Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментари на политици у нас

За ресора на Захариева в ЕК: С "голяма благодарност" или "обида за България"

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов (в центъра) и Томислав Дончев (вдясно) в НС - 17 септември 2024 г.
Снимка: БТА

Разнопосочни мнения в България за получения ресор в новата Европейска комисия, където българският еврокомисар Екатерина Захариева, номинирана от ГЕРБ,  ще отговаря за стартъпи, иновации и изследвания

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в този ресор са едни от най-мощните и ресурсни програми:

"Икономика, индустрия, конкурентоспособност, иновации – това са най-мощните, най-ресурсни програми. Благодаря на Урсула фон дер Лайен, на комисията за това, което са направили за България.

И повярвайте ми, това е ресор точно подходящ за това, което в нашите програми пишем за България", направи Борисов аналогия с програмата на ГЕРБ.

Според него при редовно правителство в следващите 5 години България може да направи много:

"Това е един ресор точно подходящ за това, което в нашите програми пишем за България. На първо място и в нейната предизборна кампания се говореше, че конкурентоспособността на Европа спрямо Америка, Китай трябва да се завиши.

Именно на нашия комисар се дава този ресор. Голяма, голяма благодарност, защото в тези 5 години, които идват, при една добра работа, разбира се, с редовни правителства, България може да направи много". 

Борисов даде пример с програмата "Хоризонт" – за почти 100 милиарда евро. Това е достатъчен индикатор колко сериозен е ресора на Захариева, подчерта от своя страна Томислав Дончев.

Полученият ресор отразява отношението към България в ЕС, каза зам.-председателят на "Възраждане" Цончо Ганев:

"Нищо ново и необичайно, виждате и предишните ни комисари какво защитаваха като позиции, по-важното е какво ще защитят като наши интереси - нищо. Нищо хубаво не очакваме и от този комисар да защитава като национални приоритети, но като цяло обидно отношение към България". 

Според БСП България не е получила силен ресор в новата Европейска комисия. Ресор "Енергетика" повече подхожда на България, посочи председателят на ПГ на социалистите Борислав Гуцанов:

"Доста скромен и постен ресор. Госпожа Захариева е по-скоро е специалист като бивш министър в областта на правото и на външните работи.

Виждаме, че Урсула фон дер Лайeн е дала доста добри възможности за Румъния, където ще имат втори човек в комисията като вицепрезидент", отбеляза Гуцанов. 

Другите парламентарно представени формации не пожелаха да коментират темата.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ДПС - Доган призова за стабилно правителство, изключващо "модела Пеевски"

Крилото на Движението за права и свободи около Ахмед Доган призовава за диалог между политическите партии за съставяне на стабилно правителство, изключващо "модела Пеевски". В съобщение до медиите се изразява благодарност към симпатизантите подкрепили формацията въпреки "масираните репресии и безпрецедентния натиск", на които са били..

публикувано на 28.10.24 в 14:04

Какви са изводите от изборния ден в Пазарджик?

При 100 процента обработени протоколи в Пазарджик ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с малко над 27%. На втора позиция се нарежда ДПС-Ново начало (ДПС-НН) с близо 19 процента. Резултатите показват пълна победа на Делян Пеевски срещу Ахмед Доган , който е под чертата в областта. Другият печеливш в региона е БСП-Обединена левица, която за..

публикувано на 28.10.24 в 14:01

Трифонов: Ще направя всичко, което зависи от мен, за да има положителен резултат

Лидерът на партия "Има такъв народ" Станислав Трифонов благодари на всички, гласували за неговата формация. В пост във Facebook Трифонов увери, че ще направи всичко възможно да оправдае доверието.  "Ще направя всичко, което зависи от мен, за да има положителен резултат", написа той. 

публикувано на 28.10.24 в 13:42
Марк Рюте

Рюте: Войници от Северна Корея са разположени в Курска област

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте потвърди, че войници от Северна Корея са изпратени в Русия и военни формирования от тази страна са разположени в Курска област.  В изявление след съвместно заседание на Северноатлантическия съвет и представители на разузнаването и министерството на отбраната на Южна Корея в централата на алианса в Брюксел,..

публикувано на 28.10.24 в 13:38
Слави Василев

Слави Василев: Още от същото ще гледаме в следващите 3 г., ако Радев не направи нещо друго

Още от същото ще гледаме в следващите 3 години, ако не се реши президентът Румен Радев да направи нещо друго, прогнозира политологът Слави Василев в интервю пред БНР. "Фактът МЕЧ и "Величие", това е друго "Величие" - на Ивелин Михайлов, показва, че хората търсят алтернатива. Поздравявам Радостин Василев за доблестта да извади разговора в..

публикувано на 28.10.24 в 13:31

Забавяне на обработката на протоколи от секциите в Монтанско

Обработката на протоколите от изборните секции в област Монтана се забавя заради направените смени на членове на избирателните секции в последния момент вчера и заради затруднено придвижване от отдалечените секции до областния град. Над 400 заменки на членове на комисии са направени в област Монтана - каза говорителят на Районната избирателна..

публикувано на 28.10.24 в 13:25

100% обработени протоколи: ДПС-Ново начало е първа политическа сила в област Кърджали

В РИК Кърджали са обработени 100% от протоколите. Първа политическа сила в областта е  ДПС-Ново начало с 30 874  гласа, или това са - 41,28%. Втори се подреждат  АЛИАНС ЗА ПРАВА И СВОБОДИ - АПС. За тях са гласували 28 851  души, или това е 38,57%. Трети са  ГЕРБ-СДС с 5 567  гласа, или това са 7,44%. Четвърти са  КОАЛИЦИЯ ПРОДЪЛЖАВАМЕ..

публикувано на 28.10.24 в 13:20