Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалните плащания през 2025 г. ще са със със 760 млн. лв. повече

Ивайло Иванов: Определянето на МРЗ трябва да е в консенсус между синдикати и работодатели

"Когато 40 години се внася в ЧПФ тогава ще има висока втора пенсия"

| Интервю
Ивайло Иванов
Снимка: БТА

Най-добрият вариант за определяне на минималната работна заплата (МРЗ) е да има консенсус между синдикати и работодатели.  Те за съжаление са на диаметрално противоположни мнения. Има и директива на ЕС за транспониране, за да може МРЗ да е адекватна, но не върви процесът по най-добрия начин.

Това каза в интервю пред БНР министърът на МТСП Ивайло Иванов за МРЗ от 1077 лв. от 1 януари 2025 г.

Той е запознал с анализа на министъра на финансите и коментира, че МРЗ е нормативно определена с промените от НС.

"В КТ е записано, че е 50% от брутната средна работна заплата. Върви обсъждането и ще бъде внесена в Тристранен съвет и разгледана от МС. МРЗ е важно нещо и е единственият инструмент на правителството да влияе върху доходите на гражданите", обясни социалният министър.

Той категорично не приема обвиненията, че държавата е абдикирала:

"Лесно е държавата да транспонира директивата на ЕС, да напише едни текстове и те да се гласуват от НС , но считаме и моето лично мнение е, че трябва да стане в консенсус със синдикати и работодатели, за да може социалният диалог, който е най-важното в тази директива да е на първо място, а не самият размер на МРЗ."

Според него чл. 244 от КТ за автоматичния режим на покачване на МРЗ не е най-добрият, защото: 

"При него не можем да приложим напълно и транспонираме директивата и не отговаря съвсем на нея. Има основни неща -  4, общо равнище, издръжката за живот, покупателната способност и развитието на националната производителност. Като се заложат, като критерии ще доведе до един размер, а ако е 50% от средната работна заплата (СРЗ) е цел."

В "Неделя 150" Ивайло Иванов коментира и социалните плащания, който през 2025 г. ще са със 760 млн. лв. повече от 2024 г., заложени са в бюджета 3,620 млрд. за следващата година. Министърът посочи, че СРЗ за второто тримесечие на 2024 г. е 2296 лв., за различните райони е различна, а най-висока е в София и това е разбираемо.

"В София тя е съизмерима с развити държави в ЕС", констатира Ивайло Иванов.

Той потвърди, че увеличението на пенсиите през 2025 г. ще е по-ниско от тазгодишното, "защото инфлацията намалява".

Той коментира и трите стълба на пенсионната система у нас и е категоричен, че това е най-добрият модел.

"Няма идеални варианти, затова се прави анализ, привлекли сме синдикатите и научни работници. Излезе докладът на НОИ и там ще се видят повечето моменти за дефицит е в системата, за да се оправят, но не трябва да се мисли за смяна на модела", обясни социалният министър.

За ниските пенсии от частен пенсионен фонд (ЧПФ), той обясни:

"Това в момента е така, защото в ЧПФ първите лица са внасяли осигуровки едва 20 години, в момента,  в който през 2037 година се изпълни и 40 години внасят в ЧПФ, едва тогава ще можем да дадем точна оценка и тогава всъщност ще се получи втора пенсия. За съжаление в момента лицата, които се пенсионират, тяхното участие в ЧПФ е прекалено кратко и затова не се получава този ефект, които всички очакваме".

Министър Иванов заяви, че не обсъжда вариант за 70 години пенсионна възраст, имало няколко държави с предложение 67 години, но в България за всички да бъде 65-годишна възраст до 2037 г.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев.

Казахстан гласува на референдум дали да изгради първата си АЕЦ

В Казахстан решават на референдум дали да бъде изградена първата атомна електроцентрала в страната. Предложението е на властите, начело с президента Касъм-Жомарт Токаев. Критиците на идеята изтъкват рисковете от този тип енергия, също и че може Русия да се  включи   в проекта.  Ако идеята за изграждането на атомна централа бъде одобрена от..

публикувано на 06.10.24 в 14:08

Избори в Тунис

Тунис гласува днес на трети избори след Арабската пролет - протестите, довели до свалянето на президента Зин ел Абидин Бен Али през 2011-а година. Прогнозите за изхода от вота сочат победа за сегашния държавен глава Каис Сайед. Международни наблюдатели оцениха предишните два вота в Тунис след 2011-а като отговарящи на демократичните норми. Въпреки..

публикувано на 06.10.24 в 14:01
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Нова сглобка ще доведе до електорален крах за някой

Битката в ДПС не е за етническата карта, а за власт и може да окаже влияние върху цялата партийна система . Избирателната активност ще е още по-ниска, а ако има нова сглобка за правителство, това ще им донесе големи електролани щети. Така описа политическия пейзаж у нас политологът доц. Петър Чолаков в интервю пред БНР. Неговата прогноза..

публикувано на 06.10.24 в 13:54
Членове на ортодоксалната еврейска общност държат ливанско знаме, докато се присъединяват към пропалестински демонстранти до Даунинг стрийт, за да отбележат една година от израелските операции в ивицата Газа и да призоват за постоянно прекратяване на огъня, Лондон, 5 октомври 2024 г.

Стармър: В Близкия изток "да направят всичко по силите си, за да се отдръпнат от ръба на регионалната война"

Британският премиер Киър Стармър заяви, че омразата към евреите и мюсюлманите във Великобритания се е засилила.  В писмо до "Сънди таймс" Стармър  призова всички страни в конфликта в Близкия изток "да направят всичко по силите си, за да се отдръпнат от ръба на регионалната война".  Израелските сили нанесоха нови удари в южните предградия на..

публикувано на 06.10.24 в 13:32
КСНС се обяви около становището, че няма актуална заплаха за България заради конфликта в Близкия изток

Темите от седмицата: КСНС, арести на кандидат-депутати и скандали в театрите

Няма пряка заплаха за националната сигурност на България заради конфликта в Близкия изток. Това е заключението на Консултативния съвет за национална сигурност, в който участваха президентът, ръководителите на службите за сигурност, представителите на изпълнителната власт и парламентарните формации:   А рисковете според държавния глава Румен Радев,..

публикувано на 06.10.24 в 13:28
Снимката е илюстративна, архив.

Токсични вещества в промишлените стоки - фталатите и съединения с хром, никел, кадмий и олово

Сред най-често срещаните химични елементи и съединения в изтегляните от пазара стоки за деца са фталати, хром, никел, кадмий и олово. Това съобщават от платформата "Ние, потребителите", като се позовават на данни от регистъра на европейската система за бърз обмен на информация за доказано опасни нехранителни продукти Safety Gate. От платформата "Ние,..

публикувано на 06.10.24 в 13:12

В Кипър продължават операциите по евакуация на чуждестранни граждани от Ливан

В Кипър продължават операциите по евакуация на чуждестранни граждани от Ливан. Днес летището в Ларнака посреща нова голяма група австралийски граждани и изпраща други за родината им. Два полета пристигат днес от Бейрут в Ларнака с австралийски граждани и членове на техните семейства. Това е втората мащабна евакуация, подготвена от австралийското..

публикувано на 06.10.24 в 12:56