Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

2
Д-р Весела Атанасова
Снимка: Мая Данчева

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света. Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е обвързан и със земеделския сезон, разливите на Нил и всички правила, по които света съществува. 

Огромно е културното и историческо наследство оставено по долината на Нил и проучвателите му непрекъснато добавят нови щрихи и артефакти към историята на тази древна цивилизация. А също и към културния обмен, който в древния свят е позволил египетски култове да достигнат до селищата по бреговете на Черно море, Древна Тракия, в античните селища по нашите морски брегове, до земите на днешна Украйна, Румъния, Турция, Грузия

Пирамидите в Гиза, Египет

Доказателства за това са епиграфски паметници, предмети от кост, теракота, бронз, скулптури, бижута и монети. Кога културата на Древен Египет е започнала да прониква по бреговете на Черно море – това най-вероятно се е случило още в първото хилядолетие преди Христа. 

Огромните ресурси, които е притежавал Древен Египет са били цел на големи завоеватели, търговския обмен на ценни и редки стоки са вероятните пътища, по-които културата на древните египтяни, както и култове към техните божества достигат черноморските брегове и осъществяват връзките с Долината на Нил.

Д-р Весела Атанасова египтолог и е специален гост в "Нощен Хоризонт". Поводът е една изложба, която ще бъде открита на 9 юли в Античен комплекс Сердика, познат ви като Ларгото в столицата на която тя е един от кураторите. 

Последното съвместно пътуване на Ева и Йордан Соколови е до Египет. Древноегипетски комплекс Абу Симбел с два храма, посветени на Рамзес Втори и съпругата му Нефертари.

Изложбата е плакатна и носи името "Египетските култове край Черно Море", заедно с нея ще бъде представен и сборник със същото име.

"Историята на Египет започна не с Клеопатра, тя е в края на тази история, историята на Египет може да се проследи 4000 години преди Христа, каза за БНР главен асистент Весела Атанасова от Институт по балканистика с Център по тракология "Проф. Александър Фол" към Българската академия на науките.

"Това е до династичния период в Египет, когато всъщност се заражда държавата Египет и за да може вече да видим класическия Египет от трето хилядолетие, минаваме през това 4-то хилядолетие, през културите Негада, които са доста специфични култури и достигаме до 3- то хилядолетие - класическия Египет. 

В момента работя над "Египетските култове в Древна Тракия, а сборникът "Египетските култове край Черно Море" се появи преди две години след една конференция във Варна, на която присъстваха най-добрите специалисти в света по темата. 

Френското образование ми даде много в тази област, чета египетски йероглифи, но все по-рядко, сега обучавам студентите, за да не забравям. 

Когато през 2013 година имах стаж към Френския център за изследвания на Карнак, там живеехме буквално до храма, аз снемах изображения. 

Храмът на Карнак е главният храм на Тива - древната столица на Египет от Средно царство, това е храмът на Амон, и е един от най-големите храмове в Египет. 

Чувството не може да се опише - между древното и сегашното - едно всекидневно прераждане в течението на Нил, който е постоянно около теб. Тя е много красива река, със залезите и изгревите, разказа още д-р Атанасова.

Тя сподели, че в началото започва своите изследователски търсения през Старото Царство, дисертацията й е на тази тема - дори преди Старото царство.

На изложбата  "Египетските култове край Черно Море" заедно с д-р Атанасова куратор ще бъде и неин колега от Франция - проф. Брико от университета Тулуза 3 във Франция. Професорът е един от най-известните специалисти по египетските култури в Средиземноморието, тези култове, които се разпространяват извън Египет. 

По думите на д-р Атанасова именно култът към Изида, към нейното семейство, се разпространява извън Египет и така се стига до Черноморските брегове. Основната хипотеза е, че един от наследниците на Александър Велики в Египет, след неговата смърт дават началото на Династията на Птолемеите. Тази династия развива Египет, дейността им се разраства в културно и военно отношение, като македонска династия те привличат египетското население към гърци и македонци, които вече управляват, този мит за Изида и Озирис им послужва, като те го преиначават с гръцки богове, разказа д-р Атанасова. 

Д-р Весела Атанасова

Доктор Весела Атанасова  завършва висшето си образование в Сорбоната, Франция в специалност Археология и История на изкуството. Защитава двойна докторантура по египтология на тема “Жреците от божествения култ през Старо царство” в Сорбоната и Нов български университет. Изследването й е придружено с теренна работа в редица музеи, сред които Каирския музей, Лувъра, Археологическия музей в Сан Жерман ан Ле, Музея Метрополитън в Ню Йорк, Британския музей. Доктор Весела Атанасова е работила във и с колеги от престижни международни изследователски лаборатории като Френския институт в Кайро, Колеж дьо Франс, Центъра за египетски изследвания към Сорбоната, катедрата по египтология в Оксфорд, Френско-египетския център за изследване на храмовете в Карнак. За научната си разработка получава награда за “най-добра франкофонска дисертация” от Университетската агенция на франкофонията и Френския институт в България.
От 2017 г. е главен асистент в Института за балканистика с Център по тракология при Българска академия на науките, където е ръководител на проектa “Тракия и Египет в гръко-римската епоха”. Преподава “Египетско изкуство и култура” в Департамент Средиземноморски и източни изследвания на Нов български университет и в катедрата по Стара история в СУ “Св. Климент Охридски”.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11