Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джули Джеровиц: Да има международни санкции за унищожаване на културното наследство при военен конфликт

| Репортаж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Налагане на международни санкции при престъпления, свързани с унищожаването на културното наследство при военен конфликт. Това предлага в проектодоклад канадската депутатка Джули Джеровиц. Тя представи проекта си по време на провелата се в София парламентарна асамблея на НАТО. Част от него съдържа констатации за това как Русия има негативно отношение към културните паметници в Украйна.

Докладът препоръчва членовете на НАТО да санкционират лица и организации, участващи в унищожаването, незаконното присвояване и незаконния трафик на културно наследство от зони на конфликт. Страните - членки на НАТО може дори да обмислят приемането на законодателство, което да позволи на местните съдебни органи да преследват тежки престъпления. Превръщането на отношението към културното наследство в оръжие е характеристика на съвременните конфликти. Това е валидно и по време на конфликтите в Афганистан, Ирак, Сирия, Йемен, Мали и Мианмар, отчита докладът на Джули Джеровиц, като цитира данни от различни международни частни и публични институции. И войната в Украйна също не е изключение. В изказването си Джули Джеровиц отделя внимание на това, че войната е дала повод на Русия да "предприеме умишлени и систематични атаки срещу украинското културно наследство". И да използва това, за да оправдае нахлуването.

"Всички сме чували фалшивия дискурс на Москва, представяш украинците и руснаците като един народ. А Украйна като измислена държава. Руските въоръжени сили също са унищожили и повредили много обекти с културно значение в резултат на умишлено нападение или безразборен обстрел. Освен това, Русия е откраднала украински културни артефакти в масов и организиран в мащаб. Много от тези артефакти изглежда са отнесени в музеи в Русия и окупирания Крим. Накрая руските власти разпространиха разкази за културна демонизация и опетняване на окупираните територии. Те премахнаха украински книги от училища и обществени библиотеки. Замениха украинските учебни програми с руски в опит насилствено да русифицират тези територии. 

Няма значение, че атаките са част от умишлена кампания за присвояване, изтриване и замяна на украинското културно наследство. Тези кампании се засилиха. От 2022-ра година, но започнаха през 2014-а с незаконното анексиране на Крим и опита за заличаване на културното и историческо присъствие на кримските татари. Превръщането на културното наследство в оръжие от Москва е решаващ компонент на нейния империалистически проект за пренаписване на историята. Защитата на културните ценности в ситуации на конфликти е морален и правен императив за НАТО, също и стратегически императив. Атаките срещу културни ценности са предупредителен знак. Когато се случват такива нападения, обикновено следва преследване на уязвими групи. Следователно, съсредоточаването на вниманието ни върху защитата на културната собственост е ключова част от начина, по който спираме зловредните въоръжени участници да подхранват и удължават конфликтите и нестабилността в съседни на Алианса държави. 

Културното наследство може да служи като средство за мир и следвоенно възстановяване. В допълнение към повишаването на осведомеността по тези въпроси много съюзници предоставят многостранна и двустранна помощ на засегнатите от конфликти страни, като им помагат да опазват и възстановят своето културно наследство. Когато министър-председателят на Канада пътува до Киев по повод втората годишнина от началото на войната, подкрепата, която обяви, се простираше отвъд новата помощта, сигурността, икономиката. Той подчерта значението на съхранението на културните ценности чрез подкрепа за доизграждане на националния  музей за Гладомора".

В Крим от 2014-та ЮНЕСКО отчита атаки срещу татарите, които сега докладът на канадската депутатка Джули Джеровиц за НАТО определят като "изтривате на следите от културното присъствие (…), за да осигури идеологическа и историческа обосновка за окупацията на полуострова". Сериозността, честотата и географският обхват на тези атаки обаче са се увеличили драстично от февруари 2022 г. Според украинското министерство на културата 1 132 културни обекта са били повредени, като 403 са били напълно унищожени към средата на декември 2022 г. Към февруари 2024 г. ЮНЕСКО потвърдила щети на 343 културни обекта. Регионите на Киев, Харков, Луганск, Николаев, Запорожие, Суми, Херсон и Донецк са най-засегнати от подобни атаки в резултат на близостта им до фронтовата линия или окупацията им от руските сили. Църкви и гробища, музеи, паметници и мемориали, университети, както и библиотеки и архиви са били частично или изцяло унищожени от руската армия.

"Унищожаването на културни ценности се превърна в преобладаваща и преднамерена тактика на конфликта. То се използва от злонамерени субекти, които се стремят към господство, разрушение и отричане. Тази реалност стана очевидна за мен, когато осъзнах, че вече ще трябва да актуализирам предварителния проектодоклад. Докладът цитира ужасни атаки, включително бомбения атентат от март 22- а година срещу театъра в Мариупол. И ударите през юли 23-а срещу Катедралата "Спасо-Преображенски"   в Одеса.

Въпреки това, Министерството на културата на Украйна продължава да предоставя актуална информация за повредени и унищожени обекти на културното наследство и загубите, претърпени от украинските културни институции. Разполагаме с важни инструменти, договорени правила. Трябва да се засили капацитетът на въоръжените сили. С механизъм при всички военни операции да се има предвид и защитата на културното наследство. Трябва да насърчаваме глобалното разбиране и зачитане на международното право. А по отношение на защитата на културни ценности трябва да продължим да се борим срещу използването на културно наследство като оръжие от вредни субекти. Особено Русия.

Затова трябва да повишим осведомеността по отношение на културното наследство в международни форуми. Не трябва да има ненаказани престъпления, свързани с наследството.

Съюзниците могат да повишат отчетността, като приемат целенасочени санкции срещу извършителите на подобни действия. Трябва да задълбочим сътрудничеството си чрез споделяне на експертен опит и ресурси. Можем да подобрим капацитета си за предотвратяването и реакция на нападението срещу културни ценности".

И Украйна, и Русия са част от Хагската конвенция от 1954 и от Първия протокол, който регулира запазването на културното наследство по време на окупация, припомня докладът на канадската депутатка Джули Джеровиц. За да запази културното си наследство, през 2020-а украинският парламент ратифицира Втория протокол на Хагската конвенция от 1954. Преди конфликта украинското министерство на културата е изработило план за защита на ценни културни артефакти. Статуи и паметници в Киев, Лвов и Одеса, и в други градове са с физическо покритие срещу увреждане. Граждани са рискували живота си, за да скрият и защитят културни артефакти. Дори силите за териториална отбрана на Украйна имат звено за опазването на културни ценности. Уебсайт събира данните за щетите. 

ЮНЕСКО е сложил знак върху обекти, международни организации помагат. Докладът на Джули Джеровиц от Парламентарната асмблея на НАТО обаче препоръчва и друго. Заради това, че "Русия нарушава човешкото право на украинците на достъп до тяхното културно наследство и изразяване на тяхната културна идентичност" всички, включително самият Владимир Путин, трябва да бъдат подведени под наказателна отговорност.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съдът в Пазарджик

Съдът остави в ареста общинския съветник от Пазарджик Сашо Ангелов

Общинският съветник от Пазарджик Сашо Ангелов, който е и евангелистки пастор в ромския квартал "Изток", остава в ареста, реши пазарджишкият окръжен съд.  Така магистратите потвърдиха определението на районните си колеги от петък, които му наложиха постоянен арест.  Срещу Сашо Ангелов е образувано досъдебно производство за търговия с изборни..

публикувано на 15.10.24 в 17:16
Държавен фонд “Земеделие”

125 млн. лв. по бюджета на ДФЗ за плащанията по т. нар. украинска помощ

Правителството одобри допълнителни 125 милиона лева по бюджета на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) за т. нар. украинска помощ за земеделците. Средствата ще бъдат изплатени на земеделските стопани до 30 ноември. Финансовият ресурс е за втория транш на обща стойност 325 милиона лева по схеми за държавни помощи. На 4 октомври с правителствено..

публикувано на 15.10.24 в 16:51

Спряха безплатните прегледи за злокачествени новообразувания на млечна жлеза в Монтана

Спряха безплатните скринингови прегледи за злокачествени новообразувания на млечна жлеза в болницата в Монтана. Причината е изчерпан лимит по националната програма. В рамките на Националната програма за превенция на незаразните болести 2021-2025 година се извършват безплатни прегледи за рак на гърдата на жени на възраст от 30 до 69..

публикувано на 15.10.24 в 16:48

Кипър подаде заявка до ЕК за четвъртия транш по ПВУ

Кипър е подал заявка до Европейската комисия за изплащане на четвъртия транш безвъзмездна помощ по Националния план за възстановяване и устойчивост, а до края на годината ще кандидатства за петия транш. Напредъкът в изпълнението и следващите стъпки бяха обявени в представения днес от правителството трети годишен отчет по плана. Със..

публикувано на 15.10.24 в 16:46

Софийският районен съд даде ход на делото срещу Симона Радева

Софийският районен съд даде ход на делото срещу Симона Радева, обвинена, че е подпомогнала Георги Семерджиев да се укрие след катастрофата на булевард "Черни връх" през юли 2022 г., в която загинаха две млади жени.  След като прецени, че в обвинителния акт не са допуснати съществени процесуални нарушения, съдът насрочи разпит на първите..

публикувано на 15.10.24 в 16:33

Смениха директора на полицията в Русе

Директорът на Областната дирекция на полицията в Русе е сменен от днес със заповед на министъра на вътрешните работи. Със заповед на министъра на вътрешните работи Атанас Илков новият ръководител на полицията в Русе е Николай Кожухаров, досегашен зам.-директор и началник на отдел "Криминална полиция". Днес новият директор е бил представен..

публикувано на 15.10.24 в 16:22

Заместник-директорка на училище в Сандански е пострадала при побой между ученици

Заместник-директорката на Техническата гимназия в Сандански е пострадала при опит да овладее побой между възпитаници на училището. Сигналът за физическа саморазправа между ученици от Професионалната техническа гимназия е подаден в полицията вчера сутринта, когато е било голямото междучасие в училището.  В опит да предотврати физическата агресия..

публикувано на 15.10.24 в 16:16