Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев потвърди атаката срещу военно летище в Руска област, която не граничи с Украйна

Снимка: Укрански войник следи дрон на екрани в подземен команден център в Бахмут / Снимка: БТА

Генералният щаб на украинската армия потвърди атаката срещу военно летище край Липецк в Русия. Тази сутрин там избухна пожар, а губернаторът на областта, която не граничи с Украйна, нареди евакуацията на повече от 400 домакинства. Руските власти обявиха извънредно положение и в Курска област, откъдето започна украинската офанзива. 

Четири села в околността на Липецк бяха евакуирани след въвеждането на извънредно положение в района, обяви губернаторът на областта Игор Артамонов в "Telegram". При "масираната атака", както пише той, са били ранени девет души. Мощен взрив е предизвикал верижна детонация и пожар на летището, твърди украинската информационна агенция УНИАН.

Според съобщението на Генералния щаб на украинските въоръжени сили нападението с дронове тази сутрин е било насочено срещу склад с авиационни бомби и срещу редица други обекти на територията на летище Липецк. Там са базирани десетки руски изтребители Су-34, Су-35 и МиГ-31. "Унищожаваме систематично материално-техническата база на руската авиация, така че врагът да няма възможност да бомбардира украинските градове", заяви анонимен военен източник.

Съобщението на генералния щаб на украинските въоръжени сили е първото откакто във вторник украински сили навлязоха на руска територия в Курска област. Повече от хиляда украински войници и десетки бронирани машини участват в тази изненадваща атака, както я определи руският генерален щаб. В снощното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски изглежда намекна за операцията, като каза, че украинската армия знае как да изненадва:

"Русия донесе войната в Украйна и трябва да почувства какво е направила"

От генералния щаб на украинската армия съобщиха още, че са нанесли удари по няколко радиолокационни станции, разположени в окупираната част на Донецка област. Поразен е радарът на най-новата руска система за противовъздушна отбрана С-350, твърдят от щаба в Киев.

Руските власти съобщават за украинска атака с дронове в Белгородска област, близо до границата. Причинени са материални щети, няма пострадали. Нападения от въздуха и морето с безпилотни самолети е имало и в Севастопол, на анексирания от Русия Кримски полуостров. През нощта Русия е продължила атаките с дронове срещу Украйна. 

Руските власти съобщиха, че при украинско нападение с дронове в Липецка област са пострадали 9 души, а на военното летище е възникнал пожар. По-късно през деня всички предупреждения за опасност бяха отменени.

Междувременно търговски център и пощенски клон в украинския град Константиновка попаднаха под руски артилерийски обстрел тази сутрин. 12 души са загинали и 44 са били ранени. Последва и втори удар - този път ракетен, при който са пострадали двама души.

Боеве се водят около няколко села и в западните предградия на град Суджа. Москва изпрати допълнителни сили, включващи реактивни системи за залпов огън "Град", артилерийски оръдия и тежка верижна техника. От министерството на отбраната заявиха, че с авиация и артилерия е спряно напредването на украинските щурмови части. Руски удари са насочени към резервните украински подразделения, разположени в граничната Сумска област.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС-Чакъров срещу решения на ЦИК за регистрация

Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на Политическа партия "Движение за права и свободи" и прекрати производството по две от административните дела срещу решения на ЦИК, съобщават от съда. Едната жалба е срещу отказа на ЦИК да разгледа заявление на ПП ДПС, представлявано от Джевдет Чакъров, с което той заявява..

публикувано на 16.09.24 в 20:39

Електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня на медицинския преглед

Електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня на медицинския преглед, но срокът на извинените отсъствия може да включва няколко дни назад. Това припомнят от Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) във връзка с началото на учебната година. Бележките се заплащат от родителите. Ако ученик се разболее в петък, което налага..

публикувано на 16.09.24 в 20:19
Джорджа Мелони и Киър Стармър

Мелони и Стармър единни срещу трафика на мигранти и за иновации в европейската отбранителна индустрия

Италианският премиер Джорджа Мелони се срещна във "Вила Памфили" в Рим със своя британски колега Киър Стармър. Приета е Съвместна декларация,   която потвърждава амбицията на двамата правителствени ръководители да продължат да укрепват и задълбочават стратегическото партньорство между двете страни  във всяка област от общ интерес. Италия и..

публикувано на 16.09.24 в 19:40
Хю Едуардс

Шестмесечна условна присъда за известния водещ на новините по телевизия Би Би Си Хю Едуардс

Известният водещ на новините по телевизията на Би Би Си Хю Едуардс получи шест месеца условна затворническа присъда за достъп до неприлични снимки на деца. Някои британски медии като Скай нюз коментираха, че Хю Едуардс е бил "пощаден". Бившият водещ на Би Би Си беше осъден в Уестминстърския магистратски съд в Лондон, след като се призна..

публикувано на 16.09.24 в 19:34
Министерство на външните работи в Скопие

Посланикът ни в РСМ е бил поканен на разговор в министерството на външните работи на Скопие

Извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Северна Македония Желязко Радуков е бил поканен на разговор в министерството на външните работи и външната търговия, потвърдиха за БНР от нашето МВнР, като уточняват, че поводът е посещението у нас на президента Гордана Силяновска - Давкова на 13 септември и "появилите се..

публикувано на 16.09.24 в 19:28

В Силистренско учебната година започна в 41 училища и 23 детски градини

В Силистренско днес учебната година започна в 41 училища, 23 детски градини, 4  центъра за подкрепа за личностно развитие и в един специализиран център . Добрата новина е, че няма закривани и преобразувани институции през годината,  съобщават от Регионалното управление на образованието. В 29 училища за първи път влязоха в..

публикувано на 16.09.24 в 19:05
След гонката и последвалата катастрофа с участието на мигранти и полицейски коли в района на столичното

Молдовец, превозвал нелегални мигранти, предизвика катастрофа в София при бягство от полицията

Молдовски гражданин, управлявал автомобил с румънска регистрация, предизвика катастрофа на входа на София   в опита си да избяга от полицията. В автомобила на молдовския гражданин са открити 11 нелегални мигранти. Полицията ще изяснява дали чужденецът е част от по-голям канал за трафик на мигранти. Към момента се установява техният произход. След..

публикувано на 16.09.24 в 18:35