Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските консерватори организират кабинет в сянка

Риши Сунак след загубата на изборите през юли 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Обединеното кралство Консервативната партия, която загуби общите избори, започна да съставя правителство в сянка, в което обаче няма да остане досегашният министър на външните работи Дейвид Камерън.

Лорд Камерън подаде оставка от предната скамейка на Риши Сунак и сега мястото му ще заеме Андрю Мичъл. Освен това, въпреки че запази депутатското си място на изборите миналата седмица, Ричард Холдън напусна поста председател на партията на торите. В писмото с оставката си Холдън каза, че е необходимо да се направи "задълбочен преглед на кампанията за общите избори", но това би било "най-добре да се извърши с нов набор от очи, за да се осигури най-ясен поглед". 

Общо 175 депутати на консерваторите загубиха местата си при повече от убедителната победа на лейбъристите, включително 11 министри, оставяйки само с 121 представители в Камарата на общините, в сравнение с 412 от Лейбъристката партия. Погромът на изборите направи Сунак лидер на опозицията и той ще трябва да запълва доста места на предната скамейка. Тъй като бившият премиер потвърди, че ще се оттегли като партиен лидер, когато започне процесът за избор на наследник, не е ясно колко дълго ще продължи да съществува този кабинет в сянка.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В прощално слово Сунак се извини

В прощално обръщение към нацията пред "Даунинг стрийт" 10 британският премиер Риши Сунак се извини на страната и на партията си и отново заяви, че поема отговорност. Той допълни, че освен че се оттегля като премиер, ще подаде оставка и като лидер на..

публикувано на 05.07.24 в 14:37

Риши Сунак поема отговорността за поражението на Консервативната партия на общите избори

Британският премиер Риши Сунак каза, че поема отговорността за историческото поражение на Консервативната партия на общите избори в Обединеното кралство.  Киър Стармър изведе Лейбъристката партия до убедителна победа и ще поеме поста от Сунак като..

публикувано на 05.07.24 в 12:32
Борис Джонсън на предизборно събитие на торите в Лондон, 2 юли 2024 г.

Борис Джонсън удари рамо на Риши Сунак в предизборната кампания на Острова

Бившият британски премиер Борис Джонсън се появи за първи път в хода на предизборната кампания на фона на очаквано тежко поражение на управляващите консерватори на общите избори в четвъртък. Торите напрягат до крайност всичките си "политически..

публикувано на 03.07.24 в 08:13

Сунак обвини Фарадж, че е "успокоил" Путин с коментарите за нахлуването в Украйна

Британският премиер Риши Сунак обвини Найджъл Фарадж, че е "успокоил" Владимир Путин с коментарите си относно руското нахлуване в Украйна. В интервю за вестник "Дейли телеграф" Сунак направи паралел между лидера на "реформаторите" и онези, които се..

публикувано на 28.06.24 в 07:44

Без явен фаворит в последния телевизионен дебат между Сунак и Стармър

Късно снощи британските гласоподаватели станаха свидетели на последния телевизионен дебат по Би Би Си между премиера и лидер на Консервативната партия Риши Сунак и Киър Стармър - лидер на Лейбъристката партия, която има преднина от 20 пункта в..

публикувано на 27.06.24 в 04:16
Риши Сунак

Сунак разчита на хиндуистката си вяра за успеха на предизборната кампания

Британският премиер Риши Сунак разкри в интервю за "Сънди таймс", че разчита на хиндуистката си вяра да го преведе успешно в предизборната кампания. 44-годишният британски министър-председател каза, че следва дхарма, което е универсален закон в..

публикувано на 16.06.24 в 11:30
Риши Сунак, британски премиер

Риши Сунак: Единствената анкета, която има значение, са самите британски избори на 4 юли

Британският премиер Риши Сунак реагира на шокиращата новина, че "Реформирай Обединеното кралство" вече изпреварва неговата Консервативна партия с думите, че единствената анкета, която има значение са самите общи избори на 4 юли. Последното..

публикувано на 14.06.24 в 19:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йохансон: Надявам се България и Румъния да бъдат приети в Шенген по суша до края на мандата

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази надежда България и Румъния да бъдат приети в Шенген и по суша още до края на нейния мандат. На влизане за Съвет "Вътрешни работи" в Люксембург тя заяви: "Двете решения, които се надявам да..

публикувано на 10.10.24 в 13:13
Екатерина Захариева

Няма установен конфликт на интереси при Екатерина Захариева

Българската кандидат за еврокомисар Екатерина Захариева ще бъде изслушана на 5 ноември в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент.  Ресорът ѝ е научни изследвания, иновации и стартъпи.  На изслушването са поканени и..

публикувано на 10.10.24 в 13:12

Три населени места в Монтанско остават на воден режим

Три населени места в област Монтана остават на воден режим -  Горна Вереница, община Монтана, Мокреш, община Вълчедръм и Равна в община Чипровци.  В девет места е премахнат въведеният през август режим. От ВиК - Монтана обясниха, че причината е..

публикувано на 10.10.24 в 13:05
Българските ученици се завърнаха с 5 медала от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика

Пет медала за България от Младежката международна олимпиада по астрономия и астрофизика

Български ученици се завърнаха с пет медала от Младежката международна олимпиада по астрономия и астрофизика. Отборът завоюва едно златно, три сребърни и едно бронзово отличие. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката. Състезанието се..

публикувано на 10.10.24 в 12:58

САЩ предупредиха Израел да пази живота на мирните жители в Ливан

Съединените щати предупредиха Израел да пази живота на мирните жители в Ливан, където провежда военни операции срещу групировката "Хизбула".  Сирия съобщи за израелски въздушни удари по обекти на нейна територия.   Според израелската армия при атаките в..

публикувано на 10.10.24 в 12:57

Турски кораби с евакуирани граждани, сред които българи, напуснаха Бейрут

От Бейрут потеглиха два турски военни кораба с евакуирани турски граждани, съобщи министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан. Двата плавателни съда доставиха в Ливан хуманитарни помощи и евакуираха турски граждани и по информация на Асошейтед прес..

публикувано на 10.10.24 в 12:56

Четирима станаха арестуваните при акцията срещу купения вот в Шумен

Нарастна броя на задържаните при полицейската операция в Шумен срещу нарушения на изборното законодателство. Арестувани са четирима души, а шест са регистрираните до момента престъпления, съобщиха от полицията в Шумен, предаде БТА. Двама задържани..

публикувано на 10.10.24 в 12:44