Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако и този път не са си научили урока, има вариант през март да имаме още едни парламентарни избори, смята политологът

Проф. Тодор Галунов: Няма нищо по-опасно за демокрацията от пасивността

"Не изключвам тази 4-процентовата бариера да я прескочат лица, партии и партийки, които сякаш не се приемат достатъчно сериозно в досегашната практика"

| Интервю
Проф. Тодор Галунов:
Снимка: Личен архив

Политиците в хода на тази предизборна кампанията трябва да престанат с резките изказвания с кого не биха се коалирали, защото по-късно много трудно се преминават тези червени линии. 

Това препоръча от ефира на БНР политологът проф. Тодор Галунов.

По думите му вероятно за пръв път сме изправени пред вариант да направим парламента още по-пъстър. В една част от гражданите има желание да се промени нещо рязко, обясни той и добави, че старите големи партии сякаш предлагат едно и също - и като идеи, и като лица

"Не изключвам тази 4-процентовата бариера да я прескочат лица, партии и партийки, които сякаш не се приемат достатъчно сериозно в досегашната практика. Това пак е на ръба на прогнозата. Възможно е, разбира се, в парламента да останат 6 или 7 партии, възможно е и 9 партии", коментира политологът, като не изключи напълно от сметките "Величие" и "Меч". 

Според него ниската активност дава шанс с малък брой гласове някоя от партиите да прескочи изборната бариера.

В интервю за предаването "Хоризонт за вас" проф. Галунов изказа мнение, че в тази кампания най-стабилна е партия ГЕРБ. Според него първото им място практически е сигурно, защото те имат твърдо ядро. Но те вече не хващат периферия, допълни политологът. 

"ГЕРБ отдавна е изчерпан като идеи и лица. Печели, защото няма кой да ѝ се противопостави. Имаше два такива опита - на ИТН и ПП, но те сякаш много бързо отстъпиха от своите позиции. Точно такъв нов тип партии и коалиции сякаш, когато спечелят изборите, се оказват неподготвени да удържат постигнатото. Това до голяма степен държи ГЕРБ за тези, които искат познатото и които не искат да рискуват".

При БСП и новите коалиционни партньори проблеми си има още в самото начало на формиране на коалицията, подчерта още политологът. 

"В нея участват много лица, които са били в БСП, но после са работили срещу БСП. Не знам за това кратко време дали ще си забравят старите рани, събрани вече в едно общо пространство. Сякаш старите лица не носят кой знае колко гласове. Там не очаквам някакъв голям политически удар".

Много сериозен тест за партиите е до каква степен те ще бъдат готови да действат след изборите от гледна точка на интересите на държавата, а не от гледна точка на тяснопартийните си интереси, смята проф. Галунов. Според него формирането на коалиция след вота не е безпринципност, а грижа за държавата:

"Ако и този път не са си прочели урока и не са го научили, има вариант през март да имаме още едни парламентарни избори". 

Няма нищо по-опасно за демокрацията от пасивността, предупреди той и изрази надежда българският народ да намери сили да излезе масово да гласува и да покаже кой иска да го управлява. 

По думите му партиите трябва да намерят новите нюанси

"Те нямат нови идеи. Те повтарят едно и също. Това е шансът някаква партия с по-различен тип идеология радикално да прескочи 4-те процента". 

Според него може да се окаже, че един по-пъстър парламент може да даде възможности за повече политически комбинации и за формиране на правителство. В България сякаш трудно се създават нови успешни политически субекти, каза проф. Тодор Галунов. По думите му много бързо се връщаме към познатото, защото то вероятно ни пази от неприятни политически и икономически изненади.

Промяна на изборната система непосредствено преди изборите няма как да е ефикасна мярка, категоричен бе той и напомни, че има недоверие към цялата политическа класа. Според него проблемът е, че нагласата на българския избирател е, че избираме хора, които до голяма степен работят за своите тяснопартийни и едва ли не лични интереси. Хората искат реални неща, изтъкна политологът. 

Цялото интервю на Добринка Добрева с проф. Тодор Галунов в предаването "Хоризонт за вас" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съдът на ЕС образува дело по запитване на ВАС по случая с подуправителя на БНБ Андрей Гюров

Съдът на Европейския съюз (СЕС) образува дело по преюдициално запитване на Върховния административен съд по казуса с предсрочно освободения подуправител на БНБ Андрей Гюров, съобщава от ВАС. Делото пред СЕС е образувано в същия ден, в който са постъпили въпросите от българските върховни магистрати. На основание процедурния правилник на СЕС, ВАС..

публикувано на 20.09.24 в 16:18
Петър Витанов

Националният съвет на БСП заседава по подредбата на листите за изборите

Националният съвет на БСП се събра на заседание във връзка с подредбата на листите за предстоящите парламентарни избори. Бившият евродепутат от БСП Петър Витанов заяви, че не иска да се асоциира с част от временното ръководство на партията: "Според мен това, което трябва да направи, аз понеже не съм част от ръководството, трябва да намери хора достойни и..

публикувано на 20.09.24 в 16:03

"Калимера Враца": Гърция идва с нейните традиции, култура и кухня

С безплатна кинопрожекция на гръцка комедия тази вечер в центъра на Враца започва "Калимера Враца". Това е голямото събитие, посветено на гръцките традиции, култура, кухня и забавления. Идеята идва през лятото с "Бонджорно Враца" - инициатива, посветена на Италия, която предизвика туристически и потребителски бум в града.  "Показахме как с почти..

публикувано на 20.09.24 в 15:59
Делян Пеевски

Пеевски: Всички политици и институции да се обединят за защита на националната чест и достойнство

Председателят на ДПС и на парламентарната група на партията Делян Пеевски призова всички политици и институции да се обединят, за да защитят националната чест и достойнство. Повод за призива му са "продължаващите обидни изказвания за България и българите от страна на политически лидери от РСМ". Пеевски настоява за незабавни и адекватни..

публикувано на 20.09.24 в 15:54

ГДБОП и ДАНС разбиха престъпна мрежа за трафик на мигранти

Осем души са задържани при операция на ГДБОП и ДАНС срещу мрежа за трафик на мигранти. Престъпната група е превозвала бежанци от Турция през Сърбия към Западна и Южна Европа. Мащабната операция е проведена на 19 септември от служители на ГДБОП и ДАНС, подкрепени от Европол. Разследването, в което са участвали гръцки и румънски колеги, е..

публикувано на 20.09.24 в 15:50

Константин Качулев за вендинг машините за лекарства: Става въпрос за корпоративен проект

Предложението за вендинг машините за лекарства, които да осигурят денонощен достъп до медикаменти без рецепта, предизвиква недоволството на фармацевтичния бранш. В същото време жителите от пограничните райони, като тези в Източните Родопи, редовно пътуват до Гърция и Турция, за да си купят лекарства. Причината е в това, че цените са по-ниски, а..

публикувано на 20.09.24 в 15:50

Богомил Николов: Ежедневно ни сигнализират за отказ от страна на магазини за разплащане чрез ПОС терминал

Ежедневие са сигналите за отказ от страна на магазини за разплащане чрез ПОС терминал, заяви пред БНР изпълнителният директор на "Активни потребители" Богомил Николов.  "Много хора не могат да разберат поведението на търговците в такива ситуации. Няма нормативно задължение търговците да използват една или друга форма на плащане. Те са свободни да..

публикувано на 20.09.24 в 15:43