Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Червена лампа: Ако държавата не вземе спешни превантивни мерки за опазване на водата, може скоро да имаме огромен национален проблем - да нямаме вода

Климатичният експерт Георги Стефанов: На воден режим са в близо 92 общини

| Интервю
Георги Стефанов
Снимка: WWF

"Това, което виждаме като проблем в момента с Ловеч и Плевен - намалелият дебит на повърхностните води, е нещо, което се случва в близо 92 общини към днешна дата. 24 области на България, 297 населени места в момента страдат с воден режим. Реално са и много повече, защото има и такива с частичен воден режим. Те всеки ден се увеличават". 

Това заяви пред БНР експертът по промените в климата Георги Стефанов. По думите му проблемът е комплексен и налага България сериозно да преосмисли своите цели и политики

"Климатичните промени, по-високите температури, по-големите изпарения, намалелите валежи водят преди всичко до промяна на повърхностните води на първа стъпка. На следваща стъпка ние засега удържаме тази битка с местата, където имаме големи язовири и подземни водоизточници. В крайна сметка изменението на климата води до този пик на пожарите. Изгорелите площи са много - само в началото на пожарите бяха стигнали 150 хил. дка, към днешна дата вероятно са два пъти повече. Да не забравяме, че август и септември са двата най-сухи месеца, с най-малко валежи в годината. Тепърва може да станем свидетели на още по-критични ситуации и по-крайно изразени проблеми, свързани с недостиг на вода, с пожари и надай си Боже с невъзможност за осигуряване на вода за потушаване на тези пожари".
Според него трябва да се препланира управлението на водните ресурси, включително да не се секат гори във водосборите на водохващанията

В предаването "Преди всички" Стефанов обяви, че близо 40% от вододайните зони по закон не са обявени за такива, т.е. там всеки може да отиде да сече гора. Това е чисто административен проблем, изтъкна той. По думите му държавата трябва да започне възможно най-бързо да преодолява тези предизвикателства, включително с осигуряване на бюджет за гасене от въздуха

Не можем да решим проблема, без да имаме цялостната картина и всички детайли за водата, категоричен бе експертът и напомни за отпадналия проект, който целеше да обедини ведомствата, които управляват и използват водите в България. 

Политиците трябва да осъзнаят, че само с пари и популизъм този проблем не се решава, изтъкна той и добави: 

"Ключово е да си зададем честен въпрос и да намерим честен отговор, за да търсим правилни решения. Честният въпрос е - след 17 години в ЕС и много милиарди от оперативните програми, похарчени за ВиК дружествата, водните цикли и всичко останало, колко от тези милиарди са довели до какъв резултат. Отговор никой не може да даде в тази държава. И как да намалим водните загуби и кражби. Когато имаме загуби от 60-70%, ние не можем да преодолеем този проблем".

Ако сега 15% от българското население е обхванато от този проблем, ако имаме още една година суша може и половината българско население да бъде обхванато, предупреди експертът. 

Цялото интервю на Диана Дончева с Георги Стефанов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Владимир Митев: Всякакви опити за приближаване на Молдова към ЕС ще стават с трудности

Все повече надделяват привържениците на конституционните реформи, които да позволят Молдова да се присъедини към ЕС. Това заяви пред БНР Владимир Митев от Радио България в коментар за проведения референдум в страната по темата. Все пак той подчерта, че разликата с отрицателния вот е много малка.   Първи резултати: 50% от молдовците..

публикувано на 21.10.24 в 11:51

Какво работят младите?

Благоевградска област е на дъното не само по доходи от работна заплата, но и с най-висока безработица в Югозападния район: 8.5% при мъжете и 6.2% при жените. За сравнение – в съседната област Кюстендил безработните мъже са под 1%, а малко над 1,5 % от жените не работят. Оказва се, че Благоевградско няма конкуренция и при младежката безработица..

публикувано на 21.10.24 в 10:58

По-заможните също стават жертви на трафик на хора

С "Поход за свобода" беше отбелязан Европейският ден за борба с трафика на хора . Европейският ден беше на 18 ноември. Но от Националната комисия за борба с трафика на хора са преценили, че съботата е по-удобният вариант. За десета година: "Поход за свободата" в София Статистиката и за тази година отчита, че официално сигналите за..

публикувано на 19.10.24 в 19:03

Инж. Иван Иванов: Цената на водата да стане двукомпонентна

Цената на водата да стане двукомпонентна - предложението е на инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите. Става въпрос за това да има такса "Водомер", която да се плаща от всеки, без значение дали ползва вода или не. Пред БНР инж. Иванов обясни, че това е добра практика, която се прилага в много държави .  " Идеята е..

публикувано на 18.10.24 в 14:11
Сергей Скрипал

Сергей Скрипал може би е оцелял след отравянето с "Новичок" благодарение на грешно лекарство

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал, станал обект на опита за отравяне с "Новичок" в Солсбъри, може да е оцелял, защото парамедик случайно му е дал грешно лекарство, беше съобщено по време на започналото публично разследване.  Започналото публично разследване тази седмица проверява обстоятелствата около смъртта на Доун Стърджис, която се е..

публикувано на 18.10.24 в 11:42

ГД ГВА: Не се очаква ограничаване или затягане на експлоатацията на дронове

Не се очакват съществени изменения с цел ограничаване или затягане условията за експлоатацията на дронове . Това каза пред БНР Даниела Минчева, ГВА. Тя припомни, че  от 2019-а има европейскo законодателство за непилотираните въздухоплавателни средства.  Влиянието върху безопасността се отчита в зависимост от  теглото на дрона, неговите..

публикувано на 17.10.24 в 11:35

Трафик на хора: Робството съществува и днес!

Увеличава се броят на жертвите на трафик на хора , сигнализира пред БНР Даниела Савеклиева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. "Трафикът на хора е съвременен проблем, който за съжаление остава непознат за мнозина. Днес, в XXI век, робството все още съществува и се случва пред очите ни. България е една от..

публикувано на 17.10.24 в 09:38