Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира арт фестивал, посветен на Димитър Еленов

| Интервю
Снимка: Валерия Николова

Летен фестивал, посветен на актьора, режисьор и театрален педагог Димитър Еленов, предстои да бъде открит днес в София. Той отново ще предложи разнообразни творчески работилници и ателиета, насочени към деца и тийнейджъри, които имат отношение към театъра, сцената, изкуството. В тези активности ще се включат и популярни творци, ученици и колеги на Димитър Еленов.

"Паметта е тази, която изгражда в човека една съвременна визия, да не се мисли за единствен - че светът започва от него и свършва с него", каза пред БНР Розита Еленова, която е част от организацията на фестивала и която прави така, че да пазим паметта за това, което ни е оставил Димитър Еленов като завет и отношение към младите таланти.

Фестивалът вече стана устойчив във времето, като това е неговото трето издание, подчерта тя в интервю за предаването "Хоризонт до обед". 

Програмата включва ателиета и работилници. Тя е на различни модули от по 2 часа, в които различни утвърдени творци - актьори, режисьори, драматурзи, художници, правят своите арт ателиета в пространството на градинката пред НДК.

Няма записвания, всеки може да дойде, като входът е свободен, уточни Еленова.

"Всяка година я посвещаваме на някакъв вид модел, който да ни свързва с другите. Искаме средата да бъде защитена и приятелска", коментира още тя. 

Стойностното възпитание на едно дете винаги минава през изкуството, цитира тя думи на Димитър Еленов. Според нея само през изкуството можеш да възпиташ човек, който има емпатия, осъзнава своята емоция и може да култивира своята емоционална интелигентност:

"Само този човек може да има в себе си твърди устои, така че да устои на трудностите на живота. Само изкуството те кара да извадиш своята креативност, всичките си възможности, да живееш на максимума си. Ние не знаем своите граници".

Изкуството е една крачка по-напред към развитието ми като личност, каза от своя страна ученикът от 133 училище Владислав Найденов. Според него фестивалът събира младежи, отворени към света. 

Виктор Караиванов, който също ще участва в събитието, допълни: "Изкуството е крачка напред. Тази тръпка, която се изпитва, докато играеш на сцената, няма къде другаде да я усетиш". 

"Изкуството е начин на възпитаване. То изгражда характер", подчерта ученичката Неда Радилова. 

Цялото интервю на Валерия Николова с Розита Еленова, Владислав Найденов, Виктор Караиванов и Неда Радилова в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвърто издание на Софийския фестивал на Музикалния театър в парк "Военна академия"

Четвъртото издание на Софийския фестивал на Музикалния театър и тази година ще се проведе на откритата сцена в парк "Военна академия". Официалното откриване на Фестивала ще бъде на 23-ти юни от 20:00 часа със спектакъла “Кармина Бурана” на Балет "Арабеск" .  Заключителният концерт-спектакъл “Кавалери канят” ще бъде на 13-и юли от 20:00..

публикувано на 21.06.24 в 16:26

Започва музикалното "Варненско лято" 2024

На 22 юни с концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна под диригентството на Константин Илиевски ще бъде открит официално Международният музикален фестивал "Варненско лято". Две години преди честването на своя 100-годишен юбилей „Варненско лято“ за пореден път събира в едно традиция и бъдеще: Първо ще прозвучи музикалната емблема на..

публикувано на 21.06.24 в 09:21
Виви Василева и специалните гости на концерта във Виена

Забележително българско присъствие в Концертхаус - Виена

На 15 юни в напълно разпродадената зала „Моцарт“ на виенския Концертхаус състоя забележително  събитие. Концертната вечер беше финал и кулминация на специализирания музикален цикъл „Percussive Planet“ за сезон 2023/2024 година. Звезди на концерта бяха брилянтни солисти - виртуозната перкусионистка Виви Василева, нейният брат и..

публикувано на 20.06.24 в 18:25
Рилският пустинник

Софийската опера и балет ще представи "Рилският пустинник" пред храм "Св. Александър Невски"

Софийската опера и балет ще представи "Рилският пустинник" – музикална поема, разказваща за живота и делото на небесния закрилник на България. Оперният спектакъл ще се проведе на 26, 27 и 28 юли на площада пред храм "Св. Александър Невски".  Режисурата е на директора на Софийската опера акад. Пламен Карталов. Отец Кирил Попов от столичния..

публикувано на 20.06.24 в 15:09
Ива Таралежкова и Венци Благоев

"Джаз под звездите" на Деветашко плато - една различна емоция и енергия

Между 28 и 30 юни ще се проведе десетото издание на фестивала "Джаз под звездите на Деветашкото плато".  Деветашкото плато, което местните превърнаха в пленително място Районът на Деветашкото плато отново е сцена на "Джаз под звездите" "От години работим селата в Деветашкото плато да започнат да живеят нов живот. Преди 15 години те бяха..

публикувано на 20.06.24 в 09:39

"Споделени движения", или как видни спортисти се заеха да рисуват

Малко преди най-голямото спортно събитие това лято - Олимпийските игри в Париж, Българският културен институт във френската столица отваря врати за артистичен проект, обединяващ спорт и изкуство . Тази вечер е официалното откриване на изложбата "Споделени движения" на Александър Василев – Василевса, в която 16 от най-популярните в света..

публикувано на 20.06.24 в 06:56
Виктор Теодосиев

Валдхорнистът Виктор Теодосиев с поредно престижно международно участие

Валдхорнистът Виктор Теодосиев, носител на приза „Млад музикант на годината“ в допитването „Музикант на годината 2022", продължава да ни радва с успехите си и в България, и на международната сцена. Той гостува в предаването „Алегро виваче“ веднага след завръщането си от европейското пролетно турне на престижния Младежки международен оркестър..

обновено на 19.06.24 в 20:09