Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велизар Шаламанов: Целта е устойчив мир, Русия да седне на масата на преговори, но без предварителни руски условия

| Интервю
Велизар Шаламанов
Снимка: БГНЕС

Наистина е много важно мястото, на което ще се проведе,  подготвяната втора конференция за мир, като тази в Швейцария през юли. Там конференцията беше успешна, но сега трябва да се намери място, което ще позволи участието на Русия и Китай на високо ниво.

Това каза в интервю пред БНР Велизар Шаламанов, бивш военен министър идългогодишен представител на България в НАТО.

"Разчитам, че украинската дипломация, с нов външен министър, работят със съюзниците по този въпрос. На Общото събрание на ООН ще направят още консултации. Тази конференция ще е успешна с подходящо място и участие на Русия", коментира Шаламанов.

Той обясни, че е "много сложна стратегическа комуникация е насочена към Русия, Украйна и към евросъюзниците на САЩ, и Великобритания, която цели изграждане на подкрепа да се даде разрешение":

"В политически план Държавният департамент са преценили рисковете и допълнителни аргументи за катастрофалното положение на украинските граждани. От гледна точка на Пентагона има по детайлен поглед върху стратегическите и оперативни аспекти, включително отчитане на ядрената риторика на Путин и заплахите, че използването на тези оръжия - ответен отговор, за което НАТО, трябва да бъде готово. Ако погледнете състоянието на отбраната в България едва ли сме готови за война утре. Това е процес на създаване на аргументи, но е ясно че Русия изчерпа своите. Използва ядрена заплаха, терористични атаки и заплаха за война Русия – НАТО. И трите са неприемливи и международната общност няма да ги приеме. Докато Плана на Зеленски за устойчив мир набират подкрепа в повече страни и решението ще бъде намерено по този път."

Велизар Шаламанов коментира новите елементи във войната Украйна – Русия. И един от тях е, че има Плана за мир на Зеленски.

"Пътувайки до Вашингтон ще представи на кандидатите за президенти своя План за победа, какъвто до момента не е имало. Ще стане ясно ще има пълен комплект от инструменти за спиране на войната и постигане на устойчив мир. Един от тях е посланието към Путин, че не могат да надделеят. Ако продължат терористичните атаки и да внася оръжие от Иран и Корея, ще има разрешение от Запада за оръжие, с което да ударят ключови обекти и ще разрушат нападателния потенциал на Русия. И Москва ще бъде принудена да седне на масата за преговори по Плана на Зеленски" смята Шаламанов.

Според него успешните атаки на Украйна в Курск "беше сигнал, че вече сме на нов етап, ново ниво и е време да бъде намерено мирно решение по плана на Зеленски".

"Определено това е част от този план за победа и затова е предприета операцията. Тя показа, че Русия не може да отбранява собствената си територия", каза Шаламанов.

И допълни, че върви разговор по въпроса за „използване на западни ракети дълбоко в Русия“:

"Има ясно послание и британският премиер посочи, че Путин може да спре тази война моментално, ако изтегли войските си. Русия не е заплашена от агресия, но ако продължава тогава Украйна има право на защита, включително с удари в дълбочина. И това е силен аргумент, които ще доведе до взимане на решение. Очаква се да доведе до мирни преговори."

Според Шаламанов целта е справедлив и устойчив мир, постигнат когато Русия седне на масата на преговори, но без предварителни руски условия. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Главчев разпореди превантивни мерки при евентуално повишаване на нивото на Дунав

Правителството е изпратило писма до областните управители, които отговарят за населените места по поречието на Дунав, за да предприемат превантивни мерки при евентуално повишаване на нивото на реката. Това коментира служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание. Няма опасност страната ни да бъде застигната от циклона,..

публикувано на 18.09.24 в 12:41

Двете ДПС-та се разбраха за секционните комисии в Дупница

Двете фракции в ДПС се договориха по състава на секционните комисии в Дупница. Съставът ще бъде утвърден от Районната изирателна комисия, като предстоят консултации в още 8 общини в региона.  ДПС-Пеевски и ДПС-Доган трябва да си разпределят едното място във всяка от 76-те секционни комисии в община Дупница. Поне на консултациите нямало спорове и..

публикувано на 18.09.24 в 12:29
Бейрут, 17 септември 2024 г.

Унгарска компания произвела пейджърите, които експлодираха в Ливан

Моделът пейджър от вчерашните координирани взривове в Ливан се произвежда от унгарска компания. Това съобщи тайванският производител Gold Apollo, който е установил "дългосрочно партньорство" с базираната в Будапеща компания "Би Ей Си Кънсалтинг". Моделът, споменат в медийните публикации след вчерашните експлозии "се произвежда и продава от..

публикувано на 18.09.24 в 12:27

Депутатите задължиха МС да изготви доклад за решенията на НС за бъдещето на "Марица-изток"

Депутатите задължиха Министерския съвет да изготви доклад за изпълнението на решенията на Народното събрание, свързани с бъдещето на комплекса "Марица-изток". Срокът е до десет дни след приемането на решението, когато беше подкрепено от 152 народни представители, 3-ма от ПП-ДБ се въздържаха. Вносителите от "Възраждане" смятат, че досегашните и..

публикувано на 18.09.24 в 12:10

Заседанието на българо-македонската историческа комисия се отлага

Заседанието на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония, което днес и утре трябваше да се проведе в Скопие, се отлага, съобщават медии в Северна Македония, а част от тях допълват, че вероятната причина е промяната на състава на комисията от страна на Скопие. Преди седмица на закрито заседание..

публикувано на 18.09.24 в 11:45
Председателката на ЦИК Камелия Нейкова

Изтеглиха номерата за частичните и новите кметски избори

ДПС ще бъде с номер 55 в бюлетините за насрочените за 20-и октомври нови и частични избори за кметове, а коалиция "БСП за България“ - с номер 43. Това стана ясно при провеждането на жребия в Централната избирателна комисия за определянето на поредните номера на формациите, които са допуснати за участие в тях. Тегли се жребият за новите и частични..

публикувано на 18.09.24 в 11:34
Искра Михайлова

Докладът за бъдещето на ТЕЦ "Марица-изток" трябва да бъде готов до 10 дни

Докладът за бъдещето на ТЕЦ "Марица-изток" трябва да бъде готов до 10 дни. Това заяви народният представител Искра Михайлова в кулоарите на парламента. Остава неясно какво се случва с отпусната помощ от 250 млн. лева годишно за подкрепа на "Мини Марица-изток". Няма и яснота за  споразумението със синдикатите, което беше подписано след бурни..

публикувано на 18.09.24 в 11:25