Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко забавяне на годишната инфлация в еврозоната през август до 2,2%

Годишна инфлация в еврозоната се забавя рязко през август, става ясно от данните на Евростат. Индексът достига 2,2% през месеца, което е с 0,4 процентни пункта по-малко спрямо предишния месец (2,6%) и се доближава все повече до целта на Европейската централна банка от 2%.

Това е най-слабата инфлация в еврозоната от юли 2021 г. насам.

Спрямо предходния месец инфлацията през август се повиши с 0,2 на сто.

Основната инфлация (изключвайки цените на храни и енергия) се заби през август до 2,8% от 2,9% през юли.

Според анализатори данните вероятно ще дадат стимул на централните банкери от еврозоната да понижат водещите лихви на следващата си среща по паричната политика през септември, след като приложиха намаление през юли от 25 базисни пункта.

Участниците на финансовите пазари очакват ЕЦБ да намали лихвените проценти на заседанието си на 12 септември, когато да се проведе и сериозен дебат дали този ход да бъде последван от ново разхлабване на паричната политика и през октомври, като се има предвид забавянето на ценовия натиск, по-мудния икономически растеж и по-слабия пазар на труда.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две ракети са били изстреляни срещу израелския град Ашкелон

Две ракети са били изстреляни от северната част на Ивицата Газа към израелския град Ашкелон, съобщиха израелските военни. Едната ракета е била свалена от противовъздушната отбрана, а втората е паднала в морето. Няма ранени.  "Хизбула" пое отговорност за изтреляни тази сутрин десетки ракети "Катюша" от Ливан по северната част на Израел. По-рано израелски..

публикувано на 14.09.24 в 15:41

Украйна и Русия размениха военнопленници

Русия и Украйна са разменили по 103-ма военнопленници, съобщи агенция "Интерфакс", като се позова на руското министерство на отбраната. Разменените руски войници са били взети за пленници в руската област Курск, където миналия месец украинските сили предприеха изненадващо нахлуване и завзеха територия.  Сделката е била договорена с посредничеството на..

публикувано на 14.09.24 в 15:34
Снимката е илюстративна

Празник на рибата в тетевенското курортно село Рибарица

С празник на рибата днес тетевенското курортно село Рибарица посреща своите гости.  Той започна в 10.00 ч. на площада в центъра на селото. За посетителите са приготвени традиционната  рибена саламура и местни ясния с риба . За празника разказва кметът на Рибарица Пенка Ганева : " Празникът на рибата се прави от няколко години, спираше за..

публикувано на 14.09.24 в 15:20

Сърбия е напът да възстанови задължителната военна служба

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че е одобрил възстановяването на задължителната военна служба, предаде "Франс прес". На церемония във военната академия той заяви, че се надява всички да разбират колко много страната се нуждае от силна армия и производството и закупуването на повече оръжия.  Задължителната служба ще трае 75 дни.  "Не искаме..

публикувано на 14.09.24 в 15:11

Най-малко четирима души са загинали в Румъния при наводнения

Най-малко четирима души са загинали в източната част на Румъния при наводнения, причинени от обилни валежи. Засегнати от наводненията са 19 населени места в осем окръга в Румъния. Премиерът Марчел Чолаку ще посети най-пострадалия - Галац, където четирима души бяха открити мъртиви. Там за по-малко от 24 часа са паднали над 150 литра на квадратен метър...

публикувано на 14.09.24 в 14:38
Семеен фестивал

Семеен фестивал "Маргаритка: Герои с Мисия" се провежда в столицата

" Детският фестивал за деца с увреждания  "Герои с Мисия" по проекта "Маргаритка"  е в името на приемствеността и равенството между децата, каза в "Закуска на тревата" Яна Липованска. Семееният фестивал "Маргаритка: Герои с Мисия" се провежда на 14 септември - от 10:00 ч. до 14:00 ч. и от 16:00 ч. до 19:30   Виктория Величкова, Яна Липованска и..

публикувано на 14.09.24 в 14:38
Снимката е илюстративна

Нови обучителни технологични решения в началото на учебната година в Израел

Всяка година през септември израелските учителите заплашват, а често и ги правят, със стачки . Прекъсването на учебните занятия е най-често за увеличение на заплатите. Дали е така и в тази военна за Светите земи година? Профсъюзите на учителите са сред най-мощните в Израел . Стачките в началото, а понякога и в края за няколко учебни години,..

публикувано на 14.09.24 в 14:22