Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Люба Цанева: Сред Богородичните икони на Тревненската школа се отличават тези на Захари Цанюв

| Интервю
Богородица Троеручица в Троянската обител
Снимка: личен архив на Ивайло Илиев

Почит на Божията майка отдаваме днес. Християнската църква отбелязва Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица, както е познат денят у нас, патронен празник на много храмове и манастири в страната, съхранили икони на Дева Мария със своя история и свързвани с чудеса. 

Впечатляващи са Богородичните образи, излезли изпод ръцете на старите майстори от Тревненската школа.

Иконописта е най-старият художествен занаят, практикуван в Трявна, след като бил привнесен още в края на 17 век от старата българска столица Търново и Арбанашките манастири. Шест зографски фамилии работят в Трявна, като майсторите от най-голямата – Витановската, са повече от 50. 

Иконописта е занаят, който не бил организиран в еснаф и се предавал от баща на син. Голяма част сред изписаните от тревненските майстори икони са Богородичните, а тези на Захария Цанюв се отличават от всички други, казва Люба Цанева, задълбочен изследовател на тревненското зографско изкуство

Най-добрите Богородични изображения сред тези на тревненските са на Захария Цанюв, Йоаникий Папа Витанов и Цоню Симеонов, продължава Цанева, която е автор на книгата "Зографи от Трявна". 

В музея на иконописната школа във възрожденското градче най-често срещаните изображения на Божията майка измежду всички канонично признати от църквата 48 иконографски типа са Богородица Пътеводителка, Богородица Умиление и други. В колекцията има и копия на чудотворни икони. 

Едно от редките изображения е това на Света Богородица заклана. Легендата за прободената с острие в лицето Дева Мария, копие на Атонска чудотворна икона.

Рядката икона е зографисана от поп Димитър Кънчов – родоначалник на прочута тревненска фамилия иконописци и колоритна личност, подчертава Люба Цанева, чийто дом е до някогашната къща на майстора.

Най-популярната тревненска чудотворна икона е светиня на Троянския манастир – Света Богородица "Троеручица" – един от най-разпознаваемите и любими образи на Божията майка.

Подробности чуйте в зувковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж е пострадал при взрив на газова бутилка в радомирското село Дрен

56-годишен мъж е пострадал при взрив на газова бутилка в дома си в радомирското село Дрен, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Перник.  Инцидентът е станал вчера, около 18, 00 ч., когато мъжът се опитал да запали газова бутилка за отопление. Получил се взрив. Мъжът е откаран първоначално в пернишката болница, където било установено, че..

публикувано на 07.10.24 в 12:18

Между 100 и 150 лева струва един глас в различните райони на столицата

Между 100 и 150 лева варира цената на един глас в различните райони на столицата. Това сочат данните на полицията. А тази сутрин 10 души бяха задържани при акция на МВР срещу купуването на гласове в столичния квартал "Христо Ботев". Акцията започна рано тази сутрин. Проверени са различни адреси в столичния квартал "Христо Ботев"...

публикувано на 07.10.24 в 12:08

Гърция: По-високи глоби за пренасяне на забранени предмети в колите

Гръцките полицаи масово проверяват и глобяват за транспортиране с автомобил на забранени вещи. Органите на реда съобщават, че са се увеличили глобите от 700 евро за пренасянето на забранени вещи в багажника на колата. В Гърция е забранено да се пренасят туби с бензин, тежки извънгабаритни предмети, както и вещи, които стърчат извън..

публикувано на 07.10.24 в 11:37
Българската база на остров Ливингстън

Гръцки учени благодарят на България, че ги включва в експедиция до Антарктида

Гръцки учени благодарят на България, че ги включва в експедиция в Антарктида. Централните медии в Гърция съобщават, че за първи път двама гръцки учени ще посетят Антарктида като част от следващата българска експедиция. Ще пътуват на борда на българския изследователски кораб. Подготовката за 33-ата антарктическа експедиция е в последен..

публикувано на 07.10.24 в 11:30
Андон Батуров

"Планината ме промени коренно": Бизнесмен зарязва охолния живот и открива щастието в простите неща

"Постигнах това, което мислех, че ще ме радва, но се оказа, че не ми носи щастие. Загубих си съня. Нямах време за близките. Винаги бях изнервен". Така започва историята на бизнесмена Андон Батуров, който решава да изостави доходоносното си поприще и "да хване гората". "Планината ме промени коренно ", отчита той с днешна дата, след като е заживял..

публикувано на 07.10.24 в 11:30
Британският министър на отбраната Джон Хийли.

Лондон не подкрепя френската идея за оръжейно ембарго над Израел

Не можем да си позволим още една година като миналата в Близкия изток, каза британският министър на отбраната Джон Хийли в интервю за Скай нюз. Навършва се 1 г. от атаката на "Хамас" срещу Израел, отприщила вълна от насилие По повод на годишнината от събитията на 7 октомври Джон Хийли призова международната общност да "осигури..

публикувано на 07.10.24 в 11:06
Владимир Малинов и Васил Терзиев.

Няма риск за отоплителния сезон, увери столичният кмет

Няма риск за отоплителния сезон в София, увери кметът Васил Терзиев след среща с министъра на енергетиката Владимир Малинов. "Софиянци няма нужда да се притесняват за отоплителния сезон. "Булгаргаз" няма да спира подаването на газ. Няма поводи за притеснение. Чака ни много работа за това краткосрочно, средносрочно и дългосрочно как да..

публикувано на 07.10.24 в 10:48