийският градски съд (СГС) отхвърли гражданския иск на Министерството на финансите (МФ) за близо 630 млн. лева по делото срещу Васил Божков и още девет души, подсъдими по т. нар. "хазартно дело".  Според съдия Иван Коев разглеждането му силно ще затрудни делото в неговата наказателна част.  Съдът допусна братята Георги и Цветомир Найденови да бъдат..

публикувано на 05.07.24 в 14:15
Областна администрация-Варна

Освободени са двама заместник областни управители на Варненска област

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев са освободени заместник областните управители на Варненска област Огнян Рачев и Изабела Иванова. Областният управител Андрияна Андреева изразява своята благодарност за добрата екипна работа на досегашните членове на политическия кабинет. Служебният премиер е назначил Айрие Ибрямова за заместник областен..

публикувано на 05.07.24 в 13:58

Депутати коментират новите назначения на областни управители

Спорът за новите назначения на областни управители продължи и в кулоарите на парламента. От ПП-ДБ обвиниха служебното правителство в политическа чистка и в опит за овладяване на държавата.  "На фона на политическия разпад в парламента статуквото действа координирано на ниво изпълнителна и местна власт, и прави поголовни смени", каза Богдан Богданов от..

публикувано на 05.07.24 в 13:47
Димитър Главчев

Главчев: На срещата на НАТО България ще предложи провеждане на мирни преговори между Русия и Украйна

На срещата на върха на НАТО във Вашингтон България ще предложи провеждане на мирни преговори между Русия и Украйна, заяви служебният премиер Димитър Главчев: "Мисля наистина, тъй като стана въпрос в пленарната зала вчера, да предложим мирни преговори, на които България да бъде посредник. Какво по хубаво от това? И това ще предложа, няма..

публикувано на 05.07.24 в 13:46