Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови руски атаки с ракети и дронове в Киевска област

Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.
Снимка: БТА (архив)

Нова вълна от руски атаки с ракети и дронове последва в Киевска област и други региони на Украйна тази нощ след вчерашните интензивни въздушни удари. 

В столицата Киев няколко пъти отекнаха експлозии и се задейства противовъздушната отбрана. Около полунощ бе съобщено за навлизане на дронове на украинска територия от юг и североизток. Въздушна тревога беше обявена в Киевска, Харковска, Сумска, Херсонска и Одеска и други области. Според украинските военновъздушни сили стратегически бомбардировачи Ту-95 са излетели от летището Енгелс в Южна Русия.

Един човек е загинал и четирима са били ранени при попадение в граждански обект в Кривой рог, Днепропетровска област. Според местните власти под развалините може да са останали още хора. За един загинал и двама ранени съобщиха от администрацията в Запорожка област.

Седем са жертвите и близо 50 пострадалите след една от най-големите руски атаки в Украйна от началото на война предишната нощ, която засегна енергийната система на страната. Руските сили са използвали близо 130  ракети и над 100 дрона. Американският президент Джо Байдън нарече атаката "възмутителна" и увери, че Съединените щати ще продължат да доставят необходимото оборудване на Киев за възстановяване на енергийната мрежа.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски изтъкна, че украинската армия ще използва изтребителите F-16 и ще продължи операцията си в руската Курска област:

"Ще продължим нашите действия в определени региони така, както е нужно на Украйна. За последното денонощие разширихме зоната, която контролираме и за пореден път попълнихме обменния фонд".

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси се очаква да посети Курската атомна електроцентрала днес, за да направи "независима оценка" на обстановката след офанзивата на украинските въоръжени сили на територията на Курска област.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС е готов да наложи нови сериозни санкции срещу Иран заради доставки на балистични ракети за Русия

ЕС е готов да наложи нови и сериозни ограничителни мерки срещу лица и дружества от Иран заради скорошните доставки на балистични ракети за Русия. Възможни са и санкции срещу авиационния сектор. Това се казва в изявление на върховния представител за външната политика Жозеп Борел. Този трансфер е пряка заплаха за европейската сигурност и..

публикувано на 13.09.24 в 20:50
Постоянният представител на Русия в съвета за сигурност на ООН Василий Небензя

Руският представител в ООН предупреди НАТО за риск от въвличане в "пряка война" с Москва

Разрешаване на Украйна да нанася удари със западно оръжие дълбоко на руска територия ще доведе до началото на "пряка война" между Русия и НАТО, обяви представителят на Руската федерация Василий Небензя по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН. Небензя поясни, че украинските военни не разполагат със сателитни данни за набелязване на..

публикувано на 13.09.24 в 20:44
Иван Кунев

Директорът на Областно пътно управление - Благоевград Иван Кунев е депозирал оставката си

Директорът на   Областно пътно управление - Благоевград Иван Кунев е депозирал оставката си, потвърдиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Заявлението  е подадено след извършена проверка за възникнал скандал между него и служител на пътното управление, прераснал във физическа саморазправа. Преди дни директорът на Областното пътно..

публикувано на 13.09.24 в 20:21

Бойко Борисов очаква стабилност след предсрочния вот на 27-и октомври

Бойко Борисов очаква стабилност след изборите. Според него хората осъзнават, че ако това продължава, ще има разпад, и затова ще излязат да гласуват. Това заяви лидерът на ГЕРБ по време на работна среща с актива в Силистра. Борисов изказа съболезнования на семействата на загиналите военни пилоти днес на авиобаза "Граф Игнатиево" и..

публикувано на 13.09.24 в 20:12

Протестна акция на ВМРО пред Софийската опера, където президентът на РСМ ще гледа операта "Набуко"

Представители на ВМРО проведоха протестна акция пред Националната опера и балет в София, където президентът на РСМ Гордана Силяновска - Давкова ще присъства на операта "Набуко". Активистите носеха плакати с надпис "Пътят на РСМ към Европа минава през коридор номер 8"," Не на езика на омраза", "Дайте права на българите в Македония"...

публикувано на 13.09.24 в 19:49

Утре е Ден на траур в Община Разлог заради смъртта на двамата пилоти

Община Разлог обяви 14 септември за Ден на траур в памет на двамата пилоти, които загинаха по време на тренировъчен полет край авиобаза "Граф Игнатиево". Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет Старши лейтенант Венцислав Дункин е роден и израснал в Разлог, където живеят родителите му. Семейството и..

публикувано на 13.09.24 в 19:38
Снимката е илюстративна

Намерена е черната кутия на разбилия се до Граф Игнатиево учебно-боен самолет L-39

Намерена е черната кутия на разбилия се до Граф Игнатиево учебно-боен самолет L-39, съобщават от Министерството на отбраната. Данните от нея трябва да изяснят каква е причината за инцидента, при който загинаха майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен..

публикувано на 13.09.24 в 19:26