Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистът Дмитрий Юдин ще солира на Радиооркестъра за откриването на новия сезон

Втората награда на конкурса "Геза Анда" 2024 беше поделена между него и Даумантс Лиепинш

| Интервю
Дмитрий Юдин и Даумантс Лиепинш
Снимка: Dmitry Khamzin/Géza Anda-Foundation 2024

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" представяме ексклузивно носителите на награди в Международния конкурс за пианисти „Геза Анда“ 2024 в Цюрих.

Забележителното жури от световни клавирни звезди, сред които Марта Аргерич, Робърт Левин и председателят Рико Гулда, с подкрепата на президента на фондация „Геза Анда“ проф. Тобиас Рихтер, прецени, че втората награда трябва да бъде поделена между двама финалисти – Даумантс Лиепинш от Латвия и Дмитрий Юдин от Русия. И така, събирайки финансовите средства, които се полагат за второ и трето място, те бяха дадени поравно на двамата.

Лиепинш, точно както и победителят в конкурса Иля Шмуклер, е ученик на прочутия Станислав Юденич, но не в музикалния му център в САЩ, а в класа, който ръководи във Висшето училище за музика „Кралица София“ в Мадрид. Даумантс е на 29, вече е изграден артист с все по-натоварен календар, който не се страхува от състезания с подобни високи стандарти – той е подготвен, знае какво иска да покаже, „разговаря“ с оркестъра, когато музицират заедно, макар и без много емоционални изригвания. Неговият Моцарт на полуфинала също беше достоен за награда (призът получи Иля Шмуклер) – изискано поднесен, с чудесен звук и безукорна техника. За финала в Цюрих, когато тримата избрани солираха на оркестър "Тонхале" под диригентството на Пааво Ярви, на него журито повери Четвъртия клавирен концерт от Бетовен.  

„Тонхале е фантастична зала за свирене. Акустиката е чудесна. А диригентите, с които си партнирахме (Плетньов и Ярви), са невероятни. Беше фантастично преживяване – да правим музика заедно, да ѝ вдъхваме живот и да я поднасяме на публиката – това е най-хубавото за мен“ - сподели пианистът. 

Даумантс вече е популярен изпълнител в родната си Латвия. Славата му се увеличава заедно с наградите от важни конкурси – като „Мария Каналс“ в Испания и „Джордже Енеску“ в Румъния. Бил е полуфиналист и на „Кралица Елизабет“ в Брюксел през 2021. Каква е разликата с „Геза Анда“ и защо реши да опита отново от конкурсните приключения?

„Разликата е в репертоара. „Геза Анда“ е специален вид конкурс, който изисква и специална подготовка. Репертоарът е с близо 6 часа продължителност и ти трябва да си готов да го изсвириш в една седмица. Трябва да си подготвен и психически, защото всеки път, когато преминеш в следващия тур, имаш дълъг период от време, в който дори не знаеш какво ще трябва да изпълняваш – подготвяш много варианти, а в последния момент научаваш кой ще бъде. Специфичен е и начинът, по който се представят победителите в конкурса „Геза Анда“ в социалните мрежи, защото, както се оказва, повечето изобщо не сме силни в това. Това е интересен феномен, според мен, защото, също както и самият Геза Анда, за когото не знаем твърде много като личност, а само познаваме неговите записи, и носителите на награди в конкурса, който носи неговото име, са особен тип пианисти. Като цяло, много е интересна общността, която се изгражда тук, около този конкурс.“


По силата на жребия и избора на журито кое произведение да изпълни на финала, вечерта в изпълнената до краен предел с публика реновирана зала Тонхале в Цюрих започна с Бетовен. Голямата завръзка, обаче, която вълнуваше всички, беше: ще издържи ли на напрежението 23-годишният руснак Дмитрий Юдин, на когото специалистите повериха неимоверно трудния Втори концерт за пиано и оркестър от Бела Барток. Журито беше категорично – Лиепинш започва с Бетовен, след него Юдин с Барток и накрая Шмуклер с Григ. 

Ето какво разказа за БНР Дмитрий Юдин на следващата сутрин – вече като носител на поделената втора награда от конкурса „Геза Анда“:

„Беше като много вълнуващо приключение за мен – цялата тази вечер снощи. Щастлив съм, че приех предизвикателството, защото смятам, че колкото повече предизвикателства преодоляваш, толкова повече израстваш. След снощи аз не искам да казвам нещо от рода на „Това ме промени завинаги“, или подобно, но определено нещо е различно. Със сигурност това е ново ниво за мен, сега знам по-добре на какво съм способен, но също и върху какво трябва да работя. Смятам, че моменти на стрес и спонтанност като снощния показват най-добре какви качества имаш. Така че уча за себе си от тях.“

Той е роден през 2001 г. След начално обучение в Москва той е избран за стипендиант на фонд „Владимир Спиваков“, а от 2019 г. е възпитаник на Орасио Гутиерес в "Манхатън скул ъф мюзик" - Ню Йорк. Лауреат е на конкурси като „Владимир Крайнев“ и „Артур Рубинщайн“, но в сравнение с неговите конкуренти в Цюрих, е направо казано новобранец – за него големите предизвикателства тепърва предстоят, защото е само на 23. 

Дмитрий Юдин влиза в историята на конкурса „Геза Анда“ 2024 като носител на втора награда заедно с Даумант Лиепинш, но руският пианист си тръгна от Цюрих и с ценна покана – на 27 септември в софийската зала "България" той ще бъде солист на Симфоничния оркестър на БНР в Концерт за пиано и оркестър в ла минор от Роберт Шуман. Заедно ще открият новия сезон - а поканата дойде лично от маестро Константин Илиевски, който присъства на финалния тур.

Репортажа от Цюрих и целите интервюта с Даумантс Лиепинш и Дмитрий Юдин чуйте в звуковия файл.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Иля Шмуклер и оркестър Тонхале - Цюрих

Иля Шмуклер обра наградите на конкурса "Геза Анда" 2024 в Цюрих

Между 5 и 9 юни предаването „Алегро виваче“ гостува на Международния конкурс за пианисти „Геза Анда“ в Цюрих и Винтертур. Той се проведе под патронажа на Корине Маух - кмет на Цюрих. Моцартовият полуфинал с участието на Музикколегиум Винтертур на 5 и..

публикувано на 12.06.24 в 15:35
ВИЖТЕ ОЩЕ
Диригентът Пааво Ярви

Маестро Пааво Ярви: Класическата музика е в положението да трябва да се извинява, че съществува

През месец юни организаторите на престижния конкурс за пианисти „Геза Анда“ привлякоха в Цюрих някои от най-значимите фигури от света на класическата музика. Сред тях беше и големият естонски диригент Пааво Ярви, който ръководи изпълненията на тримата..

публикувано на 03.07.24 в 17:09

Арт фестивал "Солинария" - с внимание към младите музиканти

Започна четвъртото издание на Младежкия арт фестивал "Солинария" в Созопол. На откритата сцена с невероятна гледка към морето от 5 до 13 юли отново изява ще имат млади артисти от България и гости от цяла Европа – от проекта EuroChoir.  Започнаха и..

публикувано на 03.07.24 в 16:35
Димитър Вълчев по време на запис в Първо студио на БНР (1971 г.)

Спомен за композитора Димитър Вълчев

С голямо уважение припомняме творческото дело на един любим за много българи музикант - Димитър Вълчев - композиторът, който се изявяваше и в класическата, и в поп музиката. Всеки слушател обича песента му “Една българска роза“, но е чувал и..

публикувано на 03.07.24 в 16:03
Детският радиохор с диригент Венеция Караманова - Ансамбъл на годината 2023

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Детският радиохор е "Ансамбъл на годината"

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Детският радиохор, ръководен от Венеция Караманова, е едва втората..

публикувано на 03.07.24 в 14:52
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Радиооркестърът закрива сезона си на 5 юли

В петък Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон. Събитието е в зала "България" от 19.00 ч. Главният диригент на състава Константин Илиевски, който ще бъде на пулта, е избрал три произведения: "Елегия" от Пламен Джуров, Концерт..

публикувано на 03.07.24 в 14:31
Нели Станева

Нели Станева и нейният "Билет за никъде другаде": Съвършеното спокойствие

Определят я като един от най-многообещаващите гласове в съвременната българска поезия .  С Нели Станева се запознах в Брюксел, по време на "Фестивала на българската книга" . Нели израства в Сливен, учи „Икономика“ в Германия, след което става..

публикувано на 03.07.24 в 10:23
Владимир Шунев

Владимир Шунев: Пейзажите ми са вдъхновени от българската природа

Владимир Шунев обича да пътува. Спира за кратка почивка, за да нарисува видяното и продължава пътя си към различни места в България.  Наричат го самобитен и самоук художник, защото по образование е минен инженер. Това го нарежда сред най-ярките..

публикувано на 02.07.24 в 09:23