Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван-Александър Кютев: Село Воден е шедьовър на абсолютното безхаберие на много институции

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Пожарът беше овладян благодарение на младите воденци, на земеделските производители, на доброволците. Това заяви пред БНР фотографът Иван-Александър Кютев - жител на село Воден и създател на групата "Остави се да бъдеш Воден", която набира средства за пострадалите.

Той започна разказа си преди 3 дни във Фейсбук така: "През 2020 г. бях назначен на длъжността "Техник на пункт за управление", т.е. човекът, който отговаря за гражданската защита. Много подходящо за артист. Аз обаче взех идеята присърце и с хората от кметството и децата от селото разчистихме стаята на гражданската защита".

"Стаята беше превърната в склад за всякакви неща. Беше пълна догоре с кофи за боклук, стари бюра, всичко старо беше хвърлено там по най-безразборния начин", обясни той в интервю за предаването "Преди всички". По думите му единственото адекватно нещо за гасене на пожари вътре са били две тупалки за гасене. На втория ден след назначаването му се е наложило обаче тяхното използване. И двете се счупиха в началото на гасенето, отбеляза Кютев и добави, че 4 години по-късно общината си ги е потърсила обратно.  

Село Воден е към община Болярово, които са компетентни да се грижат за сигурността за хората.

"Ние бяхме в непрекъсната връзка с тях. Опитът ми с тях е причина да мисля, че те са едни от основните виновници да се стигне до там – пожарът да мине през цялото село", каза Иван-Александър и посочи, че е поискал от общината още тупалки, но от там не са им дали.

"В крайна сметка ни дадоха 7-8 гуми, от които ние сами да си направим тупалки. Направих такива с дръжки на лопати. Сега звънях няколко пъти, за да разбера каква е била ситуацията във Воден. Оказа се, че те са гасили пожара с тези тупалки, които аз съм правил преди 4 години. Все още не са им изпратили нови. А пожари във Воден има абсолютно всяко лято. Този пожар – да се говори, че е изненадал хората е както да се говори за снега през зимата в София, че той изненадва всяка година общината".

По думите му в сегашната ситуация не става дума за пожар, възникнал като природно бедствие: "Самите воденци снимат пожара няколко дни преди това – как го гасят, докато пожарът е на километри от селото. На кадрите няма пожарни коли. Самите воденци казват, че пожарните не са дошли предишните дни, когато те са гасили. Това е решаващото нещо, заради което изгоряха толкова много къщи в селото".

И разказа за още абсурдни ситуации, довели до опожаряването на част от селото:

"Имало е случаи, в които им казват "Опънете маркуч до там, за да изгасим тази къща", а те са им отговаряли "Ние ще го изчакаме тук, защото маркучът не стига до там". Казвали са им "Вкарайте колата от тук", а те: "Оттук няма да влезе". Друг проблем, за който самите пожарникари казаха – те са 6 човека на смяна и са разделени на 2 групи по трима за 2 камиона. В камионите има места за 5 човека. Самите пожарникари са се разделили на 3 екипа по 2-ма души, за да може да има 3 камиона на терен. На самите пожарникари ситуацията въобще не е за завиждане".

Друг проблем, по думите на Иван-Александър: "Самото село е на кръстопът. Гранична полиция минава от там по 3 пъти на ден с джиповете си в двете посоки и са наблюдавали пожара през цялото време. В реално време е бил пред очите им и не са взели никакви мерки да предупредят в дните, преди да стигне до селото".

Той е категоричен, че много неща трябва да се променят при управлението на институциите.

А ситуацията в село Воден той обобщи така: "Това е един шедьовър на абсолютното безхаберие на много институции, чиято работа е да предотвратяват такива неща. Природата няма нищо общо!".

Цялото интервю на Спас Крайнин с Иван-Александър Кютев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГД ГВА: Не се очаква ограничаване или затягане на експлоатацията на дронове

Не се очакват съществени изменения с цел ограничаване или затягане условията за експлоатацията на дронове . Това каза пред БНР Даниела Минчева, ГВА. Тя припомни, че  от 2019-а има европейскo законодателство за непилотираните въздухоплавателни средства.  Влиянието върху безопасността се отчита в зависимост от  теглото на дрона, неговите..

публикувано на 17.10.24 в 11:35

Трафик на хора: Робството съществува и днес!

Увеличава се броят на жертвите на трафик на хора , сигнализира пред БНР Даниела Савеклиева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. "Трафикът на хора е съвременен проблем, който за съжаление остава непознат за мнозина. Днес, в XXI век, робството все още съществува и се случва пред очите ни. България е една от..

публикувано на 17.10.24 в 09:38
Кремена Кунева

Кремена Кунева: Не може една жена да е нещастна, след като роди. Това е индикация за проблем

Не може една жена да е нещастна, след като роди, това е индикация, че има някакъв проблем. Това каза пред БНР Кремена Кунева, председател на фондация "Даная", която публично сподели, че е преживяла следродилна депресия.  "Близките и приятелите са много важни, но за такива случаи трябва експертна помощ ", подчерта тя. По-рано Кремена Кунева..

публикувано на 16.10.24 в 17:58
Училище за надежда

Съвременни будители успяват да създадат "Училище за надежда"

Видяхме деца с искрящи очи и хора, които дават всичко от себе си за тях. Това разказа пред БНР  Симеон Цончев. Той е продуцент на филма "Училище за надежда", който тръгва по кината от  първи ноември. Лентата разказва за училище "Димитър Екимов" във великотърновското село Русаля. Там вече десет години спасяват деца от бедни семейства,..

публикувано на 15.10.24 в 10:55

Нови правила за киберсигурност ще засегнат и по-малките фирми

Повече фирми у нас, дори и по-малки, ще бъдат длъжни да се съобразяват и подготвят за новите европейски регулации за киберсигурност. Текат сроковете за синхронизиране на Закона за киберсигурност с европейска директива, известна като НИС-2. България започна, но не довърши процедурата. В средата на септември влязоха за обсъждане промените в..

публикувано на 15.10.24 в 07:55

Дарон Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън с Нобеловата награда за икономика за 2024 г.

Дарон Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън спечелиха Нобеловата награда за икономика за 2024 г. "за изследвания върху това как институциите се формират и влияят върху просперитета", съобщи Кралската шведска академия на науките в понеделник, предаде Ройтерс. Престижната награда, официално известна като наградата Sveriges Riksbank за..

публикувано на 14.10.24 в 13:08

Адв. Христина Георгиева: Може би е дошло времето за закон за гейминг индустрията

Различни правни аспекти на гейминг индустрията ще обсъждат юристи на конференция в Ирландия . Tова определено засяга и хората, които ги играят. Припомняме глобалната инициатива на американския геймър Рос Скот, който настоя френска компания да не спира поддръжката на една от игрите, които той играе. Хиляди са се подписали в близо 13-те световни..

публикувано на 14.10.24 в 11:36