Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Скрипал може би е оцелял след отравянето с "Новичок" благодарение на грешно лекарство

Сергей Скрипал
Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал, станал обект на опита за отравяне с "Новичок" в Солсбъри, може да е оцелял, защото парамедик случайно му е дал грешно лекарство, беше съобщено по време на започналото публично разследване. 

Започналото публично разследване тази седмица проверява обстоятелствата около смъртта на Доун Стърджис, която се е отровила с неврнопаралитичното вещество четири месеца по-късно, когато намира в парк шишенце с "Новичок", смятайки го за парфюм, за което се предполага, че е било използвано при опита за отравяне на Сергей и Юлия Скрипал. 

Разследват се и обстоятелствата при опита за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал, които оцеляха.

На последното заседание на разследващите бе изнесена информация, че първоначално екипът на Бърза помощ е сметнал, че припадналият Скрипал е взел свръхдоза наркотици и е било решено да му инжектират налоксон, който се използва за противодействие на опиатите, но медикът, заел се със задачата, е объркал и е взел ампула с атропин, който всъщност може да бъде средство за борба с ефектите от отравяне с "Новичок".

Очаква се през следващите дни да бъдат изслушани експерти по отравяния, които подробно да обяснят що за лекарство е атропинът, който по принцип се използва за лечение при някои нервнопаралитични вещества, както и при отравяния с пестициди или гъби. 

Скрипал припадна през март 2018 г. в центъра на Солсбъри, след като е бил изложен на "Новичок", за който се смята, че е бил намазан на дръжката на вратата на неговия дом. Британското правителство обвини Кремъл за инцидента. 

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инж. Иван Иванов: Цената на водата да стане двукомпонентна

Цената на водата да стане двукомпонентна - предложението е на инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите. Става въпрос за това да има такса "Водомер", която да се плаща от всеки, без значение дали ползва вода или не. Пред БНР инж. Иванов обясни, че това е добра практика, която се прилага в много държави .  " Идеята е..

публикувано на 18.10.24 в 14:11

ГД ГВА: Не се очаква ограничаване или затягане на експлоатацията на дронове

Не се очакват съществени изменения с цел ограничаване или затягане условията за експлоатацията на дронове . Това каза пред БНР Даниела Минчева, ГВА. Тя припомни, че  от 2019-а има европейскo законодателство за непилотираните въздухоплавателни средства.  Влиянието върху безопасността се отчита в зависимост от  теглото на дрона, неговите..

публикувано на 17.10.24 в 11:35

Трафик на хора: Робството съществува и днес!

Увеличава се броят на жертвите на трафик на хора , сигнализира пред БНР Даниела Савеклиева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. "Трафикът на хора е съвременен проблем, който за съжаление остава непознат за мнозина. Днес, в XXI век, робството все още съществува и се случва пред очите ни. България е една от..

публикувано на 17.10.24 в 09:38
Кремена Кунева

Кремена Кунева: Не може една жена да е нещастна, след като роди. Това е индикация за проблем

Не може една жена да е нещастна, след като роди, това е индикация, че има някакъв проблем. Това каза пред БНР Кремена Кунева, председател на фондация "Даная", която публично сподели, че е преживяла следродилна депресия.  "Близките и приятелите са много важни, но за такива случаи трябва експертна помощ ", подчерта тя. По-рано Кремена Кунева..

публикувано на 16.10.24 в 17:58
Училище за надежда

Съвременни будители успяват да създадат "Училище за надежда"

Видяхме деца с искрящи очи и хора, които дават всичко от себе си за тях. Това разказа пред БНР  Симеон Цончев. Той е продуцент на филма "Училище за надежда", който тръгва по кината от  първи ноември. Лентата разказва за училище "Димитър Екимов" във великотърновското село Русаля. Там вече десет години спасяват деца от бедни семейства,..

публикувано на 15.10.24 в 10:55

Нови правила за киберсигурност ще засегнат и по-малките фирми

Повече фирми у нас, дори и по-малки, ще бъдат длъжни да се съобразяват и подготвят за новите европейски регулации за киберсигурност. Текат сроковете за синхронизиране на Закона за киберсигурност с европейска директива, известна като НИС-2. България започна, но не довърши процедурата. В средата на септември влязоха за обсъждане промените в..

публикувано на 15.10.24 в 07:55

Дарон Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън с Нобеловата награда за икономика за 2024 г.

Дарон Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън спечелиха Нобеловата награда за икономика за 2024 г. "за изследвания върху това как институциите се формират и влияят върху просперитета", съобщи Кралската шведска академия на науките в понеделник, предаде Ройтерс. Престижната награда, официално известна като наградата Sveriges Riksbank за..

публикувано на 14.10.24 в 13:08