Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианци споделят опита си за опазване на културно-историческото наследство

| Репортаж
Снимка: Архив

В световния ден на архитектурата България беше домакин на втория международен форум "История и бъдеще – Световното културно историческо наследство на Италия и България". Форумът се организира под патронажа на Министерството на културата в България и има за цел да покаже и обмени добри практики, свързани с опазването и подобряването на обектите на ЮНЕСКО. 

Зад инициативата стои италианската страната в лицето на Италианското посолство, Конфиндустрия Българя, Италиански културен институт, Камара на архитектите в България и Камара на строителите.

Знаете ли какво е общото между църквата "Санта Мария деле Грацие" и Боянската църква, "Камъните на Матера" и "Ивановските скални църкви"? И четирите обекта са в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, припомни заместник-министъра на културата Амелия Гешвва.

Председателят на Конфиндустрия България Роберто Санторели подчерта, че за италианците е много важно да споделят своя опит в опазването и реставрацията.

Един от обектите на ЮНЕСКО в Италия е центъра на град Матера. Само преди 20 - 30 години това е било едно изоставено място, но благодарение на частни инициативи днес се посещава от милион туристи годишно.

"Когато Матера беше обезлюдена през 1950 г. всички смятаха, че Матера е праисторическо място, защото беше пълна с пещери и някои хора дори все още живееха в тези пещери. Матера имаше много лоша репутация като място, от което трябва да се срамуваме, защото там хората все още са живели в праисторически условия",разкзва Франаческо Фоскино, който е роден и израснал в Матера, а днес работи за неговото опазване и популяризиране.
И допълва:
"Днес 70 години по-късно ние разбрахме, че в действителност Матера е прекрасен град с прекрасно наследство. Нищо праисторическо няма, пещерите не са естествени пещери. Те са правени от хората през Средновековието по различни причини – за винени изби, за църкви, за складиране на храна, за съхранение на лед. Понякога са били използвани за къщи. Но беше важно хората да открият истинското наследство което Матера притежава, не само митът, че е праисторическо място, което всички познаваха от 1950та. Така че това беше голямо усилие за хората от Матера да покажат какво всъщност представлява нашето наследство."
Друг интересен опит, за който разказа Микаела Палацо от Италианското министерство на културата е свързан с реставрацията на емблематични стенопис на Леонардо Давинчи - "Тайната вечеря" в манастира "Санта Мария Деле Грацие" в Милано.

В момента работата е съсредоточена най-вече върху предотвратяването на щети по фреската. Реставрацията на "Тайната вечеря" продължава цели 20 години, което освен много работа и време, е отнело и много средства.  За реставрирането на стенописа на Леонардо Да Винчи са използвани най-модерните технологии за времето си.
Сътрудничеството между България и Италия в областта на опазването на културното наследство е отдавна. Обмяната на опит и добри практики досега е имало за реставрацията на Свещарска гробница, Боянската църква, Ивановските скални църкви и други обекти на ЮНЕСКО. 

Но най-важното послание на форума е, че мисията по опазването на културно-историческото наследство е мисия на всички, заяви директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Петър Петров.
Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МВнР с препоръки за българите, намиращи се на територията на щата Флорида

Българските граждани, намиращи се на територията на щата Флорида, стриктно да спазват указанията на местните власти и да не предприемат пътувания до засегнатите от урагана "Милтън" райони, препоръчват от Министерството на външните работи (МВнР)  на страницата на ситуационния център на ведомството. Жертви, наводнения и разрушения - "Милтън" порази..

публикувано на 10.10.24 в 21:00
Снимката е илюстративна.

Безплатни скринингови прегледи за превенция на хронични заболявания в област Добрич

Безплатни скринингови прегледи по Националната програма за превенция на хронични незаразни болести започва през месец ноември в област Добрич. Прегледите ще се извършват от специалисти в лечебните заведения за извънболнична помощ – Диагностично консултативните центрове 1 и 2 в Добрич и в Медицинския център в Балчик. Безплатните скринингови..

публикувано на 10.10.24 в 20:50
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и президентката на Молдова Мая Санду - Кишинев, 10 октомври 2024

ЕС ще инвестира 1,8 млрд. евро в икономиката на Молдова

Европейският съюз ще инвестира 1,8 млрд. евро в икономиката на Молдова през следващите три години, предаде молдовската новинарска агенция МОЛДПРЕС. Средствата ще бъдат инвестирани в инфраструктурни, енергийни и бизнес проекти. Целите са част от плана за икономически растеж на Молдова, каза председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон..

публикувано на 10.10.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Моторист загина при катастрофа на Околовръстния път на София

Водач на мотор е загинал при тежка катастрофа с лек автомобил на кръстовище на Околовръстния път на София и Мировянското шосе. Инцидентът е станал малко преди 19:30 часа тази вечер. На мястото има екипи на полицията, преминаването в този участък е затруднено. 

публикувано на 10.10.24 в 20:21
Дим се издига след въздушни удари в Южен Ливан, както се вижда от северната част на Израел, 10 октомври 2024 г.

Израелски въздушен удар в един от централните квартали на Бейрут

За израелски въздушен удар тази вечер в един от централните квартали на Бейрут съобщават местните медии и чуждестранните журналисти там. Поне две експлозии е чула кореспондентката на Би Би Си в Баста, който е работнически квартал и е приютил голям брой от принудените да се евакуират от Южен Ливан цивилни заради израелските бомбардировки там срещу..

публикувано на 10.10.24 в 20:05

Италия и Франция искат обяснение защо армията на Израел е обстрелвала позиции на силите на ООН

Правителствата на Италия и на Франция настояват за официално обяснение от израелското правителство защо армията на Израел е обстрелвала три пъти днес и вчера позиции на мироопазващите сили на ООН в Южен Ливан. "Враждебните действия на Израел срещу UNIFIL - Временните сили на ООН в Ливан - могат да бъдат определени като военно престъпление", заяви..

публикувано на 10.10.24 в 20:01
Урсула фон дер Лайен

Всички кандидати за новата ЕК са преминали успешно проверката за конфликт на интереси в ЕП

Всичките 26-има кандидати за членове на новата Европейска комисия, начело с Урсула фон дер Лайен, са преминали успешно първото изпитание в Европарламента в процеса на потвърждаването на назначенията им, предаде АФП, като се позова на съобщение на Европейския парламент. Няма установен конфликт на интереси при никой от кандидатите за разлика от преди..

публикувано на 10.10.24 в 19:57