Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искра Баева: Преходът завърши с влизането на България в ЕС

| Интервю
проф.Искра Баева
Снимка: Ани Петрова

Преходът завърши с влизането на България в ЕС.

Това каза пред БНР проф. Искра Баева, историк и автор на книги, която представи в "Преди всички" най-новата си книга - "Личностите, които определиха нашата съдба". 

"В книгата са събрани 12 по-кратки и по-странни биографии на политици и други дейци от епохата на социализма и от неговия залез, както и някои от основните фигури от началото на българския преход. Това са хората, които определиха характера на социализма, в който живяхме в продължение на почти половин век, а след неговия крах – и на капитализма, към който се върнахме и в който живеем вече повече от три десетилетия. Шест биографии на политици и други дейци от епохата на социализма: Георги Димитров, Тодор Живков, Антон Югов, Станко Тодоров, Иван Башев, Георги Трайков; както и 6 на някои от основните фигури от началото на българския преход: Петър Младенов, Андрей Луканов, Александър Лилов, Желю Желев, Ахмед Доган и Благовест Сендов.

Историята е субективна – тя се прави от хора, всеки от които има свои чувства и цели, пише се от хора, които имат своите симпатии и антипатии към историческите фигури, а накрая се чете и от хора, всеки от които иска да види своята представа за събитията от миналото. А основният ми мотив за тази книга е надеждата да съчетая дълбоко субективния характер на историческия процес с важния не само за марксизма въпрос за ролята на личността в историята", обясни проф. Баева.

По думите ѝ голямата липса в книгата е на Иван Костов:

"Първите шест личности в книгата определиха модела на социализма, в който живяхме, а вторите шест определиха модела на демокрация и пазарната икономика, в която живеем. Иван Костов е един от създателите на този модел, той направи онази трансформация на СДС от коалиция от партии в единна партия, не случайно му казваха "Командира". Това отправи СДС в една посока, която днес я превърна в брошка на ревера на ГЕРБ. Той е и големият създател на този модел на пазарна икономика, на тази приватизация, която се роди с много злоупотреби и корупция. Той наистина липсва, а липсва, защото нямах готовност и нямах време да направя една задълбочена биография".

Проф. Баева уточни, че Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов преднамерено не са в книгата, тъй като книгата е за социализма и за прехода, а според нея преходът е завършил с приемането на България в Европейския съюз:

"Защото преходът беше от социализъм, това беше съветски модел на държавен социализъм, към пазарна икономика. Приемането ни в ЕС означава, че сме вече действаща пазарна икономика, а това, че сме демокрация, беше признато още преди това". 

Издателство

"С идването на една външна сила, какъвто беше Симеон Сакскобургготски, и създаването на една партия (НДСВ) от хора, които не са участвали в голямото противопоставяне синьо - червено, синьо-червената мъгла, както я наричаха тогава, между СДС и БСП, като че ли имаше едно успокояване, но то завърши с идването на един силов лидер, какъвто е Бойко Борисов, който управлява много дълго. Това дълго управление на Борисов вместо да се възползва от успокояването на страстите и от стабилизацията, защото почти нямаше сили, които да го свалят, но стабилизацията беше изградена и върху корупция, и върху авторитарни методи на управление, роди вълната на протести през 2020 г. За съжаление, тези протести родиха една политическа класа, която е склонна да протестира, но не и да управлява. На която ѝ липсва това умение да чуе другия, да разбере, че сами не могат, трябва да търсят и другия, да търсят компромис", коментира още тя. 

Интервюто на Спас Крайнин с Искра Баева в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър отбеляза исторически рекорд за туристически посещения

Кипър завършва летния сезон с нов исторически рекорд за туристически посещения. Хотелиерите очакват положителната тенденция да продължи през септември и октомври, а сезонът да обхване и ноември. Статистическата служба отчете почти 555 000 пристигания на туристи през август, което е най-високото постижение за всички времена в Кипър. То надмина броя..

публикувано на 19.09.24 в 04:40

Федералният резерв на САЩ обяви огромно намаление на основния лихвен процент

Федералният резерв на САЩ обяви огромно намаление на основния лихвен процент, което се случва за първи път от Ковид пандемията досега. Намаляването на лихвения процент в САЩ е необичайно голямо - с половин процент и е първото от 2020 година насам. Така основната лихва пада до нива между 4,75 и 5 процента, нещо, което американските медии определят..

публикувано на 19.09.24 в 04:24
Йоав Галант

Галант: Израел започва нова фаза от войната, съсредоточена към северната граница

Израел започва нова фаза от войната с изместване на тежестта към северната си граница.  Това обяви тази вечер израелският министър на отбраната Йоав Галант. Изявлението на Галант идва след нова поредица от взривове в различни части на южен и източен Ливан на устройства за комуникации, ползвани от бойци на "Хизбула" - след няколко хиляди пейджъра..

публикувано на 18.09.24 в 21:03
Сесия на Общото събрание на ООН, 10 септември 2024 г.

Общото събрание на ООН подкрепи резолюция с настояване Израел да прекрати окупацията на палестинските територии

Общото събрание на ООН днес категорично подкрепи необвързваща палестинска резолюция, в която се настоява в срок от една година Израел да прекрати "незаконното си присъствие" в ивицата Газа и окупирания Западен бряг, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В нея също така се изисква изтеглянето на всички израелски сили и евакуация на заселниците от..

публикувано на 18.09.24 в 20:55
Дефилето Самария е национален парк на Крит и се смята за едно от най-дългите в Европа, с дължина около 16 км - един от най-известните туристически маршрути на острова.

Провеждат техническо проучване на дефилето на о-в Крит, където загина туристка

Дефилето Самария на гръцкия остров Крит ще остане затворено като предпазна мярка до извършването на експертно техническо проучване след фаталния край на 33-годишна туристка от Украйна, затисната от паднали скали. Над 1000 туристи са били в дефилето в този момент, повечето от тях чужденци. Няма пострадали сред тях. Това е една от..

публикувано на 18.09.24 в 20:49

Кабинетът одобри промени в Закона за държавния бюджет, свързани с капиталовата програма за общините

Служебното правителство одобри поредните промени в Закона за държавния бюджет, свързани с капиталовата програма за общините.  Прогнозният бюджет на общинските проекти за настоящата година се намалява с 37 милиона лева. Програмата обаче е предвидена до декември 2026 г., а заложената сума до края на периода набъбва с над 1 милиард лева. С утвърденото..

публикувано на 18.09.24 в 20:15
Снимката е илюстративна.

Комисията по демографската политика прие проектопромени в Закона за закрила на детето, внесени от ИТН

Парламентарната комисия по демографската политика, децата и семейството обсъди на първо четене пет проекта за промени в Закона за закрила на детето, внесени от "Има такъв народ" и от "Продължаваме промяната - Демократична България". Четири от проектите бяха отхвърлени. Беше приет единствено внесеният от "Има такъв народ" проект. Според одобрените..

публикувано на 18.09.24 в 20:04