Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Атанасов - един от най-големите дарители на българско училище в Чикаго

2
Даниел Атанасов
Снимка: Елена Цанева

Даниел Атанасов е дарил около 23 хил. долара на най-голямото българско училище в Чикаго, а транспортната компания, на която са съсобственици с Петър Недев е една от най-честите спонсори на много български събития.

Той е гост в рубриката на БНР "Америка - илюзии и реалности".

Някога малкият Дани мечтае да стане космонавт и още продължава да гледа към висините, но ежедневието му е твърде земно, наситено с камиони и товари, и с желанието да помага на българите с всичко, с което може.

"Миналата година направих голям рожден ден исках да запозная моите приятели. Призовах вместо подаръци, да направят дарения към училището. Тогава събрахме към 22,23 хил. долара. Много хора, които не бяха запознати, подкрепят каузата и даряват и те!", каза за БНР Атанасов.

Миналата година американците са дарили 557,16 милиарда долара за благотворителност. Казват, че това се равнява приблизително на около 1500 долара на човек, дори малко повече. Българските бизнесмени в Америка, които в последните години се увеличават, също все по-често се включват повече или по-малко в подобни  дейности. 

За сега най-голям е броят на българските транспортни компании и те най-често спонсорират различни прояви и инициативи. Но едно от най-впечатляващите дарения досега е на Даниел Атанасов, съсобственик с Петър Недев на транспортна компания в Чикаго.

Той е почти 40 годишен, висок и едър, добре сложен с усмихващи се сини очи. Казва, че това което не харесва в себе си е, че са му "тънки нервите" и понякога избухва. Адриана Сотирова, която работи за него повече от 7 години, споделя:

"Аз лошо за него нищо не мога да кажа през тези 7 години. Той се държи прекрасно с нас.(…) Винаги ни организира нещо хубаво. Като има някакви събития някъде винаги ни взима билети, води ни всичките. Когато има български пикници, той пак организира всичко. Като организатор е просто невероятен."

Даниел, вие заедно с Петър Недев сте собственици на транспортна компания, в която работят повече от 65 човека. Имате филиал и в България. Трябва ли човек да е много богат, за да прави жестове и щедри дарения?

"Просто трябва да вярваш в идеята на определена организация. Вярвам в това, че такива организации като Малко българско училище ни спасяват да не се изгубим в Америка след няколко поколения и да станем американци.

Трябва да помним откъде сме дошли, да си знаем историята, да знаем езика, четмото и писмото за нашите деца, които се раждат тука. Както са и гърците, италианците... Аз съм работил с италианец. Синът му беше 4-то или 5-то поколение тук, той дори не беше ходил и в Италия, но знаеше перфектно италиански, знаеше историята и езика и това е много важно за толкова поколения в Америка. Ако няма организации като МБУ след 1-2 поколения нашите деца ще са си американчета и няма да си знаят миналото и каква кръв тече по техните вени", сподели още Атанасов.

Сега на 40 години, след 26 години в Америка, имаш собствен бизнес. Повече от 50 големи камиона работят за твоята компания. Лесно ли се печелят пари тук?

"Такива бяха очакванията отначало, че тук идваш и дето викат хората "парите почваш да ги събираш и от земята". Има един такъв виц за един българин дето кацнал в Америка и те така му били казали - "В Америка има пари навсякъде". Той кацнал на летището и гледа една 100 доларова банкнота на земята. Погледнал я и казал: - "Айде бе, няма да почвам от първия ден пък да работя, я! И не я взел", със смях разказа още Даниел Атанасов.


Още по темата в интервюто на Елена Цанева с Даниел Атанасов в рубриката на БНР "Америка - илюзии и реалности".


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Трънливото виноделие на Тодор Костадинов от Боровци

Тодор Костадинов от село Боровци, между Монтана и Берковица, е пазител и изследовател на местни стари сортове лози , както и самоук винар. Посветил се е на винени експерименти, някои от които официалните винопроизводители трудно си позволяват. Костадинов стопанисва 20 декара лозя, в които все още има никому неизвестни сортове. "Тези лозя..

публикувано на 18.10.24 в 07:20

Писателката Марина Константинова и легендите за румънската кралица Мария Единбургска

През 2024 г. се навършват 100 години от изграждането на архитектурно-парков комплекс "Двореца" в Балчик, който възниква като резиденция на румънската кралица Мария /1875-1938/.   Тя го нарича с турското име „Tenha Yuvah”, което в превод означава самотното, или уединеното гнездо. Днес по-разпространен е преводът „Тихото гнездо”. Кралицата посещава града..

публикувано на 17.10.24 в 17:55

Размислите на един квартален автомонтьор

Трябва да се преразгледа цялата организация на движението . По магистралите у нас скорост над 120 км/ч е опасна , съгласен е инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност. Потребителите на транспортната система и тези, които ни я доставят – политиците, живеем в две различни държави , смята той. Промените за конфискуване на..

публикувано на 15.10.24 в 11:21
Емилия Юкер

Емилия Юкер: Ние можем да бъдем само българи, където и да сме по света

В този епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности"  талантливата  и многостранна Емилия Юкер преминала през Америка, завърнала се отново в Европа, спечелила уважението и признанието  и на  Германия, не изневерила на любовта си към  България ни напомни, че където и да сме, ако искаме да бъдем успешни, трябва да се развиваме, но не трябва да..

публикувано на 14.10.24 в 14:46

"Не се знае кой кара влака в Странджа". Защо НПО върши работа на институции?

В сравнение с предходни години, през настоящата туристопотокът в Странджа е много по–голям. Това отчитат от туристическото дружество "Насам-натам". Преди 4 години дружеството е започнало да реализира своя стратегия да възстанови стари туристически маршрути, които не са поддържани, както и да създаде нови . "Поставихме указателни табели по..

публикувано на 11.10.24 в 07:14
Самуилова крепост край Петрич

Костите на цар Самуил - между "гробоманията" и политическата употреба

За историческата наука няма съмнение, че Самуил е един от най-великите български царе в Средновековието. Това потвърдиха с нови доказателства учени от цяла Европа на международна конференция, посветена на 1010-годишнината от управлението на българския владетел. Неизвестни факти от живота на цар Самуил бяха представени на конференция Важен..

публикувано на 10.10.24 в 09:06

РИМ - Пазарджик показва най-старото обработено злато в света

Регионалният исторически музей в Пазарджик за първи път представя първото обработено злато в света , открито в селищната могила Юнаците. Уникалната находка е изложена в напълно обновената зала "Археология", която чрез най-новите технологии представя по интересен и съвременен начин периодите от праисторията, античността и средновековието. Залата..

публикувано на 09.10.24 в 11:05