Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Джартов: BG-ALERT е мощен инструмент, ако се беше взривил 6-и склад?

"Тези дни фокусът ни беше 6-и склад, за да не допуснем взривове. Колегите от СОБТ свършиха изключително професионално работата си, за да имаме сигурност"

| Интервю
Александър Джартов
Снимка: БГНЕС

Системата BG-ALERT (бгалърт) е мощен инструмент и е време кметове и местна власт да се обучат и да го припознаят като полезен инструмент, а населението като добавена стойност.

Това препоръча директорът на ГДПБЗН Александър Джартов в интервю пред БНР.

"Сработва, когато се дава нареждане по установения ред", обясни той и не приема критиката, че се създавало паника.

„Време и институциите да ги припознават като полезен инструмент, а населението като добавена стойност. Ако 6-и склад беше взривен, всички щяха да апелират да се използва. Системата може да се ползва и за превантивни цели. Трябва време и повече обучение, и ще се получат нещата, както е замислен инструментът. Това е много мощен инструмент. Да се направи проучване, колко струват такива системи на други държави. Кметове и местни власти да се обучат и да я използваме след като сме я платили“, коментира главен комисар Джартов.

За взрива в Елин Пелин той обясни, че се прави всичко възможно да бъде обезопасен целият обект, така че разследващите органи да си свършат работата без риск.

„Тези дни фокусът ни беше 6-и склад, за да не допуснем взривове. Колегите от СОБТ свършиха изключително професионално работата си, за да имаме сигурност, но пак няма 100% гаранция, имайки предвид спецификата на обекта“, категоричен е директорът на ГДПБЗН.

И допълни, че край Елин Пелин продължават гърмежите и може някой, който изнася продукцията от опасния склад, да пострада.

Към момента е трудно да се определи срок, кога пожарната ще влезе да гаси, защото „гърмежите показват, че има потенциална опасност за хората“.

„Колегите от следствието са на място и очакваме техните указания за допълнителни мерки за въвеждане на вода, така че да не унищожаваме местопроизшествието. След пожари и взривове следите, които остават са изключително малко", каза Джартов.

 Той потвърди, че преди месец пожарникари заедно със служба КОС са проверявали складовете на Енигма край Елин Пелин.

А относно съмнения на проверката той е категоричен: 

"Нашите служители не са водещи при този вид проверки. Те не докладват, а документират всички. Ако има нарушение правят предписания, ако няма правят протокол."

"Общественият интерес е да няма загинали, пострадали и щети. При пожарите е същото - всяка небрежност може да доведе до инцидент с тежки последици. Едно невнимание и в продължение на дни се използва ресурс. А най-големият проблем е, че има опасност за здравето и живота на населението“, коментира Джартов обжалването на Енигма в съда на наредбата на СОС за забрана на пиротехнически средства, както и становището на МВР.

И смята, че санкциите, сами по себе си, не решават проблема с нарушителите.

„По-скоро трябва работа с децата и изграждане на различен начин на мислене – по отговорни към хората и природата“, препоръча директорът на ГДПБЗН.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново са отворени двата гранични пункта между Сърбия и Косово, затворени вчера заради напрежение

Двата гранични пункта между Сърбия и Косово, които бяха затворени вчера заради нараснало напрежение, вече са отворени. Това съобщи косовският вътрешен министър Джелял Свечля. Косово затвори вчера двата гранични пункта   Мердаре и Бърняк на границата със Сърбия, след като протестиращи на сръбска територия частично блокираха пътищата...

публикувано на 08.09.24 в 14:30
Антъни Блинкън

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заминава на двудневна визита в Лондон

Американският държавен секретар Антъни Блинкън ще пътува до Лондон в понеделник за двудневно посещение, по време на което ще се срещне с британския външен министър Дейвид Лами, за да обсъди Украйна и Близкия изток. В изявление на Държавният департамент на САЩ се казва, че Блинкън ще започне така наречения "стратегически диалог между САЩ и..

публикувано на 08.09.24 в 14:13
Европейска сметна палата

Според Европейската сметна палата страните от ЕС се бавят с усвояването на парите по ПВУ

Средствата от фонда за възстановяване след пандемията на Европейския съюз не достигат достатъчно бързо до страните членки и съществува риск да не бъдат усвоени. Това става ясно от доклад на Европейската сметна палата, публикуван по-рано през седмицата. Фондът бе създаден по време на масовото разпространение на Covid-19. 27-те страни..

публикувано на 08.09.24 в 13:49
Ахмед Доган

ДПС-Доган е оттеглило жалбата си срещу ЦИК

Коалицията "Демокрация, права и свободи- ДПС", в която влизат лоялните на почетния председател Ахмед Доган, е оттеглила съдебната си жалба срещу Централната избирателна комисия, съобщиха източници на БНР. Очаква се ДПС - Доган да подаде жалба във ВАС срещу указанията на ЦИК Става дума за искането на ЦИК двете крила в ДПС да докажат, че..

публикувано на 08.09.24 в 13:03
Тодор Чобанов

Доц. Тодор Чобанов: Най-големият проблем е нежеланието на част от политическите структури да правят компромиси

"Най-големият проблем в сегашната обстановка е нежеланието на част от политическите структури да правят компромиси , а в обществените дела те са неизбежни". Това заяви пред БНР доц. Тодор Чобанов, историк и бивш зам.- кмет на София. Той разказа, че при постигането на Съединението на нашата държава нещата са стояли по различен начин. "Става..

публикувано на 08.09.24 в 13:00

Тревога в румънските окръзи Констанца и Тулча заради възможна руска атака срещу Украйна

Предупредително съобщение за възможност от падащи от въздуха обекти получиха през изминалата нощ жителите на румънските окръзи Тулча и Констанца чрез системата Ро-Алърт (Ro-Alert), предава "Диджи24".  “Запазете спокойствие. Подслонете се в мазета или убежища на гражданска защита. При липса на подслон, останете вътре в къщи, далеч от..

публикувано на 08.09.24 в 12:59
Многолюдни протести в Израел поискаха сделка за връщане на държаните от

Трима израелци са били убити при терористично нападение

Спешните служби на Израел съобщиха, че трима израелски цивилни са били убити при терористично нападение с огнестрелно оръжие в близост до пропускателния пункт "мост Аленби" между Западния бряг и Йордания. Нападателят, който е навлязъл в района с камион от Йордания, излязъл е от него и е започнал да стреля по израелски служители на реда, е бил..

публикувано на 08.09.24 в 12:54