Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мобилно приложение в Индия ще опита да намали конфликта между хора и слонове

Слонове край р. Окаванго в Ботсвана
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Щатът Асам в Индия пусна мобилно приложение, което има за цел да намали смъртните случаи, причинени от диви слонове. Инициативата беше обявена преди Световния ден на слоновете, който отбелязваме днес. 

Приложението "Хаати" ще предупреждава хората за приближаващи стада слонове и ще им позволява да напуснат района, информира Би Би Си. То е разработено от организацията за биоразнообразие "Аараняк", която е една от най-големите в североизточна Индия. Приложението съдържа и функционалност жертвите и техните роднини да търсят обезщетения от местното правителство в случай на наранявания или смъртен случай заради атака на животно. Организацията публикува и наръчник за огради, захранвани със слънчева енергия, които могат да отблъскват слоновете.

Според "Световния фонд за дивата природа" има по-малко от 50 хиляди азиатски слонове, които живеят свободно, но половин милион семейства в Индия са засегнати от животните, които ядат насажденията на местните.

В щата Асам се намират много от слоновете в страната и има множество умрели животни, както и загинали хора вследствие на взаимодействието помежду им.

Специалисти, които се занимават с опазване на видовете, обясняват, че слоновете в Асам стават по-агресивни, защото хабитатът им намалява и дори традиционните пътеки, които ползват за придвижване, също са засегнати от човешка дейност.

Оповестяването на приложението беше направено в навечерието на Световния ден на слоновете, който отбелязваме днес. В Червения списък на застрашените видове африканските слонове са включени като уязвими, а азиатските - като застрашени заради бракониерство, загуба на хабитати, конфликт между слоновете и хората, както и незаконното им улавяне заради туристически дейности.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Украйна осъществи най-голямата досега атака с дронове срещу руската столица

Украйна осъществи най-голямата си досега атака с дронове срещу руската столица през изминалата нощ. Съобщава се за една загинала жена и един ранен.  Тази нощ украинската противовъздушна отбрана е свалила 38 от изстреляните общо 46 дрона от руските сили по украинска територия. Свалени са били и две руски ракети.  Ранени са най-малко трима души. В Украйна..

публикувано на 10.09.24 в 18:47
Делян Пеевски

ВАС остави без разглеждане жалбите на ДПС-Пеевски

Върховният административен съд остави без разглеждане двете жалби на фракцията около Делян Пеевски срещу отказа Централната избирателна комисия да заличи политическа партия "Движение за права и свободи“, допусната до участие в частичните местни избори на 20 октомври. Върховните магистрати приемат, че съдът не е редовно сезиран с оспорване на..

публикувано на 10.09.24 в 18:28
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия ще продължи да укрепва военноморския си флот

Русия ще продължи да укрепва военноморския си флот, включително неговата стратегическа ядрена част.  Това заяви руският президент Владимир Путин, който даде старт на мащабното морско учение "Океан 2024", в което участва и Китай, съобщава Ройтерс.  Путин обвини Съединените щати, че провокират надпревара във въоръжаването и подчерта, че планират..

публикувано на 10.09.24 в 18:19
Красимир Каракачанов

Каракачанов: Захариева няма отношение към скандала с паспортите

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отложи за следващата седмица представянето новия състав на комисията. Официално отлагането бе обяснено със забавянето на кандидатурата от Словения. Снощи правителствената пресслужба обяви, че Фон дер Лайен е предпочела за български еврокомисар номинираната от ГЕРБ Екатерина Захариева пред..

публикувано на 10.09.24 в 18:19
Стоил Цицелков

Част от ЦИК да се избира на публичен принцип, образователен ценз в СИК и още предложения за промени

" Ако поне част от състава на ЦИК се избира на публичен принцип, а не партийно – квотен, това вече ще е едно добро начало. Другото е ценз в СИК-овете".  Това са част от предложенията за промяна в изборната правна рамка, които посочи пред БНР Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК. "В момента няма такова изискване - да може да се чете и пише на..

публикувано на 10.09.24 в 18:15
ЕС Европейска комисия

ЕС подготвя нови санкции срещу Иран заради доставката на ракети за Русия

"Пряка заплаха за сигурността на Европа." Така правителствата на Германия, Франция и Великобритания нарекоха доставките на балистични ракети от Иран за Русия. И поясниха, че доставките ще доведат до ескалация на войната в Украйна и нови страдания на украинския народ. "Файненшъл Таймс", а преди него и други западни медии, писаха, че миналата седмица..

публикувано на 10.09.24 в 18:01

Александър Джартов: Противопожарните екипи са реагирали на над 33 000 случая

Противопожарните екипи са реагирали тази година на повече сигнали в сравнение с миналата - над 33 000 случая, обяви в Плевен директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов.  Той посочи като тревожна тенденцията да се увеличават засегнатите от пожари горски площи. С 10% повече са произшествията тази..

публикувано на 10.09.24 в 17:32