Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изчезващият пазар - културен феномен

| Интервю
Снимка: БТА

"Изчезващият пазар като културен феномен"– това е интерактивна изложба, която събира непоказвани и познати фотографии и 5 авторски видеа. Разказва за времето и различните исторически пластове и метаморфози на софийската пазарна зона от някогашната улица "Търговска" през ЦУМ, Халите до днешния Женски пазар.

Режисьорът Екатерина Минкова отбеляза пред БНР, че проектът е отдавна жадуван. Според нея пазарът е културен феномен:

"Пазарът е много вкусна тема – вкусна в различни смисли, защото той кръстосва светове, дава ясна картина на времето и води в много посоки. Погледът към пазара може да бъде поглед към модата, към дефицитите. Пазарът често е бил творческа провокация. Той е много рисуван, сниман, има много проекти, свързани с него".


По думите ѝ пазарът е устойчив и много свързан с мястото, на което се намира.

Снимките в изложбата са от края на XIX век до сега. Проектът включва и филм, в който акцентът е върху звука, защото пазарът е предизвикателство за сетивата, подчерта Минкова в предаването "Преди всички". И добави:

"От суровия материал на филма – от всичко, което сме заснели, дадохме възможност на 5 различни режисьора да изберат своите гледни точки към пазара. 4 от филмчетата са насочени към пазара, а петото - към битака".

Режисьорът подчерта, че мястото на някогашния вехтошарски пазар е била познатата днес сграда на Бърза помощ. Битакът е много интересно място, категорична бе тя.

Снимка: БТА

"Всеки има някакви вкусни спомени, включително от самото преживяване на пазара, от различните хора, които можеш да срещнеш там, от това, че е било място освен за търговия, но и за атракции".

Откриването на изложбата е тази вечер в Галерия "Сердика".

Цялото интервю на Веселина Миланова с Екатерина Минкова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В първото издание от 32-я сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“: 20.05-21.00 ч.: Изключително силно начало на оперния сезон 2024/2025 г.! Предлагаме ви отзвук от три големи музикални събития: - откриването на сезона на Софийската национална опера и балет с “Турандот“ от Пучини под..

обновено на 08.10.24 в 15:16

Кураторски тур в изложбата "Вода, следвай ни" на Боряна Венциславовa

Днес от 18 часа художникът и визуален артист Боряна Венциславова прави тур в Топлоцентрала по своето вдъхновение от водата – "Вода, следвай ни", а самата изложба беше открита на 28 септември. "Цялата изложба се занимава с различни аспекти на това по какъв начин тогава беше ъндърграунд културата, сега се превърна в поп култура, влияе върху..

публикувано на 08.10.24 в 12:21

Градската художествена галерия в Пловдив посвещава месец октомври на Йоан Левиев

Градската художествена галерия в Пловдив посвещава месец октомври на Йоан Левиев – един от най-значимите български художници. От днес – 08.10, до 3 ноември – там ще бъдат изложени негови платна. В изложбата са показани най-значимите цикли от живописното творчество на баща ми, разказа пред БНР Йоана Левиева. "Това са "Царски..

публикувано на 08.10.24 в 12:01
Елена Тончева

Филмът "Никол" на Елена Тончева за тънката граница между илюзии и реалност

Филмът "Никол" на Елена Тончева получи специалната награда на Филмаутор за млади автори на фестивала "Златна роза".  Една продукция на границата между черната комедия и трилъра, а в нея участват доста познати лица като Калин Врачански, Китодар Тодоров и Ирина Митева.  Повече за филма разказва Елена, която е сценарист и режисьор: "Никол е..

публикувано на 08.10.24 в 09:23

Вавилонската кула на Георги Маринов в галерия "Стубел"

Чрез серията пластики на тема "Вавилонската кула", представени в галерия "Стубел", Георги Маринов продължава упорито и последователно да ни въвлича в етапите, през които той преминава, разработвайки тази вечна тема в изкуството. Това пише за изложбата Аксиния Джурова. Изложбата се открива утре - 8 октомври от 18 часа и може да се види до 26..

публикувано на 07.10.24 в 16:19
Мария Радкова

Поетесата Мария Радкова за словото и музиката в него

Непосредствено след 1-ви октомври, Деня на музиката и поезията, "Нощен хоризонт" посрещна своята специална гостенка – поетесата Мария Радкова . Разговор посветен на този вдъхновяващ празник, който обединява силата на поетичното слово и музиката – две изкуства, които Мария чувства особено близки . Тя сподели своя опит от празнуването на този..

публикувано на 07.10.24 в 14:52
Георги Маринов

Паднали ангели, воини и отломки от времето в изложба на Георги Маринов

Скулпторът и график Георги Маринов представя в столичната галерия "Стубел" изложбата си "Вавилонската кула". "Тази тема отдавна я разработвам. В нашето ежедневие тя става все по-актуална. Всички виждат стълпотворението, всемирното , и какво се случва. На практика повторение на библейската история ", каза той в интервю за БНР преди..

публикувано на 07.10.24 в 09:57