Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 7 жертви на руски атаки в Украйна

Опустошения в резултат на войната на Русия в Украйна.
Снимка: ЕПА/БГНЕС (архив)

Най-малко седем души са загинали при четири руски нападения в южните, югоизточните и източните части на Украйна през изминалия ден, съобщиха украинските местни власти.

Трима души са били убити при руски обстрел по селскостопанско предприятие в Запорожка област в Югоизточна Украйна. Според местните власти те са били служители на фирмата. При ракетна атака в Одеса са загинали двама съпрузи, а 65-годишна жена е била ранена. 60-годишен мъж, получил сериозни наранявания, е починал в южната област Херсон, а в Харков малко населено място е било поразено с реактивната система за залпов огън "Торнадо-С", сред отломките е открито тялото на 72-годишна жена, а други двама цивилни са откарани в болница.

Руската противовъздушна отбрана е унищожила тази нощ 29 украински дрона над 7 свои области, оповести руското министерство на отбраната. Украинските сили пък са свалили 10 от общо 14 изстреляни от Русия безпилотни летателни апарати. 

Ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов определи доставките на артилерийски боеприпаси от Северна Корея за Русия като най-големият проблем за украинските сили на бойното поле. 

През последните месеци енергийната мрежа на Украйна е подложена на редица атаки, довели до прекъсвания на електрозахранването в различни части на страната. Буданов обаче е и на мнение, че Русия, която в момента е в настъпление на източния фронт в Украйна, ще се опита да сложи край на войната "преди 2026 г.", за да избегне отслабването на позициите си поради натрупването на икономически проблеми, причинени най-вече от западните санкции и от мобилизацията.

Във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че операцията в руската област Курск, предприета през август, е допринесла за постигането на сделката за размяна на 206 военнопленници между Киев и Москва, за която стана ясно вчера.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Финансовото министерство публикува промените в данъчните закони за обществено обсъждане

Министерството на финансите публикува промените в данъчните закони за обществено обсъждане. Очаква се тази седмица да бъдат публикувани проектопромените в данъчните закони Предлаганите промени са основно технически, свързани с въвеждане на европейски регламенти. В подоходния закон се прецизират правилата за ползване на данъчно облекчение за деца,..

публикувано на 18.09.24 в 18:31
Хората даряват кръв един ден след експлозиите на пейджъри в южното предградие на Бейрут, Ливан, 18 септември 2024 г.

Нови експлозии на комуникационни устройства в Ливан

Портативни радиостанции са избухнали днес в ливанската столица Бейрут, съобщиха източници от "Хизбула", цитирани от Ройтерс. Според агенцията става дума за устройства от типа уоки-токи и има информация за поне две експлозии.  Експлодиращи пейджъри убиха 9 души и раниха хиляди в Ливан, сред тях е посланикът на Иран "Хизбула" обвини Израел за..

публикувано на 18.09.24 в 18:16
Зинаида Златанова

Зинаида Златанова: България като държава не заяви интерес към ресор в ЕК

Големите държави получиха в ЕК сериозни ресори по 2 и по 3, понякога заедно,   получиха цели икономически сектори като отговорност, цялата индустрия на Европа е при френския комисар. Нашият ресор не е особено впечатляващ и не се говори много за него в Брюксел, защото остана между половината от предишните ни еврокомисар и – младежта и образованието..

публикувано на 18.09.24 в 18:04

Размяна на удари с дронове между Украйна и Русия

З еметресение бе регистрирано преди разсъмване в руската Тверска област - северозападно от Москва, след украинска въздушна атака по арсенал на руската армия. Атаката предизвика временна евакуация на местните жители от засегнатия район. Почти по същото време Русия прати поредната вълна от дронове срещу енергийната система на Украйна.  Загинали..

публикувано на 18.09.24 в 18:01

Николета Атанасова: Украинците смятат за техен дълг да са там

Украинците смятат, че техен дълг е да са там . Това каза журналистката от програма "Христо Ботев" на БНР Николета Атанасова, водеща на предаването "Мрежата" , като подчерта, че в страната се завръщат много от напусналите я след началото на руската агресия на 24-ти февруари 2022 г.   В предаването "Нещо повече" тя разказа за срещите си в Украйна,..

публикувано на 18.09.24 в 17:36
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: Правната комисия в ЕП не е разследващ орган

Правната комисия в Европейския парламент, която ще проверява номинираните еврокомисари за конфликт на интереси, не е разследващ орган и ще разчита на подадените от кандидатите декларации - това стана ясно от думите на нейния председател евродепутатът Илхан Кючюк. На въпрос дали ще се сметне за конфликт на интереси, ако кандидатът е прехвърлил свои акции..

публикувано на 18.09.24 в 17:18
Васил Велев

Васил Велев: Компенсацията за ток на бизнеса да е бърза, за да не влияе на инфлацията

Програми за компенсиране на високите цени на тока трябва да действат автоматично, защото забавянето води до вдигане не инфлацията. Това предупреди председателят на АИКБ Васил Велев в  интервю пред БНР. Цените се покачиха бързо в началото на второто полугодие, а програма за компенсиране имаше за първото полугодие, но не се наложи да..

публикувано на 18.09.24 в 17:10