Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петер Нойман: Налице е бързо и драматично увеличение на терористичната заплаха

Мигрантите и крайната десница - взривоопасна смес бълбука в Германия

Гералд Кнаус: Хората искат затягане на контрола. Това е посланието не само на изборите в Източна Германия

| Интервю
Снимка: Алами/Ройтерс

Повече от 2/3 от германците искат гранична полиция да връща нелегалните мигранти още от границата. Това сочи проучване на общественото мнение, проведено тази седмица, когато правителството обяви, че връща граничния контрол с Австрия, Чехия и Швейцария. По границата с Полша това отдавна е факт.

Затягането на мерките е отговор на няколко терористични нападения на мигранти това лято. Миграционната тема отново възпали в обществения и политически дебат. С два конкретни резултата - убедителна изборна победа на крайнодясната антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия" в Тюрингия и предизборен ход на опозиционния консервативен блок ХДС/ХСС преди парламентарния вот догодина, който подаде ръка на правителството с искане заедно да се справят с миграционния поток към Германия.

"Има само един печеливш от джихадисткия терор - крайната десница. Доказателство за това са изборните резултати в онези държави, които станаха жертва на тероризма. Изключително важно е обаче набиращите скорост леви популисти с националистически уклон също да разберат, че борбата с тероризма не е ограничаване на човешките права и свободи или държавен произвол, а напротив - начин за укрепване на либералната демокрация. За една година сме преброили 22 опита за терористично нападение в Европа и седем успешни джихадистки атаки. Според данните на Европол, в сравнение с предходната 2022 година, става дума за четири пъти повече атентати. Това е бързо и драматично увеличение на терористичната заплаха", категоричен е Петер Нойман, експерт по тероризма в Лондонския кралски колеж.

"Тероризмът се завръща", смята той. Като потвърждение на думите му вчера в Бавария беше задържан 27-годишен сириец за планирано нападение срещу войници на Бундесвера. През май в Манхайм, през август в Солинген, след това осуетен атентат в Мюнхен и сега - в близост до казарма в Хоф. Каква е поуката от тази серия?

"Политически темата е деликатна, но все пак трябва да се каже: През последните 8-9 години две трети от извършителите или задържаните по подозрение за подготовка на ислямистки атентат в Германия са мигранти. Става дума за нелегално преминали границата или за хора, получили вече убежище. Затова е важно службите да концентрират работата си върху тази група. 

Нападението в Солинген беше терористичен атентат. Но това не означава автоматично, че нашият враг са всички мюсюлмани. Защото едва 20% от мюсюлманите в Германия са пристигнали през последните години у нас мигранти. Но начинът, по който се води обществената дискусия е погрешен. Или иначе казано - изобщо не сме започнали правилната дискусия. А тя е за конкретната заплаха, която потенциално представляват мигрантите. И също - каква роля има интернет за радикализирането им, особено на младите."

"Защото жертви на ислямисткия терор са и извършителите", смята Нойман. Средната възраст на новите терористи е 19 години. Наричат ги още "ТикТок терористи".

"Един на пръв поглед безобиден клип е следван от по-радикално ислямистко съдържание и така лека-полека се изгражда един радикален облак, в който потребителят започва да живее. Заливат го с определено съдържание и ако е податлив, много бързо започва да вярва в посланията от екранчето. Следващата стъпка е директна връзка с покана за чат в "Телеграм", където има още по-радикални клипове и още повече пропагандно съдържание. А в безконтролната платформа "Телеграм" се публикуват директни послания на "Ислямска държава". Клипчетата преливат от агресия и насилие. Рано или късно идва директен въпрос: А ти какво правиш за каузата? Често пъти планът за извършване на терористично нападение се ражда именно по този вече утъпкан път."

Снимка: ЕПА/БГНЕСГермания все още изостава в интеграцията на хората, които имат право на убежище у нас. В такъв случай трябва да удвоим усилията в тази посока. Или да направим така, че да не пристигат толкова много мигранти. Точно това е сърцевината на обществената и политическа дискусия в момента, препоръчва експертът по тероризъм Петер Нойман. Гералд Кнаус, който е известен като "архитект" на споразумението за бежанците между ЕС и Турция от 2016 година, приветства диалога между правителство и опозиция, макар разговорите през последните две седмици да не доведоха до консенсус.

"Разочарованието на германците през последните две години е, че непрекъснато се говори за затягане на мерките и за нови ограничения, но статистиката сочи друго - молбите за убежище са повече в сравнение с 2018 година, загиналите в Средиземно море са повече от тогава, но миналата година отбелязахме спад.

Или с други думи - много се говори, но нищо не се постига. Сега стигнахме до етап, в който се предлага връщане на граничния контрол с Австрия, Швейцария и Чехия, което няма да доведе до нищо. Напротив - това противоречи на европейското право. През последните години имаше не едно и две съдебни решения срещу такива мерки. Освен това не съм сигурен, че практически е възможно връщането на граничните проверки."

За това предупредиха от полицейския синдикат, а причината е претоварване и недостиг на хора. Но това вероятно го знаят както във вътрешното министерство в Берлин, така и в опозиционния ХДС, който сега пък предложи от октомври за три месеца по сухопътните граници да се тества автоматичното връщане на нелегалните мигранти. Защо тогава се предлагат радикални мерки и частично се въвеждат от правителството?

"Защото политиците виждат, че хората искат затягане на контрола. Това е посланието не само на изборите в Източна Германия. Видяхме го и в Нидерландия, и в Италия, и във Франция. А в Германия тройната коалиция дори го е записала в управленската си програма. Там пише, че нерегулярната миграция ще бъде ограничена, но в рамките на европейското право и на Конвенцията за бежанците." 

След провалените разговори с правителството ХДС внесе в Бундестага свой законопроект. Председателят Фридрих Мерц, който много иска да е следващият канцлер на Германия, обясни, че знае как може да се спази европейското право - като се обяви извънредна кризисна ситуация. Това ли е вратичката?

"Две неща са важни в тази връзка. Първо, да обявиш извънредно положение тази година, когато броят на нелегалните мигранти пада, не би издържало пред съда на ЕС. Второ, вече знаем как отсъжда съдът в такива случаи. Такъв прецедент имаше миналата година във Франция. А през 2020 година имаше съдебно решение и срещу Унгария: нуждата от обявяване на извънредно положение трябва да бъде доказана пред съда. Едно единствено терористично нападение, извършено от човек, който според Дъблинското споразумение не е трябвало изобщо да стигне до Германия, не е достатъчно като аргумент за обявяване на извънредно положение. Да не говорим, че германските власти се провалиха и не можаха да върнат този човек в България

Към всичко това прибавяме разочарованието на хората и получаваме взривоопасната смес, която доведе до конкретни изборни резултати в полза на популистите. Всъщност, Европа има конкретен пример, как може да се справи - споразумението с Турция намали миграционния натиск към ЕС. В момента Брюксел не може да сключи подобни споразумения, защото европейското право го забранява. Германия всъщност е държавата, която успя да се пребори с по-голямата част от страните членки забраната за сключване на споразумение с трети страни да отпадне. Но миграционният пакт влиза в сила след две години."

Нека поясним - става дума за т.нар. трети страни, които спазват човешките права и правата на бежанците, нали така?

"В никакъв случай не говорим за компромис с тези права. Става въпрос за мигрантите без право на убежище в ЕС, които да изпращаме в трети, но сигурни страни, където да поискат убежище. Но за всяко споразумение трябват двама и Европа трябва да отправи конкретни предложения към бъдещите партньори. Това коства усилия, но те си заслужават, ако наистина искаме да се преборим с нелегалната имиграция, да преодолеем веднъж завинаги политическата криза заради темата миграция, която донесе толкова много гласове на популистите.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Главчев разпореди превантивни мерки при евентуално повишаване на нивото на Дунав

Правителството е изпратило писма до областните управители, които отговарят за населените места по поречието на Дунав, за да предприемат превантивни мерки при евентуално повишаване на нивото на реката. Това коментира служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание. Няма опасност страната ни да бъде застигната от циклона,..

публикувано на 18.09.24 в 12:41

Двете ДПС-та се разбраха за секционните комисии в Дупница

Двете фракции в ДПС се договориха по състава на секционните комисии в Дупница. Съставът ще бъде утвърден от Районната изирателна комисия, като предстоят консултации в още 8 общини в региона.  ДПС-Пеевски и ДПС-Доган трябва да си разпределят едното място във всяка от 76-те секционни комисии в община Дупница. Поне на консултациите нямало спорове и..

публикувано на 18.09.24 в 12:29
Бейрут, 17 септември 2024 г.

Унгарска компания произвела пейджърите, които експлодираха в Ливан

Моделът пейджър от вчерашните координирани взривове в Ливан се произвежда от унгарска компания. Това съобщи тайванският производител Gold Apollo, който е установил "дългосрочно партньорство" с базираната в Будапеща компания "Би Ей Си Кънсалтинг". Моделът, споменат в медийните публикации след вчерашните експлозии "се произвежда и продава от..

публикувано на 18.09.24 в 12:27

Депутатите задължиха МС да изготви доклад за решенията на НС за бъдещето на "Марица-изток"

Депутатите задължиха Министерския съвет да изготви доклад за изпълнението на решенията на Народното събрание, свързани с бъдещето на комплекса "Марица-изток". Срокът е до десет дни след приемането на решението, когато беше подкрепено от 152 народни представители, 3-ма от ПП-ДБ се въздържаха. Вносителите от "Възраждане" смятат, че досегашните и..

публикувано на 18.09.24 в 12:10

Заседанието на българо-македонската историческа комисия се отлага

Заседанието на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония, което днес и утре трябваше да се проведе в Скопие, се отлага, съобщават медии в Северна Македония, а част от тях допълват, че вероятната причина е промяната на състава на комисията от страна на Скопие. Преди седмица на закрито заседание..

публикувано на 18.09.24 в 11:45
Председателката на ЦИК Камелия Нейкова

Изтеглиха номерата за частичните и новите кметски избори

ДПС ще бъде с номер 55 в бюлетините за насрочените за 20-и октомври нови и частични избори за кметове, а коалиция "БСП за България“ - с номер 43. Това стана ясно при провеждането на жребия в Централната избирателна комисия за определянето на поредните номера на формациите, които са допуснати за участие в тях. Тегли се жребият за новите и частични..

публикувано на 18.09.24 в 11:34
Искра Михайлова

Докладът за бъдещето на ТЕЦ "Марица-изток" трябва да бъде готов до 10 дни

Докладът за бъдещето на ТЕЦ "Марица-изток" трябва да бъде готов до 10 дни. Това заяви народният представител Искра Михайлова в кулоарите на парламента. Остава неясно какво се случва с отпусната помощ от 250 млн. лева годишно за подкрепа на "Мини Марица-изток". Няма и яснота за  споразумението със синдикатите, което беше подписано след бурни..

публикувано на 18.09.24 в 11:25