Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП иска актуализация на бюджета с 320 милиона лева

Тодор Джиков
Снимка: БГНЕС

В понеделник парламентарната група на БСП ще внесе в Народното събрание предложение за актуализация на бюджета с 320 милиона лева. Това съобщава в социалните мрежи председателят на Асоциацията на картофопроизводителите и бивш зам.-министър на земеделието Тодор Джиков. 

Парите са нужни за изплащане на втория транш по Държавната помощ заради войната в Украйна.

Парите са нужни за компенсиране загубите на земеделските производители заради войната в Украйна и са заложени в подписаното споразумение между фермерите и правителството още при големите земеделски протести през февруари. 

Първият транш беше изплатен, оказа се обаче, че за втория не са предвидени пари в бюджета.

Това създаде напрежение в сектора и заплахи за протести. 

При среща с някои от браншовите организации председателят на земеделската комисия в парламента Иван Иванов е обещал левицата да внесе предложение за актуализация на бюджета, което да бъде гласувано между двете четения на откритата в момента процедура за промяна заради парите на общините. 

Според Джиков земеделците са получили обещания за подкрепа и от други парламентарни групи , министърът на земеделието Георги Тахов е представил разчет на необходимия бюджет.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес е последният ден от ΧΧΙΙΙ-ия Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие в Неделино

Днес е последният ден от ΧΧΙΙΙ-ия Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие в Неделино. За тазгодишното издание пристигнаха изпълнители от 10 държави, сред които Мексико, Индия, Полша, Румъния, Турция и Северна Македония и завладяха многобройната публика със своите изпълнения. Групите от..

публикувано на 08.09.24 в 05:38

Празнуваме Малка Богородица

Днес е Малка Богородица. По народно му така се нарича днешният празник, в който православната църква почита Рождението на Дева Мария.  Църковното предание свидетелства, че Бог чул молитвите на възрастните й родители и ги дарил с дъщеря след дълги години бездетие. За нея било благовестено, че тя е благословение за хората и ще послужи..

публикувано на 08.09.24 в 05:23

Илияна Йотова откри новата учебна година в Българското неделно училище в Барселона

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри новата учебна година в Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Барселона.  Над 120 ученици се обучават там. Вицепрезидентът поздрави учениците за усърдието след цяла седмица занятия в испанското училище да посещават и българското училище през почивните дни. „Да си учител е мисия. Мисията на учителите..

публикувано на 07.09.24 в 20:43

Интензивен трафик на граничните ни пунктове с Гърция, Румъния, Сърбия и Турция

Интензивен е трафикът на граничните ни пунктове с Гърция, Румъния, Сърбия и Турция, съобщават от Главната дирекция "Гранична полиция". Трафикът на граничните пунктове с Гърция - ''Kулата'' и ''Маказа'', е интензивен на вход и изход за леки автомобили.     Във връзка със значително увеличените преминавания през граничните пунктове "Кулата" и "Маказа" на..

публикувано на 07.09.24 в 20:30

Хиляди французи излязоха на протести срещу политиката на Макрон

Хиляди французи излязоха на протести из страната по призива на крайната левица срещу политиката на президента Еманюел Макрон и назначението на новия премиер от десницата Мишел Барние. Шествието на опонентите на Еманюел Макрон потегли в Париж в ранния следобед.  Сред протестиращите е лидерът на крайнолявата партия "Непокорна Франция" Жан-Люк..

публикувано на 07.09.24 в 20:22
Язовир

57-годишен мъж се е удавил в язовир "Дяково" край Дупница

57-годишен мъж се е удавил в язовир "Дяково" край Дупница.  За трагиния инцидент съобщиха за БНР от пресцентъра на Областната дирекция на полицията в Кюстендил.  Мъжът е влязъл да плува във водите на язовира след обяд, но внезапно му прилошало и изчезнал от повърхността. Подаден е сигнал на телефон 112. Трупът на удавилия се е транспортиран в..

публикувано на 07.09.24 в 19:58
Стефанос Каселакис, лидер на СИРИЗА

Вътрешни конфликти раздират СИРИЗА

Вътрешни конфликти раздират гръцката опозиционна партия СИРИЗА, която според социологическите проучвания губи в политическата борба с консерваторите.  В Атина се провежда заседание на ръководството на партията, на което депутати искат оставката на лидера.  Част от ръководството на партията поиска вот на недоверие към лидера Каселакис.Едно от..

публикувано на 07.09.24 в 19:51