Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Няма разцепление в ДПС, има проблем в ПГ на ДПС"

Валентин Тончев: Доган е в страхотна форма и единственият, и незаменим лидер на ДПС

"На ДПС ѝ отива да вземе втория мандат, нека не го зачеркваме, но е необходим диалог между партиите"

| Интервю
Валентин Тончев, ДПС
Снимка: БГНЕС

Ще разсея спекулацията за ДПС. С д-р Ахмед Доган сме в ежедневна комуникация. Той се намира в страхотна форма и следи политическите процеси в България, Европа и света. Доган има много ясна представа в каква политическа криза в момента е демокрацията в страната.

Това заяви в интервю пред БНР Валентин Тончев, депутат от ДПС и член на ЦОБ на партията и един от подписалите писмото до почетния председател Ахмед Доган.

„Да сме благодарни, че д-р Доган разполага с това критично мислене и визия за развитието на България и може да ни бъде полезен в този критичен момент. Затова призовахме да вземе отношение за случващото се, както в нашата партия, така и в България“, призна Тончев, втори мандат депутат.

Валентин Тончев обясни защо той и негови колеги от ПГ на ДПС не подкрепиха кабинета „Росен Желязков“ на ГЕРБ:

„При цялото ми уважение към Росен Желязков, прекрасен кандидат за премиер на ГЕРБ, но ние сме депутати, изпратени в НС не да натискаме един бутон. Ние трябва да водим дебат за политики, какво ще прави България, какво е участието на ДПС.“

Депутатът отрече породилите се спекулации, че в ДПС има разцепление – „не са верни“, заяви той.

„Д-р Ахмед Доган е единственият и незаменим лидер на ДПС. Нека да сме наясно, сред нашите симпатизанти, членове, структури няма съмнение, че Доган представлява непреходните ценности и интересите на ДПС. С колегите гласувахме против „Желязков“, защото  последвахме волята на Доган“, откровено обясни ВАлентин Тончев в предаването „Хоризонт за вас“.

И обясни, че чл. 9а от Устава на ДПС е записано, че Доган е носител на непреходните и стратегическите цели.

„Каква по-стратегическа цел да участваме в разговори, трябва ли да бъде подкрепен политическия кабинет на ГЕРБ. Доган каза, че с ДПС никой не е разговарял за политиките на кабинета „Желязков“. Хубаво е на лист хартия да има за подкрепата на Украйна, Шенген и т. нат., но кой е водил разговори с ДПС, какви политики ще следваме, за да постигнем тези цели“, аргументира гласуването в НС срещу кабинета „Желязков“ Тончев.

За напрежението в ДПС той обясни:

Има напрежение по отношение на политиката, която се води, по отношение на симпатизанти няма напрежение. Бяха избрани двама съпредседатели и Доган заяви, че така ще се води партията. Но през последните седмици наблюдаваме еднолично взимане на решение от „Кой е председател на ПГ на ДПС – Делян Пеевски?“. Ние не искаме да разцепваме партията, но трябва да следваме, това което сме гласували на Националната конференция. Вчера изключен Джейхан Ибрямов, Айсел Руфат без ясни аргументи и дебати - партията ДПС е 34 години на политическия терен в България.

„Затова ние призовахме д-р Доган да се включи и поеме юздите, защото ДПС никога не е била управлявана по този начин. И ще видите, че той скоро ще вземе отношение. ДПС е силно изразена либерална партия и с уважение към всяка личност. И точно това се опитваме да споделим в момента. В ДПС няма разцепление, всички наши симпатизанти застават зад Доган, като единствен лидер на ДПС. Спорът е, как се ръководи ПГ към момента“, убеден е депутатът Валентин Тончев.

За вторият мандат той препоръча:

"На ДПС ѝ отива да вземе втория мандат, защото назад във времето ДПС е партията, която е съумявала в сложни, политически времена да състави коалиционни правителства – 2001 и 2005. Затова не трябва да зачеркваме втория мандат. Ситуацията изглежда сложна. На мен, преди всичко, ми се иска политическите партии да седнат и  разговарят с конкретни политики. И 6, и 10 пъти да отидем на избори, ако не седнат да говорят за приоритети, ценности, политики, България ще е продължи да е в блатото, в момента сме на дъното по развитие на демокрация в страната. Отиваме избори и какво, сменяме държавното устройство? Това ли е най-ценното, което могат българските политиците. Нека не бързаме с втория мандат и президентът проявява разбиране.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украинските военновъздушни сили отблъскват руско нападение по Киев

Украинските военновъздушни сили отблъскват руско ракетно нападение по столицата Киев в светлата част на денонощието, което е рядкост, отбелязват информационните агенции. Кметът Витали Кличко съобщи за експлозии в града и призова хората да потърсят прикрития. Линейки има в квартал в централната част на украинската столица, но няма данни за..

публикувано на 08.07.24 в 11:45
Виктор Орбан и Си Цзинпин.

Си Цзинпин призова световните сили да помогнат на Киев и Москва да възобновят преговорите

Президентът на Китай Си Цзинпин е заявил на срещата си в Пекин с унгарския премиер Виктор Орбан, че световните сили трябва да помогнат на Русия и Украйна да рестартират преките преговори за мир, съобщи държавната телевизия. Си е добавил, че "само когато всички големи сили упражнят положителна енергия, вместо отрицателна, зората на прекратяване на..

публикувано на 08.07.24 в 11:42

Местят статуята на Хермес от Хераклея Синтика в музея в Петрич

Тази седмица двуметровата статуя на Хермес, открита в Хераклея Синтика, ще бъде преместена в музея в Петрич. Това съобщи пред БНР ръководителят на разкопките проф. Людмил Вагалински. Статуята е " голяма, на места крехка ", обясни археологът. Голяма мраморна статуя откриха в античния град Хераклея Синтика край Петрич Гръцките медии..

публикувано на 08.07.24 в 11:11

Новите планове за защита на НАТО изискват до 50 допълнителни бригади

НАТО ще се нуждае от между 35 и 50 допълнителни бригади, за да реализира изцяло новите си планове за защита срещу нападение от Русия, твърди анонимен военен източник пред Ройтерс. Той не е дал повече подробности за плановете, които са секретни. Една бригада се състои от между 3000 и 7000 военни. Не е ясно откъде могат да се изтеглят..

публикувано на 08.07.24 в 11:08

Община Сапарева баня плаща все повече за сметосъбиране заради многото туристи и строителството

Община Сапарева баня плаща все повече за сметосъбиране заради многото туристи. Лятото градът нараства три пъти като население с посетителите, но и при активното строителство в курорта. Това беше казано на последното заседание на Общинския съвет. "Генерираме отпадъци като количество колкото в община Дупница", каза кметът Калин Гелев. По данни на..

публикувано на 08.07.24 в 11:08
Снимката е илюстративна.

Прокуратурата разследва смърт в ареста в Ямбол

32-годишен мъж е намерен мъртъв в помещението за задържане в ямболската полиция. От прокуратурата е започнало разследване, образувано е досъдебно производство по чл. 115 за причиняване смърт. Иван Димитров от Ямбол е задържан в нощта на 5-и срещу 6-и юли за притежание на наркотици. Няколко часа по-късно той е открит мъртъв. От прокуратурата..

публикувано на 08.07.24 в 11:01

Очаква се идните дни президентът Радев да обяви кога ще връчи втория мандат

След като ГЕРБ-СДС не успя да събере подкрепа за правителство на малцинството и миналата седмица парламентът отхвърли проекта на кабинет на номинирания за премиер Росен Желязков, предстои идните дни президентът Румен Радев да обяви кога ще продължи конституционната процедура около съставянето на кабинет. Вторият мандат ще получи Движението за права..

публикувано на 08.07.24 в 10:42