Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгений Тодоров: Притиснати от по-умен народ, политиците ще вземат по-умни решения

Лозунгът "Съединението прави силата" е митологизация, смята журналистът

| Интервю
Евгений Тодоров
Снимка: БТА

"Актът на Съединението не е голямата поука. То е реално е военен преврат, няма народни революции. Но той се приема от хората единодушно, с огромна радост, от различните етноси, от различните социални групи, политици."

Това каза в интервю за БНР журналистът Евгений Тодоров.

Лозунгът "Съединението прави силата" се експлоатира от политиците, а всъщност подобен тип единство не е демокрация. "Съединението прави силата" е тоталитаризъм, авторитаризъм. То е удобно за всички управляващи в различни времена. Това е някаква митологизация, изказа своето мнение той.

Журналистът разграничи обединението около важни за страната приоритети от постоянното търсене на единство.

"Дайте да поумняваме и тогава политиците, притиснати от по-умния народ, ще вземат по-умни решения", призова Тодоров, който очаква след изборите на 27 октомври да имаме "що-годе приемливо правителство и малко политическо спокойствие".

Снимка: БГНЕС

Миенето на паметника е пиар акция на една общинска фирма, няма нищо общо с историята на града. Това е измислена, никаква новина, която обаче е цветничка и мирише – тази година на лавандула, миналата - на люляк, по-миналата - на роза, посочи още Евгений Тодоров.

За създаването на настоящия паметник на Съединението в Пловдив той обясни:

"По повод 100-годишнината се роди идеята за паметник. Без конкурс, тъй като няма време, възлага се директно на Величко Минеков. (…) Този паметник разруши реално един от най-старите европейски пазари – описван от пътешественици, рисуван от Мърквичка. Разрушиха го, за да сложат паметник. Оказа се, че е имало големи дебати в архитектурните кръгове, което е било твърде рядко в онези времена, тъй като партията е казала – искаме тук паметник", разказа журналистът.

Тодоров припомни още за годините, в които честването на Съединението е било "прикрито събитие", тъй като в него е имало "антируски елементи".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 750 са първокласниците във Велико Търново

Близо 750 първокласници прекрачиха прага на училищата във Велико Търново. Само в едно училище има неприключили ремонти, като част от децата  ще учат в най-близката гимназия.   За 55-а учебна година в ОУ "Свети Патриарх Евтимий" във Велико Търново би първият учебен звънец. 790 са учениците, като първокласниците са 119. "Тръгвам на училище..

публикувано на 16.09.24 в 10:08
Красимир Вълчев

Красимир Вълчев: Виждам склонност да се спекулира с темата "Образование"

" Учителските заплати трябва да се увеличават. Надявам се този консенсус, който имахме през последните години, да продължи". Това обясни пред БНР Красимир Вълчев, депутат от ГЕРБ, председател на Комисията по образование и наука в НС, бивш министър на образованието. "През 2015 г. направихме анализ в министерството и видяхме, че сме изправени пред..

публикувано на 16.09.24 в 10:05

Плевен почита паметта на загиналите пилоти

Плевен почита паметта на загиналите пилоти от авиоабаза Долна Митрополия с наполовина свалени знамена на пл. "Възраждане". Знамената на централния площад "Възраждане" в Плевен днес ще бъдат свалени наполовина! По този начин Община Плевен отдава своята почит към майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин - инструктори в 12-а..

публикувано на 16.09.24 в 09:55
Десислава Стоянова

Десислава Стоянова: Надявам се ВАС да е на страната на гражданите

Имаме Девня, защото там се изгарят отпадъци, внесени от Италия, а до преди 2 години от Англия. Защо се издават още разрешителни за изгаряне, след като са използвани едва 15% от 1,7 млн. тона боклук, попита институциите Десислава Стоянова от "За Земята" в интервю пред БНР. Тя е категорична, че изгарянето на отпадъци е опасно за здравето на..

публикувано на 16.09.24 в 09:45

Шестима министри ще проведат среща с ЦИК за изборите

В Централната избирателна комисия за днес е насрочена среща с представители на шест министерства във връзка с изборите на 27 октомври. Шестимата министри, ръководещи отговорните ведомства за организационно-техническата подготовка на вота, ще обсъдят предложения на служебния кабинет, които засягат удостоверяването на машините за гласуване,..

публикувано на 16.09.24 в 09:43

Започва пленарна сесия на Европарламента

Пленарна сесия на Европейския парламент започва днес в Страсбург. В дебат в понеделник евродепутатите ще осъдят случаите на антисемитизъм и други форми на реч на омраза и престъпления от омраза, и ще поискат действия от страна на Комисията, съобщиха от пресслужбата на ЕП. Във вторник от 14.30 ч. българско време евродепутатите ще..

публикувано на 16.09.24 в 09:35

Работна среща в МС заради наводненията в Централна и Източна Европа

Служебният премиер Димитър Главчев свиква днес работна среща в Министерския съвет с вицепремиера Людмила Петкова и още 7 министри във връзка с изключително тежката ситуация в Централна и Източна Европа, причинена от рекордните валежи и наводнения.  На нея ще бъде обсъдено дали бедствието налага превантивни действия и от страна на българското..

публикувано на 16.09.24 в 09:13