Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгария и Словакия се провалиха в опитите си за възстановяване на доставките на петрол от "ЛукОйл"

Снимка: БГНЕС

Унгария и Словакия се провалиха в опитите си да предизвикат консултации с Украйна с посредничеството на Европейската комисия за възстановяване на доставките на петрол от руската компания "ЛукОйл".

След като Украйна наложи санкции срещу руската група "ЛукОйл" доставките на компанията за Унгария и Словакия спряха. Двете страни обявиха, че енергийната им сигурност е застрашена от действията на Киев. 

Става въпрос за доставки с транзит през Украйна по петролопровода "Дружба", който е последният основен действащ маршрут за руския петрол към Европа. 

Външният министър на Унгария Петер Сиярто поиска от ЕК да посредничи в спора и даде срок от три дни преди Будапеща да отнесе случая към съд. 

Пред Financial Times Валдис Домбровскис, еврокомисарят по търговските въпроси, заяви, че Брюксел се нуждае от повече време, за да събере доказателства и да оцени правната ситуация.

В края на 2022 година ЕС наложи ембарго върху вноса на руски петрол по море. Петролопроводът "Дружба" остана извън санкциите. Дерогацията е в сила до края на тази година, което означава, че Унгария и Словакия, както и Чехия, ще трябва да търсят алтернативни маршрути и източници.

Руският петрол представлява 35-40% от входящите ресурси на единствената рафинерия в Словакия. Доставките на "ЛукОйл" през Украйна се равняват на около една трета от вноса на петрол в Унгария.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Заседание на служебното правителство.

МС одобри позицията на България за съвета "Транспорт, телекомуникации, енергетика" на ЕС

Министерският съвет одобри позицията на България за участие в редовното заседание на Съвета на ЕС "Транспорт, телекомуникации, енергетика", което ще се проведе  в  Люксембург на 15 октомври. По искане на Гърция, подкрепено от България, Румъния и Хърватия, в дневния ред е добавена дискусионна точка относно различията в цените на електроенергията на..

публикувано на 09.10.24 в 18:16

67 заглавия в 10-ото издание на "Синелибри"

След 24 часа ще бъде дадено началото на десетото юбилейно издание на кино-литературния фестивал "Синелибри". В програмата му се излъчват само филмови адаптации на книги и това прави фестивала наистина уникален.  Утре вечер в зала 1 на НДК от 19 часа ще е официалното откриване с новия филм на Паоло Сорентино „Партенопа“. Лентата е копродукция между..

публикувано на 09.10.24 в 18:00
Проф. Велислав Минеков

Проф. Велислав Минеков: Нещастието на театрите се нарича делегиран бюджет

Най-голямата нещастие в театрите у нас е делегиран бюджет. Такова нещо няма в Германия, няма във Франция. Трябва да има репертоарен бюджет и да не се превръщат театрите в кабаре, да има сериозни постановки. Трябва да има веселба, но и дебют, каза в интервю пред БНР проф. Велислав Минеков, министър на културата в служебния кабинет на Стефан..

публикувано на 09.10.24 в 17:27
Поток от евакуиращи се автомобили бавно се движи на юг от Северозападна Флорида по междущатска магистрала 75, САЩ, 8 октомври 2024 г.

Ураганът "Милтън" наближава Флорида с ветрове със скорост до 250 км/час

Ураганът "Милтън", който е едно от най-сериозните бедствия, заплашващи югоизточната част на американския щат Флорида в последните десетилетия, се очаква да достигне сушата късно вечерта в сряда или рано сутринта в четвъртък българско време.  Според прогнозите се очаква "Милтън" да удари крайбрежието на Флорида в района на залива на Тампа със сила от..

публикувано на 09.10.24 в 17:18

Правителството предоставя хуманитарна помощ от 50 хил. евро за Босна и Херцеговина

Служебното правителство одобри предоставянето на хуманитарна помощ за Босна и Херцеговина в размер на 50 000 евро, съобщиха на фейсбук страницата си от Министерския съвет.  Помощта е в отговор на най-неотложните хуманитарни потребности на населението на страната след опустошителните наводнения на 4 октомври, отнели живота на най-малко 21 души и..

публикувано на 09.10.24 в 17:14
Джо Байдън

Срещата на върха за Украйна в Рамщайн е официално отменена

Срещата на върха за Украйна, планирана за тази събота в Рамщайн, беше официално отменена. Причина за това е отлагането на визитата на американския президент Джо Байдън в Берлин заради предстоящия ураган във Флорида.   Президентът на САЩ Джо Байдън отложи планираните си пътувания до Германия и Ангола този четвъртък заради урагана Милтън, който се насочва..

публикувано на 09.10.24 в 16:53

Специализирана акция на полицията срещу изборната търговия в Русе

40 души са проверени в днешната специализирана акция на полицията в Русе срещу изборната търговия. Задържани са двама души и са установени други двама, обявени за издирване. По време на днешната специализирана акция на полицията в Русе са проверени още 18 заложни къщи и офиси за бързи кредити и са разкрити 17 престъпления, свързани с незаконна..

публикувано на 09.10.24 в 16:46