Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Василев: Борисов даде Пеевски на "Магнитски"

ПП-ДБ ще искат с писмо от ГЕРБ приемането на 3 закона

Асен Василев и Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов даде Пеевски на "Магнитски“. Това обяви съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев в отговор на изявленията на лидера на ГЕРБ, че преди четири години, когато ГЕРБ са били на власт, не е имало забавяне със средствата от Европейския съюз. Сега от ПП-ДБ искат спешно приемане на три антикорупционни закона, за да може България да получи втория транш по ПВУ:

"И чух г-н Борисов да разправя колко хубаво било преди 4 години, как нещата били такива, онакива и т.н. Преди 4 години знаете ли какво се случи? - Клановете на мафията се скараха. Преди ние въобще да сме политическа сила, въобще да сме министри. Борисов даде Пеевски на Магнитски. Изведнъж се скараха там за хазарта, с Черепа взеха да се бият. Тая мафиотска битка продължава и досега. Ама айде да не говорим за преди 4 години, защото на нас, а и на тези младежи въобще не им пука. И на всички български граждани не им пука какво е било преди 4 години. Това, което им пука, е какво ще направим днес, за да е животът на всички нас по-добър утре".

ПП-ДБ ще поискат с писмо от ГЕРБ-СДС уверение за приемане до 27 октомври на три закона, необходими, за да се получи втория транш от средства по Плана за възстановяване и устойчивост. 

Това обяви съпредседателят на ПП Кирил Петков:

"Вместо джентълменско споразумение ще им напишем джентълменско писмо. 3 закона, които разделят България от 10 милиарда. Ако ни отговорите, че няма да приемете тия три закона, защото примерно г-н Борисов не иска да се разследват корупционни практики".
 
Приемането на трите антикорупционни закона са условието на ПП-ДБ, за да се водят разговори за бъдещо управление, заявиха лидерите на "Продължаваме промяната".

"За да има управление, нашите закони за реформи няма как да бъдат игнорирани", каза Кирил Петков, а Асен Василев добави:

"Ама как да говорим за управление, като те са готови заради комфорта на един човек да лишат държавата от 10 милиарда лева. Хайде да започнем да работим реално, преди да говорим за каквото и да е управление".

Според Асен Василев за месец и половина живот, които остават на 50-ия парламент, тези закони могат да бъдат приети.

Изявленията бяха направени преди учредителното събрание на младежката структура на "Продължаваме промяната“, която ще носи името "Младежи за Промяната“. Младите активисти получиха от лидерите на партията крушово дърво, което да засадят. Според Кирил Петков то е символ на бъдещето и грижите, които трябва да се полагат за него.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МС реши: Всички небитови потребители на ток могат да получат компенсации

Всички небитови потребители ще могат да получат компенсации за разходите за скъпия ток до края на годината, реши правителството като промени програмата за компенсации. За изпълнението ѝ ще са необходими над 500 милиона лева. Еврокомисията даде „зелена светлина“ за подпомагането. Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на бизнеса за ток..

публикувано на 18.09.24 в 13:17

Депутатите приеха промени в Закона за туризма

След прегласуване на първо четене бяха приети и промени в Закона за туризма. С тях се уреждат реда и критериите за обявяване на един курорт за национален. Това ще става с решение на МС по предложение на министъра на туризма, като заявление до него трябва да подават общините, на чиято територия или част от нея са курортите. "За" гласуваха 83-ма..

публикувано на 18.09.24 в 13:16

Археолози разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Археолози разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски, която е била издигната с ктиторството на цар Иван Александър. Останките от каменната църква от 14-и век са в покрайнините на великотърновското село Самоводене и историците предполагат, че това е най-голямото за годината разкритие, което пренаписва историята, особено за..

публикувано на 18.09.24 в 13:11
Кейт Мидълтън

Кейт Мидълтън с първа работна среща след лечението си

Принцесата на Уелс проведе първата си работна среща, откакто се подложи на лечение от рак по-рано тази година. По пътя към завръщането си към обществения живот Кейт Мидълтън е имала среща в замъка Уиндзор по неин проект за ранното детство, съобщи Би Би Си. Това последва видеосъобщение миналата седмица, в което тя разкрива облекчението си, че..

публикувано на 18.09.24 в 13:07

Главчев разпореди превантивни мерки при евентуално повишаване на нивото на Дунав

Правителството е изпратило писма до областните управители, които отговарят за населените места по поречието на Дунав, за да предприемат превантивни мерки при евентуално повишаване на нивото на реката. Това коментира служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание. Няма опасност страната ни да бъде застигната от циклона,..

публикувано на 18.09.24 в 12:41

Двете ДПС-та се разбраха за секционните комисии в Дупница

Двете фракции в ДПС се договориха по състава на секционните комисии в Дупница. Съставът ще бъде утвърден от Районната избирателна комисия, като предстоят консултации в още 8 общини в региона.  ДПС-Пеевски и ДПС-Доган трябва да си разпределят едното място във всяка от 76-те секционни комисии в община Дупница. Поне на консултациите нямало спорове и..

публикувано на 18.09.24 в 12:29
Бейрут, 17 септември 2024 г.

Унгарска компания произвела пейджърите, които експлодираха в Ливан

Моделът пейджър от вчерашните координирани взривове в Ливан се произвежда от унгарска компания. Това съобщи тайванският производител Gold Apollo, който е установил "дългосрочно партньорство" с базираната в Будапеща компания "Би Ей Си Кънсалтинг". Моделът, споменат в медийните публикации след вчерашните експлозии "се произвежда и продава от..

публикувано на 18.09.24 в 12:27