Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи коментари на двамата български кандидати за еврокомисар

Екатерина Захариева и Юлиян Попов
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Ето как реагираха Екатерина Захариева и Юлиян Попов на това, че са българските кандидатури за еврокомисар.

Юлиян Попов, който беше издигнат от ПП-ДБ, нарече решението на служебния кабинет да номинира представителите на двете водещи политически сили, "логичен избор". 

По думите му все още няма яснота какъв ресор би получил българският еврокомисар:

"Ресорите, те не са разпределени, но е много вероятно да отидат при определени държави, които отдавна лобират, позиционирали са се за силни финансови ресори, например. Съществуват няколко ресора, които така да се каже, са свободни и мисля, че всички те са сериозни и достойни. Това е регионалното развитие, енергетиката, околната среда, климата. Шансове винаги има за всички сериозни кандидатури".

Екатерина Захариева благодари за доверието на Министерския съвет, както и за номинацията си на ГЕРБ и на Бойко Борисов:  

"Винаги съм изпълнявала задълженията си с професионализъм и при строго спазване на правилата и законите. Ще продължа да го правя и сега като кандидат, както и занапред във всяка моя бъдеща роля", написа тя във Фейсбук.


По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие, обявява възстановяването на строителството на язовир

Язовир "Луда Яна" ще бъде завършен до края на годината

До края на годината ще завърши изграждането на язовир "Луда Яна“ и ще бъде въведен в експлоатация, заяви министърът на околната среда и водите Петър Димитров. Язовирът ще осигури питейната вода на Панагюрище и седемте села в общината, както и на големите предприятия в района. Съоръжението предвижда водоподаване към Пазарджик и Стрелча. Над 45..

публикувано на 14.09.24 в 16:09

ГЕРБ: ПП взривява възможностите за редовно правителство

От партия ГЕРБ заявяват с пост във "Фейсбук", че кампанията на "Продължаваме промяната" взривява всички възможности за редовно правителство и политическа стабилност. Заявлението на ГЕРБ е в отговор на условието на "Продължаваме промяната", че ще водят разговори за бъдещо управление с ГЕРБ, ако преди парламентарните избори бъдат приети трите..

публикувано на 14.09.24 в 15:56

Две ракети са били изстреляни срещу израелския град Ашкелон

Две ракети са били изстреляни от северната част на Ивицата Газа към израелския град Ашкелон, съобщиха израелските военни. Едната ракета е била свалена от противовъздушната отбрана, а втората е паднала в морето. Няма ранени.  "Хизбула" пое отговорност за изтреляни тази сутрин десетки ракети "Катюша" от Ливан по северната част на Израел. По-рано израелски..

публикувано на 14.09.24 в 15:41

Украйна и Русия размениха военнопленници

Русия и Украйна са разменили по 103-ма военнопленници, съобщи агенция "Интерфакс", като се позова на руското министерство на отбраната. Разменените руски войници са били взети за пленници в руската област Курск, където миналия месец украинските сили предприеха изненадващо нахлуване и завзеха територия.  Сделката е била договорена с посредничеството на..

публикувано на 14.09.24 в 15:34
Снимката е илюстративна

Празник на рибата в тетевенското курортно село Рибарица

С празник на рибата днес тетевенското курортно село Рибарица посреща своите гости.  Той започна в 10.00 ч. на площада в центъра на селото. За посетителите са приготвени традиционната  рибена саламура и местни ясния с риба . За празника разказва кметът на Рибарица Пенка Ганева : " Празникът на рибата се прави от няколко години, спираше за..

публикувано на 14.09.24 в 15:20

Сърбия е напът да възстанови задължителната военна служба

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че е одобрил възстановяването на задължителната военна служба, предаде "Франс прес". На церемония във военната академия той заяви, че се надява всички да разбират колко много страната се нуждае от силна армия и производството и закупуването на повече оръжия.  Задължителната служба ще трае 75 дни.  "Не искаме..

публикувано на 14.09.24 в 15:11

Най-малко четирима души са загинали в Румъния при наводнения

Най-малко четирима души са загинали в източната част на Румъния при наводнения, причинени от обилни валежи. Засегнати от наводненията са 19 населени места в осем окръга в Румъния. Премиерът Марчел Чолаку ще посети най-пострадалия - Галац, където четирима души бяха открити мъртиви. Там за по-малко от 24 часа са паднали над 150 литра на квадратен метър...

публикувано на 14.09.24 в 14:38