Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С пастирска любов и личен пример, дядо Григорий показа какъв е християнският отговор на житейските проблеми

В митрополит Григорий врачани разпознават своя духовен водач

2
Врачанския митрополит Григорий
Снимка: Ива Антонова

След седем години начело на Врачанска епархия, в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници.


С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен пример, дядо Григорий показа какъв е християнският отговор на житейските проблеми, изпитанията на съвремието и най-вече по трудния, но спасителен път към вечността. 

Преди седем години Врачанска епархия отвори сърцето си и прие с очаквания и надежди новия си митрополит. Нека да си припомним как беше тогава:

"Добре дошъл във Врачанска епархия, да направите по-красиви църквите.

На този изстрадал народ му трябва духовник, който да обединява хората и да вървим напред с дух.

Всички сме много радостни от избирането на дядо Григорий и очакваме да бъде светилник, поставен на високо място, споделяха за "Хоризонт" хората от Врачанска епархия.

Владиката беше приветстван радушно и от местната власт. Кметът на престолния за катедрата град Враца Калин Каменов:

"Много ми се иска врачани от цялата епархия да разпознаят във вас водачът, който ще ни помогне да бъдем по-смирени, по-добри и по-вярващи".

След като мина под арка от свежи цветя на площада, препълнен за посрещането с хиляди хора, митрополитът отправи благослов:

"Нека да продължим заедно нашето разрастване във вярата и спасителните истини на Светото православие, и за успеха на мисията на Светата Божия Църква в нашия свят!"

Дядо Григорий дойде във Враца с образцова биография на възпитаник на Богословския факултет в Атина, монах, свещенослужител, църковен администратор и архиерей. Отговорен в служението си, почтен и трудолюбив,  владиката разгърна разнообразна дейност в епархията. 

"Църквата се установи като крепило на истината и на вярата, въздвижи се духовният живот във Врачанска епархия. Църковният живот се възроди във Врачанска епархия, споделяха врачани.

Събран в устрема си към небето и с отворени отечески обятия към хората, митрополит Григорий стана проповед на Христовата повеля за любовта към Бога и ближния

"Моето впечтатление за него е, че е прекрасен човек и духовен водач. Има харизмата, той е вярващ, той е Божи човек, всички миряни обичат дядо владика.

Общинските съветници бяхме единодушни при избора на дядо Владика за почетен гражданин на Враца.

За нас дядо Григорий е изключителен владика, скромен, добър, търпелив, достъпен, изключителен проповедник, казаха за БНР миряните от Враца.

А пред добрия пастир винаги трябва да бъде Пастиреначалника Христос и Неговите светии, споделя врачанският митрополит.

"Никога не забравям думите на моя небесен покровител Свети Григорий Богослов, който казва, че работата за спасяването на душите на хората и работата с хората е наука на науките и изкуства на изкуствата - може би най-трудния и отговорен, но и благодатен подвиг, човек да се грижи за ближните си, за душите и за спасението на човеците, именно това ме вдъхновява да се старая по-всякакъв начин, бивайки близо до хората за полагам усилия за тяхното духовно преобразяване, за тяхната просвета и за спасението на душите им, каза за БНР дядо Григорий.


Врачанският митрополит Григорий е роден през 1970 година в Ботевград. Завършва Природоматематическата гимназия в родния си град. 

Прз 1996 година е постриган за монах в Хаджидимовския манастир от тогавашния Неврокопски митрополит Натанаил.

Три години по-късно се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет.

През 2007 година е назначен за протосингел на Софийска митрополия.

Три години по-късно е хиротонисан за епископ и определен за втори викарий на Софийския митрополит и Български Патриарх Максим.

През 2011 година е назначен за игумен на Троянския манастир.

Три години по-късно става викарий на Софийския митрополит, тогава патриарх Неофит.

През 2017 година Светият Синод единодушно го избира за Врачански митрополит.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Ердоган

Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и Газа

Президентът на Турция Реджеп Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и в ивицата Газа. След заседание с правителството в Анкара Ердоган обясни, че решението трябва да бъде взето от Съвета за сигурност на ООН, но в случай, че бъде наложено вето, може да се намеси и Общото събрание, съгласно приета на 3..

публикувано на 30.09.24 в 22:06
Израелски въдушен удар по Ливан, нанесен на 30 септември 2024 г.

Увеличават се сигналите, че израелските военни започват сухопътна операция в Ливан

Израелската армия е установила закрита военна зона около три гранични с Ливан населени места в Израел, предаде АФП, като се позова на изявление на армията. Районите около три кибуца на границата между Израел и Ливан - Метула, Мисгав Ам и Кфар Гилади, са обявени за "закрита военна зона" и навлизането в тях е забранено за цивилни. Това се..

публикувано на 30.09.24 в 21:54

Безработицата в монтанската община Якимово е седем пъти над средната за страната

Безработицата в монтанската община Якимово е седем пъти над средната за страната за месец август, сочи статистиката. В община Монтана хората без препитание са най-малко. 8.2 % е безработицата в дирекция "Бюро по труда“ Монтана за август, която включва пет общини в областта – Бойчиновци, Георги Дамяново, Монтана, Чипровци и Якимово. За..

публикувано на 30.09.24 в 20:05

От 1 октомври БНБ сваля основния лихвен процент на 3,43 на сто

Българската народна банка (БНБ) обяви основен лихвен процент (ОЛП, проста годишна лихва) от 3,43 на сто от 1 октомври.  Това съобщават от централната банка на страницата си в интернет. ОЛП е на ниво 3,54 на сто от 1 септември. През август основният лихвен процент беше 3,53 на сто, през юли -  3,63 на сто, а през юни беше в размер на 3,78 на сто,..

публикувано на 30.09.24 в 19:53
Теодора Иванова, председател на ДАЗД

Повече от 60 процента от случаите на агресия срещу деца са в семейна среда

Повече от 60 процента от случаите на агресия срещу деца са в семейна среда, отчетоха от агенцията за закрила на детето. Децата са подложени физическа и на емоционална агресия. И затова спортът е начинът за преборване, каза председателят на ДАЗД д-р Теодора Иванова. И припомни за телефона на Агенцията, на който може да получат помощ:..

публикувано на 30.09.24 в 19:45

На летище София пристигна първата група българи, евакуирани от Ливан

На летище София кацна правителственият "Еърбъс" с първата група евакуирани българи от Ливан.  Евакуираха част от българите от Ливан Днес екип на Държавния авиационен оператор отлетя за ливанската столица Бейрут, като с този полет започна поетапна евакуация на сънародниците ни.  Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан Така..

публикувано на 30.09.24 в 19:44
Хора, разселени заради израелските военни удари в Ливан, се събират в Бейрут, 30 септември 2024 г.

Евакуираха част от българите от Ливан

Евакуираха част от българите от Ливан с правителствения "Еърбъс". Самолетът излетя от София след 13:00 часа и кацна в Бейрут малко преди 15:00 часа. Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан Майки с деца и възрастни хора са в първата група сънародници, евакуирани от ливанската столица. Те  пристигнаха в София около..

обновено на 30.09.24 в 19:32