Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Балев: В момента, в който преодолеем юридическия проблем, БСП ще тръгне напред

| Интервю
Боян Балев
Снимка: Личен архив

"Колективните ни органи работят, имаме взети легитимни решения в пълно съответствие с Устава. Нашата регистрация - отдавна трябваше този въпрос да е приключил със смяната на представляващия партията".

Това коментира пред БНР Боян Балев - член на Националния съвет на БСП. 
"Факт е, че Корнелия Нинова не спази решение на колективния орган и това е една от причините - те са няколко в тази посока - няколко случая на очевидно нарушение на Устава, нарушение на решения на колективните органи. Това беше и причината за изключването вчера. Не искам да коментирам действията на съда, но това е изключително странно, защото Уставът е регистриран в съда и в него ясно е разписано кога и какво се случва. В момента тя даже не е член на партията", коментира той. 
Сега обаче Нинова трябва да даде пълномощно на някой, за да регистрира листите на партията. Според Балев това не е проблем вътре в БСП, а е проблем в съдебната процедура, която, по думите му, отдавна е трябвало да бъде приключена.

"Няма никакво логично обяснение. Всички уставни норми са спазени. Имаме нов и.д. председател на партията, който е логично да бъде и представляващ партията", подчерта Боян Балев. И продължи коментара си:

"В лично качество ние може да имаме или да нямаме доверие в много хора. Но партията БСП - кой на кого има доверие - това го решават колективните органи. Националният съвет е взел решение с внушително мнозинство. Нямаме възможност - нито един от нас в лично качество - някого да избира, да назначава, да му гласува доверие. Всичко се прави през колективните органи на партията, на всички нива". 

По думите му кворумът вчера е бил внушителен

"Имаме сериозен проблем, най-вече юридически. Аз съм от хората, които смятат, че в момента, в който го преодолеем, БСП ще тръгне напред", каза в заключение Балев. 

Цялото интервю на Снежана Иванова с Боян Балев в предаването "12+3" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС-Чакъров срещу решения на ЦИК за регистрация

Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на Политическа партия "Движение за права и свободи" и прекрати производството по две от административните дела срещу решения на ЦИК, съобщават от съда. Едната жалба е срещу отказа на ЦИК да разгледа заявление на ПП ДПС, представлявано от Джевдет Чакъров, с което той заявява..

публикувано на 16.09.24 в 20:39

Електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня на медицинския преглед

Електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня на медицинския преглед, но срокът на извинените отсъствия може да включва няколко дни назад. Това припомнят от Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) във връзка с началото на учебната година. Бележките се заплащат от родителите. Ако ученик се разболее в петък, което налага..

публикувано на 16.09.24 в 20:19
Джорджа Мелони и Киър Стармър

Мелони и Стармър единни срещу трафика на мигранти и за иновации в европейската отбранителна индустрия

Италианският премиер Джорджа Мелони се срещна във "Вила Памфили" в Рим със своя британски колега Киър Стармър. Приета е Съвместна декларация,   която потвърждава амбицията на двамата правителствени ръководители да продължат да укрепват и задълбочават стратегическото партньорство между двете страни  във всяка област от общ интерес. Италия и..

публикувано на 16.09.24 в 19:40
Хю Едуардс

Шестмесечна условна присъда за известния водещ на новините по телевизия Би Би Си Хю Едуардс

Известният водещ на новините по телевизията на Би Би Си Хю Едуардс получи шест месеца условна затворническа присъда за достъп до неприлични снимки на деца. Някои британски медии като Скай нюз коментираха, че Хю Едуардс е бил "пощаден". Бившият водещ на Би Би Си беше осъден в Уестминстърския магистратски съд в Лондон, след като се призна..

публикувано на 16.09.24 в 19:34
Министерство на външните работи в Скопие

Посланикът ни в РСМ е бил поканен на разговор в министерството на външните работи на Скопие

Извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Северна Македония Желязко Радуков е бил поканен на разговор в министерството на външните работи и външната търговия, потвърдиха за БНР от нашето МВнР, като уточняват, че поводът е посещението у нас на президента Гордана Силяновска - Давкова на 13 септември и "появилите се..

публикувано на 16.09.24 в 19:28

В Силистренско учебната година започна в 41 училища и 23 детски градини

В Силистренско днес учебната година започна в 41 училища, 23 детски градини, 4  центъра за подкрепа за личностно развитие и в един специализиран център . Добрата новина е, че няма закривани и преобразувани институции през годината,  съобщават от Регионалното управление на образованието. В 29 училища за първи път влязоха в..

публикувано на 16.09.24 в 19:05
След гонката и последвалата катастрофа с участието на мигранти и полицейски коли в района на столичното

Молдовец, превозвал нелегални мигранти, предизвика катастрофа в София при бягство от полицията

Молдовски гражданин, управлявал автомобил с румънска регистрация, предизвика катастрофа на входа на София   в опита си да избяга от полицията. В автомобила на молдовския гражданин са открити 11 нелегални мигранти. Полицията ще изяснява дали чужденецът е част от по-голям канал за трафик на мигранти. Към момента се установява техният произход. След..

публикувано на 16.09.24 в 18:35