Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се знае неофициално за казуса "Джейхан Ибрямов"?

Джейхан Ибрямов
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Независимият депутат Джейхан Ибрямов, който е и кандидат за депутат от коалиция "Алианс за права и свободи", е задържан снощи в момент на получаване на 100 000 предварително белязани лева. 

За ареста, който е по закона за МВР, са уведомени Централната избирателна комисия и председателят на Народното събрание Рая Назарян, тъй като Ирбямов е лице с имунитет.

Засега официална информация за разследването няма. Какво обаче се знае неофициално? 

Арестът на Ибрямов е продължение на спецоперацията на 9 август, когато от ГДБОП и НАП съобщиха, че е неутрализирана престъпна група, свързана с престъпления към данъчната система и пране на пари чрез създаване на верига от фирми. Според изнесената тогава информация - за периода от 2021 г. до средата на тази година от дейността на групата по една от схемите - за селскостопанска продукция, нанесената щета на бюджета до момента е за близо 9 млн. лева, а по друга - за доставка на торове - над 2 млн. лева. Операцията тогава се проведе на територията на София, Монтана, Враца и Плевен. Бяха задържани девет души, обвинения бяха повдигнати на шестима. 

Аферата имаше и политическа линия, тъй като се оказа, че Джейхан Ибрямов е ползвал дълго време луксозен джип, собственост на една от фирмите от престъпната схема.

По информация на "Хоризонт", лице от престъпната група е проговорило пред разследващите. По негови твърдения от години Ибрямов получавал облаги срещу достъп на фирмите от престъпната схема до обществени поръчки.

Наскоро - твърдят нашите източници, близкият до почетния председател на ДПС Ибрямов поискал спешно 400 000 лева във връзка с изборите. Снощи е трябвало да получи 100 000 лева. Парите са били осигурени от Антикорупционната комисия и при получаването им от депутата и кандидат за депутат, той е бил задържан.

Въпреки двойния му имунитет Конституцията разрешава задържане до 24 часа, когато става дума за арест в момент на извършване на тежко умишлено престъпление. За да се стигне обаче до повдигане на обвинение, НС и ЦИК трябва да дадат разрешение. Нито от една от двете институции засега няма отправено искане от главния прокурор. От Комисията казаха за "Хоризонт", че ако и когато постъпи, членовете ѝ ще се съберат, за да го разгледат.

При Народното събрание ситуацията не е много ясна, защото депутатите са в предизборна ваканция. Бивш конституционен съдия каза за "Хоризонт", че при това положение решението, когато пристигне искане за имунитета на Ибрямов, трябва да вземе парламентарният председател Рая Назарян.

Ключово е времето обаче, защото довечера изтича задържането му по закона за МВР и ако дотогава процедурите не са се развили, той трябва да бъде освободен от ареста. 

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК дава Унгария на съд заради закона за националния суверенитет

Европейската комисия дава Унгария на Съда на Европейския съюз заради приетия закон за защита на националния суверенитет. Комисията смята, че този закон е нарушение на европейското право. С него се създава Служба за защита на суверенитета, чиято задача е да разследва специфични дейности, за които се твърди, че се извършват в интерес на друга държава..

публикувано на 03.10.24 в 13:56

Подменят уличното осветление в 6 севлиевски села

Започна подмяна на уличното осветление в шест села в община Севлиево. Проектът се финансира чрез Националния план за възстановяване и устойчивост, като безвъзмездната помощ е 100%. Нови, енергоефективни осветителните тела ще заменят старото улично осветление в селата Кормянско, Сенник, Ряховците, Шумата, Богатово и Добромирка...

публикувано на 03.10.24 в 13:55

Спецакция срещу купуването на гласове и битовата престъпност в Бяла Слатина

В Бяла Слатина се провежда специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове и битовата престъпност.  Акцията започна от ромския квартал "Латинка" в града, който отдавна се свързва с изборна търговия.  Задържан е 20-годишен младеж за разпространение и употреба на наркотици.  По време на акцията от прозореца на..

публикувано на 03.10.24 в 13:51

Над души 20 са задържани при операциите на МВР срещу търговията с гласове

Над 20 са задържаните в цялата страна при операции на МВР срещу купуването на гласове. Това съобщават от вътрешното ведомство.  68-годишна жена от Стрелча е арестувана за търговия с гласове В хода на операцията в Пазарджик и Панагюрище е извършено претърсване на къща в Стрелча, обитавана от 68-годишна жена. Разследването е започнало..

публикувано на 03.10.24 в 13:49
Снимката е илюстративна

Активизират се крадците на гориво от тирове на международен път Е-79 край Монтана

Отново се активизираха крадците на гориво от спрели за почивка тирове на международен път Е-79 край Монтана. 500 литра нафта са източени от тежкотоварен автомобил с турска регистрация.  Шофьорът на турския тир спрял за почивка около 21.00 часа на 1 октомври на отбивка в района на село Белотинци, община Монтана. В 4.00 часа сутринта на..

публикувано на 03.10.24 в 13:40

Европарламентът гласува следващата ЕК в края на ноември

Вотът на следващата Еврокомисия вероятно ще бъде около 25 ноември в Европейския парламент, уточниха източници от Брюксел. От днес правната комисия на парламента, оглавявана от българския евродепутат Илхан Кючюк, започва проверка на кандидатите за еврокомисари за конфликт на интереси. Тя трябва да приключи до 22 октомври, като нейната работа..

публикувано на 03.10.24 в 13:39
главен асистент Елина Петкова

Хранителните добавки - ключ към по-добро здраве или скрита опасност?

Хранителните добавки могат да бъдат много опасни . За това предупреди главен асистент Елина Петкова от Факултета по обществено здраве "Проф. д-р Цекомир Воденичаров" към Медицинския университет в София. Тя изнесе лекция на тема "С етикет "хранителни добавки" по време на 23-тата Национална среща между лекари и медии на фондация МОСТ.  Гл.ас...

публикувано на 03.10.24 в 13:20