Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект подготвя град Ларнака да може да реагира при цунами

Ларнака
Снимка: Борислава Бобанац

Крайбрежният град Ларнака ще стане първият в Кипър, готов за реакция при възможно цунами. Първият етап от проекта, координиран и финансиран от ЮНЕСКО, ще бъде завършен до края на годината, съобщиха от местната управа.

Ларнака е силно уязвима в случай на цунами заради ниската си надморска височина, равнинния си терен и крайбрежното развитие, посочиха от общината. Рискът е висок и заради критичната инфраструктура в града - главното кипърско международно летище, разположено на самия бряг на Средиземно море. Затова Ларнака бе избрана да участва в проекта за подготовка за справяне с възможно цунами /CoastWAVE/, осъществяван с техническа помощ от Междуправителствената океанографска комисия на ЮНЕСКО /IOC-UNESCO/, обясниха от управата на града.

С изпълнението му властите ще картографират цялата рискова зона и ще въведат система за ранно предупреждение, като бъдат монтирани измервателни уреди, сеизмографи и сирени. Ще бъдат разработени планове и маршрути за евакуация на населението. Започна поставянето на информационни табели и карти, насочващи гражданите за движение при опасност, което ще приключи до края на тази година, съобщиха от общината.

Целият проект завършва до 2026 г., когато се очаква ЮНЕСКО да обяви кипърския град за "готов за цунами", гарантиращ най-високо ниво на безопасност за жителите.

По публикацията работи: Мария Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипър ще вложи над 3 млрд. евро в зеления преход до 2030 г.

Кипър ще вложи над 3 млрд. евро в зеления преход до 2030 г., съобщиха от финансовото министерство. Средствата ще дойдат от европейски структурни фондове, националния бюджет и частни инвеститори. "Зелените" инвестиции на Кипър са насочени към..

публикувано на 21.06.24 в 23:10

В Кипър започва Фестивалът на Потопа

В Кипър днес започват празненствата от Фестивала на Потопа, чиято кулминация е в понеделник, в деня на свети Дух, който е и официален почивен ден в страната.  Прочутият фестивал Катаклизмос се провежда във всички крайбрежни гладове на острова. Началото му..

публикувано на 21.06.24 в 03:12

Компенсации от 2,8 млн. евро за земеделците, пострадали от пожарите в Кипър

2,8 млн. евро спeшни компенсации ще изплати правителството на Кипър на селскостопанските производители, които са засегнати от големите пожари, избухнали в края на май и през юни в три области на страната, реши то на заседанието си в сряда. По..

публикувано на 20.06.24 в 09:47

Кипърското правителство удължи мерките за компенсиране на потребители заради инфлацията

Правителството на Кипър удължи прилагането на мерките за компенсиране на потребителите заради инфлацията и повишените разходи за живот. Действието на двете основни мерки за финансова помощ на гражданите, които правителството поднови, изтичаше в..

публикувано на 20.06.24 в 08:20
Никос Христодулидис

Никос Христодулидис: Кипър по никакъв начин не участва във военните действия в Близкия изток

Кипър по никакъв начин не участва във военните действия в Близкия изток, заяви президентът Никос Христодулидис след отправените заплахи от лидера на ливанската "Хизбула", който предупреди Кипър да не отваря летища и бази за израелски атаки срещу..

публикувано на 20.06.24 в 07:53
Президентът на Кипър Никос Христодулидис

"Хизбулла" заплаши с удари по земя, въздух и море Израел и Кипър

Ден без публични заплахи с опустошителна война между Израел и "Хизбулла". Словесните атаки между Тел Авив и ливанската шиитска групировка - най-добре въоръжената част от подкрепяната от Иран т.нар. "ос на съпротивата" - заглъхнаха, след като вчера..

публикувано на 20.06.24 в 18:24
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стари занаяти и бойни техники оживяват на фестивал в Шумен

Стотици зрители се събраха пред стените на Шуменската крепост, за да наблюдават историческа възстановка на превземането на крепостта от рицарите кръстоносци през 1444 година. Тя беше кулминацията на започналия вчера тридневен международен исторически..

публикувано на 28.09.24 в 22:03
Спасител със специално обучено куче сред отломките след руско нападение, поразило жилищен блок в украинския град Харков, 24 септември 2024 г.

Четирима души загинаха при две руски атаки в Харковска област

Четирима души загинаха днес при две руски атаки в североизточната част на украинската Харковска област. Сред тях е съдия от Върховния съд, който доставял помощи на местните жители с граждански автомобил, предаде Ройтерс, като се позова на украинските..

публикувано на 28.09.24 в 22:01
Киър Стармър

Депутатка от управрялаваща партия във Великобритания подаде оставка, обвинявайки прмиера в лицемерие

Във Великобритаиня Роузи Дъфийлд подаде оставка като депутатка от управрялаваща Лейбъристка партия, обвинявайки премиера Киър Стармър в лицемерие заради поведението му и неспазване на поети обещания.  Роузи Дъфийлд, която е избрана от Кентърбъри,..

публикувано на 28.09.24 в 21:23
Изстрелването на ракетата на SpaceX

Мисия на SpaceX отива до МКС, за да прибере блокираните там американски астронавти

Минути след 20 ч. българско време от Кейп Канаверал, Флорида ще бъде изстреляна мисия на SpaceX с двама души на борда. В космическия апарат остават две свободни места за връщането на американските астронавти, които от месеци са блокирани на..

публикувано на 28.09.24 в 20:02

Ако една пета от депутатите поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано

Ако една пета от народните представители поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано, но с конкретни теми и точки. Това каза в Кюстендил пред репортери председателят на Народното събрание Рая Назарян. Тя беше в града за провеждащия..

публикувано на 28.09.24 в 19:18

В Гърция очакват температури до 9 градуса идната седмица

След близо седмица на летни температури в повечето части на Гърция, от неделя следобед до понеделник се очаква рязка промяна на времето и температури до 9 градуса по Целзий, съобщава в. „Катимерини“. Националната метеорологична служба съобщи, че се..

публикувано на 28.09.24 в 18:57
Съпредседателят на партията

"Алтернатива за Германия" ще номинира Алис Вайдел за канцлер през 2025 година

"Алтернатива за Германия" издигна свой кандидат за канцлер за парламентарните избори догодина. Това ще е съпредседателката на партията Алис Вайдел. Лидерката на германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел ще води..

публикувано на 28.09.24 в 18:42