Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът ще обяви утре кога ще връчи втория мандат

Радев призова за край на войната в Украйна

Румен Радев в двореца „Бленхайм“ във Великобритания в компанията на президента на Сърбия Александър Вучич, премиера на Унгария Виктор Орбан и албанския премиер Еди Рама.
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев ще обяви утре сутринта кога ще връчи втория мандат

"В никакъв случай няма да бавя процеса, ще се съобразя и с усилията на партиите наистина да формират правителство, ако могат, но също така ще се съобразя с партиите да имат възможност да водят пълноценна кампания. А тя не може да се случи през август, така че още утре сутринта, връщайки се в България, аз ще обявя моето решение кога ще връча мандата. Преди да приключим официално процедурата по втория мандат аз избягвам да говоря за третия. Ситуацията, както виждате, е доста динамична", каза държавният глава във Великобритания, където се провежда Срещата на върха на Европейската политическа общност. 

Сред разговор с унгарския премиер Виктор Орбан Радев призова за край на войната в Украйна:

"Въпросът не е просто в предоставянето на оръжие и боеприпаси. Основното средство, с което се води тази война, основният фактор, това са хората. И ако ние продължаваме да водим същия стил война, със същата интензивност, ние наближаваме момента, в който Украйна ще остане без хора на бойното поле. Тогава ние всички ще се изправим пред една невероятно тежка и политическа, и морална дилема. От една страна, ако не продължим да подкрепяме Украйна, ние означава, че компрометираме и международното право, и се съгласяваме със сила да бъдат отнемани територии през 21-ви век. Но, ако продължим да я подкрепяме, как ще я подкрепяме? Ще изпратим хора ли? Това е абсурдно". 

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отхвърлиха двете предложения на ДПС за членове на РИК в Кюстендил

И двете крила в ДПС - на Ахмед Доган и на Делян Пеевски предложиха свои представители за членове на Районната избирателна комисия в Кюстендил. Това не беше прието по време на консултациите в областната управа и комисията ще бъде назначена служебно. При консутациите се появиха упълномощени представители от двамата съпредседатели на..

публикувано на 31.08.24 в 16:59
Остров Крит

Американски офицер е починал при падане от балкона на апартамент в град Ханя на остров Крит

Американски офицер е починал при падане от балкона на наетия от него апартамент в град Ханя на остров Крит. Инцидентътъ е станат тази сутрин, а мястото е блокирано от полиция.  По информация от местните медии, които се позовават на полицейски източници, се разследват три версии.  Едната е 30-годишният американски офицер да е..

публикувано на 31.08.24 в 16:43
Белгород

Петима убити и 46 ранени при украинска атака срещу югозападния руски град Белгород

Петима души са били убити, а 46 ранени при украинска атака срещу югозападния руски град Белгород, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс. На фона на продължаващото настъпление на Киев руските сили продължават с масираните си атаки срещу украинска територия.  Според губернатора на Белгородска област Вячеслав Гладков голяма част от ранените при..

публикувано на 31.08.24 в 16:16

От ДПС-Доган остават в готовност за протестни действия

С шествие, наречено "Поход за демокрация" и призив към служебния премиер преминава третия ден от протестите на поддръжниците на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в столичния квартал "Бояна". Полицейски кордон продължава да блокира достъпа до известните като "Сараите на Доган" сгради.  Походът за демокрация започна от Сараите и стигна до хотел..

публикувано на 31.08.24 в 15:43
Данаил Папазов

Данаил Папазов призова за пълен списък с документите и вещите в имота в "Бояна"

Във връзка с твърденията, че в така наречените Сараи се намират партийна документация и лични вещи на Ахмед Доган собственикът на фирмите, които притежават имотите в Бояна и Росенец - Данаил Папазов призова да бъде предоставен на компетентните органи пълен списък с тези документи и вещи.  В писмо до медиите Папазов заявява, че ако те бъдат установени на..

публикувано на 31.08.24 в 14:58

В Обединеното кралство е сформиран клас от гимназиалния курс с изкуствен интелект вместо учители

В Обединеното кралство е сформиран за първи път клас от първата степен на гимназиалния курс, който дава широка общообразователна подготовка, използващ само изкуствен интелект вместо физическо присътвие на учители. Частното лондонско училище David Game Collegе открива новия си курс без преподаватели за 20 ученици през септември.  Те ще учат,..

публикувано на 31.08.24 в 14:33

За 11-ти път от Видин тръгна велопоходът "Дунав ултра"

За 11-ти път от Видин потегли велопоходът по маршрута "Дунав ултра". Тази година участниците са сто, от пет държави. Трасето е от над 700 км, а крайната цел - Дуранкулак на черноморския бряг. Маршрутът "Дунав ултра" преминава през над 110 населени места и ежегодното му масово изминаване е кауза за тяхното популяризиране - казва организаторът..

публикувано на 31.08.24 в 14:16