Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Парите ще бъдат преведени директно на сдружение за изграждане на фонтан със скулптора, символизираща плодородието на Тракия"

Красимир Кумчев: Цената на пъпеш юбари стигна 10 000 лв., остават още 10 часа

"При отглеждането в естествени условия в пловдивското с. Трилистник японският сорт вече достигнал горната граница на тегло - 1,5 кг"

| Интервю
Красимир Кумчев
Снимка: БГНЕС

Активната стъпка в началото на търга от 50 лв , не се спазва, предпоследната цена беше 6000 лв., в 21 часа стана 10 000 лв., има участник, който живее в Лондон и е сред активните в търга за пъпеша юбари, японски сорт.

Това разказа Красимир Кумчев, който отглежда японския сорт, в интервю пред БНР. Търгът приключва в 20 часа тази вечер.

„Прави ми впечатление, че половината от участниците са свързани със селско стопанство. Идеята на търга е да бъдат дарени на сдружение в Пловдив за изграждане на фонтан, който за символизира плодородието на българската  земя, на Тракийското поле. За да бъде Пловдив на 8000 години, причината е именно плодородието на Тракия и нищо останало“, коментира Кумчев.

Той разказа, че този сорт пъпеш в Япония се разиграва на търг или се купува за подарък.

„Най-високата цена там е 46 000 долара. Като гледам и ние накъде сме се запътили в момента - 5550 долара, за нашите условия е уникално, това е най-високата цена разигравана за пъпеш в Европа“, каза той.

Призна, че миналата година е бил в Япония и оттам е помолил и са му дали семе.

„Предизвикателството беше как ще се развива този пъпеш на българска почва в Япония ги отглеждат само при изкуствени условия, следи се всяка капка вода, осветление, хранене, правят се лабораторни изследвания. А за мен предизвикателството беше да го отгледам естествени условия в оранжерия. Не сме го торили въобще. В Япония теглото е от 800 до 1,5 кг. В момента имаме един пъпеш 2 кг другите са над 1,5 кг, в горните граници сме на японските стандарти“, каза Кумчев.

Към момента има 4 растения юбари в Трилистник, но още никой не знае какъв е вкусът. Жена с силно обоняние, твърдяла, че ароматът е на шоколад, казва Красимир Кумчев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дейвид Лами

Лондон призова за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“

Британският министър на външните работи Дейвид Лами призовава за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“. По-рано той  призова британците  да напуснат Ливан, тъй като нещата могат „бързо да се влошат“.  Дейвид Лами отправи този призив по време на  официалното си посещение в Париж, където се срещна със свои европейскси колеги,..

публикувано на 20.09.24 в 00:10

ЕК ще отпусне 10 млрд. евро за справяне с щетите от наводненията в Европа

Европейската комисия ще отпусне 10 милиарда евро за справяне с щетите от наводненията в Централна и Източна Европа, предава Франс прес.  Това обяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в полския град Вроцлав, където се срещна с правителствените ръководители на Полша, Чехия, Австрия и Словакия. "На първо време можем да мобилизираме 10..

публикувано на 19.09.24 в 21:01

Комисията по културата и медиите не прие законопроекта за чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите обсъди на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти на "Възраждане" и не го прие. Само двама депутати гласуваха "за", шестима - "против" и двама - "въздържал се". Вносителят на законопроекта - лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, заяви: "Целта на този закон е да защитава..

публикувано на 19.09.24 в 20:26

ЦИК опроверга твърдението, че хартията за машинно гласуване не съответства на изискванията

Централната избирателна комисия опроверга твърдението на изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, че хартията, която ще бъде използвана за машинно гласуване на изборите на 27 октомври, "не съответства на изискванията".  От ЦИК заявяват, че в началото на миналата година са предоставили на печатницата на БНБ изискванията за хартията,..

публикувано на 19.09.24 в 19:59
Джевдет Чакъров

Чакъров: Начело с почетния председател стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите

Ръководството на ДПС, начело с почетния председател Ахмед Доган, започна консултации за листите с кандидати от коалицията "Алианс за права и свободи", заяви на брифинг тази вечер един от п редседателите на Движението Джевдет Чакъров. От думите му стана ясно, че почетният председател ще даде изявление пред медиите, след като приключи процесът по..

публикувано на 19.09.24 в 19:57

Изграждането на нова концертна зала в София е обсъдено на среща в президентството

Координацията на институциите по проекта за строежа на нова концертна зала в София е била обсъдена на среща в президентството. В нея са участвали кметът на София Васил Терзиев и министърът на младежта и спорта Георги Глушков.  На работната среща на "Дондуков" 2 са били обсъдени възможните терени, на които да се изгради музикалното съоръжение, така..

публикувано на 19.09.24 в 19:40

Регионалната комисия на НС прие законови промени, насочени срещу изборния туризъм

Парламентарната комисия по регионалната политика и местното самоуправление прие на второ четене промени в Закона за гражданската регистрация, които целят да преустановят фиктивните адресни регистрации, добили популярност като "изборен туризъм".  Мнозинството в комисията се обедини около предложението гражданите със заличен единствен постоянен адрес..

публикувано на 19.09.24 в 19:26