Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недоверието към ваксините в Европа е причина деца да пропускат имунизации, отчитат от СЗО и УНИЦЕФ

Снимка: pixabay.com/bg

123 хиляди деца в Европа и Централна Азия не са получили каквито и да били рутинни ваксинации, сочат последните данни за националното имунизационно покритие, които бяха оповестени от Световната здравна организация и УНИЦЕФ. 

Ваксинирането на децата по света се е забавило през изминалата година. В сравнение с нивата от 2019 година преди пандемията на коронавирус в момента допълнително 2 милиона и 700 хиляди деца нямат никакви ваксини или не са получили всички видове и дози имунизации.

Децата, на които не е поставена която и да било от обичайните ваксини, са изложени на по-голям риск да се заразят с болест, която може да има фатален изход. Това обикновено е и показател, че те и семействата им нямат достъп до основни здравни услуги. Румъния, Украйна и Азербайджан са страните в региона, в които се намират 51 процента от всички неваксинирани или непълно имунизирани деца в Европа.

Доктор Ефрем Леманго, който е ръководител на отдела за имунизации към УНИЦЕФ обясни, че основният проблем е недоверието към ваксините. "Това, което виждаме в европейския регион, е колебливост по отношение на ваксините. Тя е свързана с факта, че родителите нямат отговори на въпроси, които е възможно да имат, а здравните служители може и да не отговарят на запитванията. Това засяга цялостното доверие към ваксините", каза доктор Ефрем Леманго.
 
Редица проучвания сочат, че хората имат най-високо доверие в личните си лекари, дори да нямат вяра на правителствата и институциите като цяло, посочи доктор Кейт О'Браян, директор на отдела за ваксини и имунизации на Световната здравна организация. Добре обучени здравни служители, които разполагат с достатъчно информация, така че да разговарят за притесненията, които имат семействата, са отлична превенция спрямо колебливостта, свързана с ваксините, допълни тя.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Нулев интерес към ваксините

Изключително слаб интерес към поставянето на ваксини срещу коклюш проявяват бременните от Шумен, съобщиха за Радио Шумен от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).  През миналата седмица в кабинета на РЗИ не е влязла нито една бъдеща майка. Ваксината е..

публикувано на 11.06.24 в 11:39

МС задели още 1 млн. лв. за ваксини срещу коклюш

Министерският съвет одобри допълнително 1 милион лева по бюджета на Министерството на здравеопазването. Средствата са предназначени за закупуване на ваксини за безплатна имунизация срещу коклюш на бременни жени, организиране на имунизационния процес,..

публикувано на 22.05.24 в 20:47
д-р Любен Колев

Неваксинираните деца не са голяма бройка

До 2-годишната възраст на детето се прави основният ваксинационен курс. Ако родителите откажат поставянето на ваксини, то подрастващите са застрашени не само от коклюш, но и от всички останали заболявания, за които има ваксина. Това предупреждение..

публикувано на 15.05.24 в 08:47

Д-р Димитър Димов: Да не се избързва с реимунизацията на ваксинирани от коклюш деца

По-логично е да не се избързва с реимунизацията на ваксинирани от коклюш деца, на които им предстои да получат след около година следващата защитна доза. Това мнение изказа педиатърът д-р Димитър Димов и се аргументира:  " Мисля, че няма..

публикувано на 14.05.24 в 14:52
Д-р Виктор Кирчев

Ваксинират безплатно бременни срещу коклюш и в Кърджали

Бъдещи майки от област Кърджали могат да се възползват от възможността да се ваксинират безплатно срещу коклюш в открития специално за това имунизационен кабинет в Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Той е в сградата на РЗИ и работи всеки делничен..

публикувано на 13.05.24 в 21:23
ВИЖТЕ ОЩЕ

СРП повдигна обвинение срещу мъжа, наръгал аптекар в София

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 56-годишен мъж, който е наръгал аптекар в София. Нападение с нож в софийска аптека Мъжът е задържан за 72 часа. Случаят е от вчера, нападението е станало в аптека на столичната..

публикувано на 22.08.24 в 18:48
Костадин Костадинов и Кирил Петков

Публикуването на списък с имена на учители от Варна предизвика конфликт между "Възраждане" и ПП-ДБ

Публикуването във Фейсбук на списък с имена учители от Варна предизвика конфликт между "Възраждане" и ПП-ДБ. В публикацията, пусната във Фейсбук страницата на "Възраждане - Варна", са изброени 26 преподаватели от училища в града, за които се..

публикувано на 22.08.24 в 18:01
с. Павелско

Жителите на с. Павелско в готовност да блокират пътя Смолян - Пловдив заради воден режим

Жители на чепеларското село Павелско се събраха в центъра, за да заявят протестна готовност за блокада на пътя Смолян - Пловдив в неделя заради безводието. Около 800 души в родопското село са на драстичен воден режим от дни. Хората..

публикувано на 22.08.24 в 17:38

Израел продължава операциите срещу "Хамас" в централната и южната част на Ивицата Газа

Израелската армия продължава операциите срещу "Хамас" в централната и южната част на Ивицата Газа. Палестински медицински източници съобщават за 22 жертви на израелската офанзива през последното денонощие. 11 души са загинали в Бейт Лахия на..

публикувано на 22.08.24 в 17:32
Рангел Бизюрев

Делото срещу Рангел Бизюрев продължи с разпит на свидетели в Пловдивския окръжен съд

С разпит на свидетели в Пловдивския окръжен съд втори ден продължава делото срещу Рангел Бизюрев,   обвинен в убийството на Димитър Малинов от Цалапица. Предвидената за днес, заради разминаване на показанията, очна ставка между Бизюрев и Борислав..

публикувано на 22.08.24 в 17:29

Сливенска област е на 13 място в страната по трудова заетост

Сливенска област е на 13 място в страната по трудова заетост, съобщават от НСИ. През второто тримесечие на 2024 годна общият брой на заетите в областта е 71,1 хиляди души. От тях 39,2 хиляди са мъже, а 31,9 хиляди жени. Информира Стоян Радев...

публикувано на 22.08.24 в 17:16

Кремена Ватева: Първият морски резерват у нас ще е от Созопол до Царево, 570 кв. км

"Грийнпийс България" започна кампания "Живо Черно море" и има предложение да се създаде първият у нас изцяло морски резерват, с основна цел да се опази екосистемата и да се защитят биологични видове, които са на изчезване. Проектът е за..

публикувано на 22.08.24 в 17:12