Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите

Снимка: Кети Тренчева

С понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната започна юли месец, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предаде БТА.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата отстъпи с 0,29 на сто до 2,047 пункта. Миналата седмица ИТЦ беше на ниво 2,053 пункта. Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г.

Краставиците поскъпват, като при тези от внос ръстът е 2,1 на сто до 2,45 лева за килограм, а при оранжерийните - 11,4 на сто до 2,74 лева за килограм. Цената на оранжерийните домати обаче е по-ниска - с 9 на сто до 2,22 лева за килограм.

Картофите поевтиняват с 1,7 на сто до 1,16 лева за килограм, а морковите - с 2,4 на сто до 1,24 лева за килограм. Цената на зрелия лук кромид също е надолу с 6,3 на сто до 1,19 лева за килограм, докато тази на зелето се повишава с 5,1 на сто до 0,82 лева за килограм.

Ябълките от внос поскъпват с 6,9 на сто и се търгуват по 2,01 лева за килограм. Цената на лимоните пада с 1,8 на сто и те се търгуват по 2,74 лева за килограм, а на бананите - с 1,1 на сто до 2,73 лева за килограм. Ягодите поскъпват с 19,4 на сто до 5,30 лева за килограм, а черешите - със 17,7 на сто до 4,13 лева за килограм.

Кравето сирене отстъпва с 1 на сто до 10,89 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" - с 1,5 на сто до 17,17 лева за килограм.

Цената на киселото мляко (3 и над 3 процента масленост) се повишава с 3,4 на сто и то се купува по 1,20 лева за кофичка от 400 гр., докато тази на прясното мляко (3 процента масленост) пада с 4,3 на сто до 2,22 лева за литър.

Пилешкото месо поскъпва с 3 на сто и се предлага по 6,88 лева за килограм, а яйцата (размер М) запазват цената си от 0,27 лева за брой на едро.

Цената на ориза се вдига с 1,5 на сто до 3,29 лева за килограм, а тази на лещата пада с 0,9 на сто и е съответно 4,27 лева за килограм. Зрелият фасул поевтинява с 1,7 на сто до 4,09 лева за килограм.

Захарта поскъпва с 0,5 на сто и се търгува по 1,96 лева за килограм, а олиото - с 4,3 на сто до 2,90 лева за литър. Цената на брашното тип 500 отстъпва с 4,7 на сто до 1,23 лева за килограм, докато тази на кравето масло (пакетче от 125 грама) скача с 1,5 на сто до 2,70 лева за брой.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Израелските сили нанесоха нови удари в южните предградия на Бейрут

Израелските въоръжени сили нанесоха нови удари днес в южните предградия на ливанската столица Бейрут. Продължават сраженията между Израел и "Хизбула" в Южен Ливан.  Израелски изтребители са атакували района "Харет Хрейк" и бежански лагер в квартал "Дахия", недалеч от международното летище "Рафик Харири", което все още функционира. Отекнали са силни..

публикувано на 05.10.24 в 18:17

Четирима души са пострадали при руска атака с дрон в украинската Херсонска област

Четирима души са пострадали при руска атака с дрон в украинската Херсонска област. Още един човек е ранен при ракетен удар в района на Изюм, в Харковска област. Нанесени са щети по жилищни сгради, съобщиха от областната администрация, цитиран от БТА. Русия заяви, че е превзела още едно село близо до град Покровск - логистичен център в Източна..

публикувано на 05.10.24 в 18:07

Няколко хиляди души се включиха в пропалестинска демонстрация в центъра на Лондон

Няколко хиляди души се включиха в пропалестинска демонстрация в центъра на Лондон, предаде Би Би Си. Протестиращите носят палестински флагове и издигат лозунги "Примирие сега", "Не докосвайте Ливан". "Спрете войната сега". Основният призив на участниците е за незабавно примирие в Ивицата Газа и предотвратяване на по-широк конфликт в Близкия..

публикувано на 05.10.24 в 18:02

С многохиляден митинг унгарската опозиция се противопоставя на проорбанската пропаганда

Хиляди унгарци да се събират в Будапеща за митинг срещу пропагандните мрежи на премиера Виктор Орбан, което е знак на нарастващо доверие сред опозицията в страната, съобщава агецния Блумбърг. Протестът в събота пред централата на държавната телевизия в унгарската столица, беше организиран от Петер Маджар, чиято партия ТИСА влезе в..

публикувано на 05.10.24 в 17:43

Изложба–конкурс на празника на баклавата в ловешкото село Малиново

25 домашно приготвени баклави участваха в изложбата–конкурс на празника на баклавата в ловешкото село Малиново За 12-ти път празникът на баклавата в село Малиново събра на площада пред местното читалище хора от различни етноси. "Нашето село е прочуто с баклавата. Това е на празник на селото и се възстановяват всички традиции. Дай Боже да го..

публикувано на 05.10.24 в 17:17
Пожар в апартамент след израелски въздушен удар в Дахие, Бейрут, Ливан, 2 октомври 2024 г.

Протест под мотото “Спрете нападенията над Ливан и Палестина" в София

Протест под мотото “Спрете нападенията над Ливан и Палестина" се провежда пред Съдебната палата в София.  В него участват както палестински организации, така и български граждани. Ето какво казаха част от протестиращите: "Тук съм да изразя подкрепата за потиснатите народи на Ливан и Палестина, които в момента търпят буквално геноцид". "Никой,..

публикувано на 05.10.24 в 17:10
Френският президент Еманюел Макрон

Макрон призовава за незабавно спиране на доставките на оръжия за Израел

Френският президент Еманюел Макрон призова в събота за незабавно спиране на доставките на оръжия за Израел, след като страната бе подложена на критики за начина, по който провежда операциите в Ивицата Газа. "Смятам, че сега е най-важно да се завърнем към политическо решение и да спрем изпращането на оръжия, които се използват за сраженията в..

публикувано на 05.10.24 в 16:45