Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Аферата мис Сузане" на трупата "Сарандевото кафене" - съвременен прочит на банските воеводи

Пиесата "Аферата мис Сузане" - Банско
Снимка: театрална трупа Сарандевото кафене

Как  биха изглеждали днес банските войводи, каква кауза би могла да ги обедини и кого биха взели за заложник в търсене на откуп?  Тези на пръв поглед сериозни въпроси  намират отговорите в една невероятна комедийна театрална постановка, изиграна блестящо от самодейците на Банско. Премиерата беше на 19 септември, четвъртък, а билетите за нея бяха изкупени само  за три часа. Салонът на  градското читалище беше взривен от смях и неспирни аплодисменти на финала. 

Местният разказвач и майстор на перото, писателят Александър Думанов, е автор на пиесата "Аферата мис Сузане", която определено прави аналогия с историческите събития около аферата "Мис Стоун" и отчаяните опити на тогавашните войводи на ВМРО да привлекат вниманието  на света към тежкия живот на хората от Пиринска Македония. Съвременният прочит също поставя някои болни и нерешени въпроси, но със силата на хумора, самоиронията и деликатния намек, че възрожденско Банско днес е пренаселено с чужденци.


Банскалии обаче знаят как да пазят историята и традициите си. Доказателство за това е и името на театралната трупа "Сарандевото кафене"- мястото, в което точно преди 130 години е създадено читалището.

Трудно ще ви предам накратко сюжетът на „"Аферата мис Сузане", но поемам този риск.


"Четата на един от местните войводи търси начин да развива дейност, но няма пари.  Тогава  се сещат за  предците си и отвличането на американската мисионерка мис Елена  Стоун, с цел да вземат откуп и да купят оръжие.  Решението е взето, но кого да отвлекат в днешно време?  Предложението  за някоя от звездите на джаза се отхвърля, за да не навреди на имиджа на  това голямо международно събитие.  И вариантът за някоя от световните ски легенди отпада, тъй като това ще  е пагубно за концесионера, където работи половината от местното население.  Така стигат до идеята да отвлекат някого от дигиталните номади, които живеят и работят къде ли не.


В капана се хваща мис Сузане от Франция, която обаче  се оказва  красива изкусителка с  неутолима страст.  След като изцежда силите на цялата чета, войводата  иска доброволно да си я върне на шефа на дигиталните номади в Банско.  Той обаче иска насрещен откуп.  И тук се появява спасителят-  лютият брат на другата, отвлечена по погрешка, банска мома.  Заканите да избие цялата чета заради сестра си, се изпаряват в момента , в който вижда  французойката мис Сузане.  Пленен от нейната страст, а и тя от неговата, банскалията обявява, че ще я вземе за жена.  Четниците си отдъхват от този щастлив развой на събитията, но за кратко. Докато разберат, че Сузане всъщност е много богата дъщеря на френски барон.  Той самият пристига със своя хеликоптер, трудно намирайки къде да кацне, дава щедрият откуп на войводите,  поема ангажимент да построи летище, втори кабинков лифт и още две писти за скиорите"

Толкова за сюжета на пиесата, която небанскалии могат да гледат и разберат, само ако има субтитри.

Пиесата

Всички книги и стихове на автора Александър Думанов са написани на бански език, с когото ви срещам след премиерата на първата от 30 години насам театрална постановка на самодейците от Банско.

Нищо случайно няма  в името на банската театрална трупа-  Сарандевото кафене - това е мястото, където преди 130 години местните будители създават читалището. Тук в разговора неизбежно включваме и  почетният председател на днешното читалище Елисавета Каменичка.

Младата и очарователна Катерина Рускова пресъздаде брилянтно образа на страстната французойка мис Сузане, но това, което я грабнало най-силно, било усещането за общност и съпричастност:

Театралната трупа „Сарандевото кафене“ и нейната първа постановка „"Аферата мис Сузане" е най-коментираното събитие от календара на читалище "Никола Вапцаров-1894". 

Със сигурност пиесата ще се играе поне още няколко пъти на банска сцена, а и в района, където езикът е разбираем , а диалектът - близък.  А хората вече питат коя ще е следващата пиеса, защото всички почувстваха театъра като наистина свой, сподели още почетният председател на читалището Елисавета Каменичка.


Още по темата слешайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съвременни интерпретатори на Бах откриват "Изкуството на барока" 2024

За 18-и път в София ще се проведе Международния фестивал "Изкуството на барока", фокусиран към исторически информираните изпълнения и творчеството на старите майстори. Началото на 30 септември от 19:30 ч. в концертната зала на Централния военен клуб ще поставят интерпретатори на музиката на Йохан Себастиан Бах, някои от които с нетрадиционни за..

публикувано на 29.09.24 в 23:52
Васил Казанджиев

90-годишнината на Васил Казанджиев увенчава есенните "Софийски музикални седмици"

На 30 септември в камерната зала "България" с концерт ще бъде отбелязана 90-годишнината от рождението на акад. Васил Казанджиев. В програмата ще прозвучат произведения на композитора в изпълнения на квартет "Фрош", пианистите Гергана Несторова, Надежда Цанова и Стефан Врачев, Анжела Маджарова - арфа и Виктор Теодосиев - валдхорна. Струнният квартет..

публикувано на 29.09.24 в 23:10
Стойка Миланова

Отиде си забележителната българска цигуларка Стойка Миланова

На 29 септември 2024 г. след дълго боледуване в Мадрид почина българската цигуларка с международна кариера Стойка Миланова. Това съобщиха от семейството й в нейния фейсбук профил. Стойка Миланова е родена на 5 август 1945 г. Започва да свири на цигулка на 4-годишна възраст. Неин преподавател е баща й - прочутият цигулков педагог проф. Трендафил Миланов...

публикувано на 29.09.24 в 22:47

Камерната музика на Рихард Щраус - акцент в програмата на "Камералия"

В събота, 21 септември, в София започна шестото издание на фестивала за камерна музика "Камералия".  То ще продължи до 9 октомври и включва общо пет концерта под надслов "Камерната музика като страст". Втората изява е на 24 септември в Софийската градска художествена галерия. Тя е на част от своеобразния диптих, с които фестивалът поставя акцент..

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Художникът Юлиян Табаков с послание към децата чрез изложбата "Виждам те"

"Творението е красив организъм, съставен от множество форми, безброй същества. Но като че ли рядко виждаме неговата същност, скрита от собствените ни проекции – желания и страхове. А в страха и желанията си се опитваме да капсулираме битието, да го геометризираме и класифицираме. А защо след това да не почерпим от благата му и да отстраним неудобствата?..

публикувано на 27.09.24 в 13:35

Джихан Ел-Тахри и Радостин Седевчев показват "Спътници в живота"

Институтът за съвременно изкуство в София открива тази вечер изложбата "Спътници в историята" на Джихан Ел-Тахри и Радостин Седевчев.  "Програмата, която озаглавихме тази година "Живот заедно", е част от проекта "Суперпозиции" 3, започнат от института преди 3 години. Всяка година се кани нов куратор, който предлага една тема", обясни пред БНР..

публикувано на 27.09.24 в 11:56

София е домакин на международното изложение за съвременно изкуство Sofia Art Fair

София се присъединява към големите европейски и световни центрове, домакини на атрактивни международни изложения за съвременно изкуство. Sofia Art Fair ще се проведе от 3 до 6 октомври в София Тех Парк. В изложението ще участват галерии и колективи, които представляват над 70 автора, творящи в най-разнообразни художествени стилове. БНР е медиен..

публикувано на 27.09.24 в 10:30