Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диалог между различни светове в Баня старинна в Пловдив

Инсталацията "Камера обскура" на Хана Роуз от Дуварколектив може да се види до 25 септември

| Интервю
Снимка: БТА

В Баня старинна в Пловдив до 25 септември може да се види инсталацията "Камера обскура" на Хана Роуз от Дуварколектив. Арт инсталацията е част от Седмицата на съвременното изкуство, озаглавена "За по-добър свят".

В тази тъмна стая – камера обскура, се случва диалог между различни светове, казва Никола Венков, антрополог, съосновател на Дуварколектив заедно с Хана Роуз.

Снимка: Дуварколектив

"Камера обскура е напълно тъмна стая, влиза светлина отвън, но образът е обърнат. Инсталацията е малко като да живееш в два свята", отбелязва Хана Роуз и прави аналогия със собствения си живот. Тя е художник и арт терапевт, който живее и работи и в България, и във Великобритания.

Никола Венков е от Пловдив, но работи в София. Част от изследванията си провежда в пловдивския квартал Столипиново. С Хана започват да търсят варианти как да започнат да правят нещо от полза за хората, които срещат, извън академичните изследвания и така се ражда социалноангажирано изкуство - с идеята за преодоляване на стени и граници, процес на съвместно създаване с хора от маргинализирана общност.

Снимка: Дуварколектив

"Работихме в най-бедните части на Столипиново. Някои семейства там живеят, събирайки от контейнерите и предавайки неща за рециклиране. Искахме да покажем, че дори на такова място естетиката, красивото са нещо важно от ежедневния живот на хората", коментира Венков.

По думите му, в Дуварколектив се опитват да създават мостове между различни светове.

Мобилността сега ни се показва по най-добрия начин. Българите са пръснати из цяла Западна Европа. Това не е лек процес, който всеки трябва да преодолее. Хана е привилегирован емигрант, но дори за такъв тип пътуване плащаш цената, изтъква Никола Венков.

"Инсталацията говори за тези напрежения и борби между различните светове."

Хана Роуз   Снимка: Дуварколектив

"Когато живея по-дълго в Англия, имам чувството, че много неща ми липсват и че нещата са по-добре в България. Когато съм в България, мисля колко много неща има в Англия, които са ценни за мен", споделя Хана Роуз.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първокласниците в Радомир ще получат книга за първия учебен ден

Книжка с послание от кмета на Радомир Кирил Стоев ще получи като подарък за първия учебен ден всеки един първокласник в община Радомир, а на всяко учебно заведение общината ще подари специалното юбилейно издание на "Буквар с различни поучения", по-известен като Рибния буквар на д-р Петър Берон.  Близо 140 първокласници ще прекрачат за..

публикувано на 16.09.24 в 10:22

Близо 750 са първокласниците във Велико Търново

Близо 750 първокласници прекрачиха прага на училищата във Велико Търново. Само в едно училище има неприключили ремонти, като част от децата  ще учат в най-близката гимназия.   За 55-а учебна година в ОУ "Свети Патриарх Евтимий" във Велико Търново би първият учебен звънец. 790 са учениците, като първокласниците са 119. "Тръгвам на училище..

публикувано на 16.09.24 в 10:08
Красимир Вълчев

Красимир Вълчев: Виждам склонност да се спекулира с темата "Образование"

" Учителските заплати трябва да се увеличават. Надявам се този консенсус, който имахме през последните години, да продължи". Това обясни пред БНР Красимир Вълчев, депутат от ГЕРБ, председател на Комисията по образование и наука в НС, бивш министър на образованието. "През 2015 г. направихме анализ в министерството и видяхме, че сме изправени пред..

публикувано на 16.09.24 в 10:05

Плевен почита паметта на загиналите пилоти

Плевен почита паметта на загиналите пилоти от авиоабаза Долна Митрополия с наполовина свалени знамена на пл. "Възраждане". Знамената на централния площад "Възраждане" в Плевен днес ще бъдат свалени наполовина! По този начин Община Плевен отдава своята почит към майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин - инструктори в 12-а..

публикувано на 16.09.24 в 09:55
Десислава Стоянова

Десислава Стоянова: Надявам се ВАС да е на страната на гражданите

Имаме Девня, защото там се изгарят отпадъци, внесени от Италия, а до преди 2 години от Англия. Защо се издават още разрешителни за изгаряне, след като са използвани едва 15% от 1,7 млн. тона боклук, попита институциите Десислава Стоянова от "За Земята" в интервю пред БНР. Тя е категорична, че изгарянето на отпадъци е опасно за здравето на..

публикувано на 16.09.24 в 09:45

Шестима министри ще проведат среща с ЦИК за изборите

В Централната избирателна комисия за днес е насрочена среща с представители на шест министерства във връзка с изборите на 27 октомври. Шестимата министри, ръководещи отговорните ведомства за организационно-техническата подготовка на вота, ще обсъдят предложения на служебния кабинет, които засягат удостоверяването на машините за гласуване,..

публикувано на 16.09.24 в 09:43

Започва пленарна сесия на Европарламента

Пленарна сесия на Европейския парламент започва днес в Страсбург. В дебат в понеделник евродепутатите ще осъдят случаите на антисемитизъм и други форми на реч на омраза и престъпления от омраза, и ще поискат действия от страна на Комисията, съобщиха от пресслужбата на ЕП. Във вторник от 14.30 ч. българско време евродепутатите ще..

публикувано на 16.09.24 в 09:35