Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глобалното затопляне удължава денонощието и може да доведе до проблеми с интернета и GPS

Снимка: Български антарктически институт

Климатичната криза причинява удължаване на денонощието, защото масата на топящите се ледници променя планетата ни. Това показва изследване, публикувано в научния журнал на Националната академия на Съединените щати и цитирано от "Гардиън".

Според учените, провели анализа, феноменът е поразителен пример за това как действията на човечеството променят Земята и се конкурират с естествени процеси, които са съществували милиарди години. Промяната в продължителността на денонощието се равнява на милисекунди. Това обаче е достатъчно, за да доведе до проблеми с интернет трафика, финансовите трансакции, както и навигацията с джи пи ес, защото всички те зависят от прецизно отчитане на времето.

Продължителността на земното денонощие постепенно се е увеличавало милиарди години наред заради гравитационното притегляне, което упражнява Луната върху океаните и сушата на Земята. Топенето на ледниците в региона на Антарктика и Гренландия заради причиненото от човека глобално затопляне обаче води до преразпределяне на водата в световните океани, като повече от нея вече се намира в района на екватора. Това забавя въртенето на планетата.

"Виждаме влиянието ни като хора върху цялата земна система, не само на местно ниво като повишаване на температурите, но и наистина на фундаментално равнище как Земята се движи в космоса и се върти", обяснява професор Бенедикт Соджа от швейцарския Федерален технологичен институт в Цюрих. "Заради въглеродните емисии сме го постигнали за само 100 или 200 години", подчертава изследователят и определя откритието като поразително.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Анна Стойкова

Обмисля се създаването на климатичен хъб

Обмисля се да бъде създаден образователен еко център за зелени политики - климатичен хъб. Предложението е на Анна Стойкова и Драгомир Младенов, общински съветници в Столичния общински съвет (СОС). През последните години София се е превърнала в..

публикувано на 12.07.24 в 09:45

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Климатичните промени виновни и за мъртвото вълнение през юни

Опасно, с мъртво вълнение и необичаен за юни сологан, е морето през последната седмица на месеца. Причина за това са климатичните промени - коментира старши спасителят на Северния плаж в Бургас Петър Русев. След като само в една седмица се удавиха двама..

публикувано на 30.06.24 в 15:20

Светът върви към "войни за храна" на фона на геополитиката и изменението на климата

Светът се е насочил към "войни за храна", тъй като геополитическото напрежение и изменението на климата тласкат страните към конфликти заради намаляващите доставки, предупреди един от най-големите търговци на селскостопански стоки в света - Olam..

публикувано на 26.06.24 в 09:18
Планът е изготвен от МОСВ

Старт на обществените консултации по актуализацията на Интегрирания национален план "Енергетика и климат"

Започват обществените консултации по актуализацията на Интегрирания национален план "Енергетика и климат", изготвен от Министерствата на енергетиката и на околната среда и водите. Националният интеграционен план за енергетика и климат е..

публикувано на 25.06.24 в 08:11

Климатологът д-р Симеон Матев: От 15 юли до 10 август е най-подходящото време за почивка на Черно море

Климатолозите са предпазливи в дългосрочните прогнози, все пак  очертават тенденция за горещо лято 2024 . Учените се базират както на архива, историята с наблюдения на времето повече от 150 – 160 години, така и на факта, че не сме имали толкова..

публикувано на 24.06.24 в 09:19
ВИЖТЕ ОЩЕ
с. Павелско

Жителите на с. Павелско в готовност да блокират пътя Смолян - Пловдив заради воден режим

Жители на чепеларското село Павелско се събраха в центъра, за да заявят протестна готовност за блокада на пътя Смолян - Пловдив в неделя заради безводието. Около 800 души в родопското село са на драстичен воден режим от дни. Хората..

публикувано на 22.08.24 в 17:38

Израел продължава операциите срещу "Хамас" в централната и южната част на Ивицата Газа

Израелската армия продължава операциите срещу "Хамас" в централната и южната част на Ивицата Газа. Палестински медицински източници съобщават за 22 жертви на израелската офанзива през последното денонощие. 11 души са загинали в Бейт Лахия на..

публикувано на 22.08.24 в 17:32
Рангел Бизюрев

Делото срещу Рангел Бизюрев продължи с разпит на свидетели в Пловдивския окръжен съд

С разпит на свидетели в Пловдивския окръжен съд втори ден продължава делото срещу Рангел Бизюрев,   обвинен в убийството на Димитър Малинов от Цалапица. Предвидената за днес, заради разминаване на показанията, очна ставка между Бизюрев и Борислав..

публикувано на 22.08.24 в 17:29

Сливенска област е на 13 място в страната по трудова заетост

Сливенска област е на 13 място в страната по трудова заетост, съобщават от НСИ. През второто тримесечие на 2024 годна общият брой на заетите в областта е 71,1 хиляди души. От тях 39,2 хиляди са мъже, а 31,9 хиляди жени. Информира Стоян Радев...

публикувано на 22.08.24 в 17:16

Кремена Ватева: Първият морски резерват у нас ще е от Созопол до Царево, 570 кв. км

"Грийнпийс България" започна кампания "Живо Черно море" и има предложение да се създаде първият у нас изцяло морски резерват, с основна цел да се опази екосистемата и да се защитят биологични видове, които са на изчезване. Проектът е за..

публикувано на 22.08.24 в 17:12

Над 150 мигранти за едно денонощие е спасила гръцката брегова охрана в Егейско море

Над 150 мигранти за едно денонощие е спасила гръцката брегова охрана в Егейско море. В една потъваща лодка до остров Лесбос са намерени 115 души, сред които майки с деца. Плавателният съд е потънал час след спасяването на хората, съобщиха..

публикувано на 22.08.24 в 17:10

Летище София опроверга информация в социалните мрежи за разпродажба на забравен багаж

Летище София опроверга информация, разпространена в социалните мрежи, за разпродажба на забравен багаж. На официалната си Фейсбук страница от летището заявяват, че това е фалшива информация, която цели източване на лични данни и финансови..

публикувано на 22.08.24 в 17:01