Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел се е съгласил да поднови преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Началникът на Генералния щаб на израелските въоръжени сили генерал Херци Халеви
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел се е съгласил да поднови преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа.

В резултат на дипломатическата совалка в региона на американския държавен секретар Антъни Блинкън днес беше съобщено, че директорът на израелското разузнаване МОСАД Давид Барнеа заминава за столицата на Катар Доха в неделя, където ще го чака директорът на ЦРУ Уилям Бърнс.

Посредниците от Катар и Египет се очаква да предадат на Израел позициите на "Хамас".

За войната в Ливан срещу "Хизбула" началникът на Генералния щаб на израелските въоръжени сили заяви, че има вероятност тя "рязко да приключи". Генерал Херци Халеви не уточни какво точно има предвид, но отбеляза, че висшето ръководство на проиранската групировка е унищожено.

В Париж представители на 70 държави и 15 международни организации настояха за незабавно прекратяване на огъня в Ливан и обещаха общо 1 милиард долара помощи за страната.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Те ще ликвидират България..." - в Смолянско са набрали на политиците

Как гледат на торбата с поредните предизборни обещания в Смолянско? "Дават листовки, четем ги и се колебаем за кого. Не им вярвам вече, защото не се случва ." "Вече трябва да се промени цялата система ." " Не вярвам да изпълнят нищо . Срещаха се с нас, обаче нищо не обещават. Уж да ни направят пътя, гробища да ни направят. Всичко е..

публикувано на 27.10.24 в 08:44

Премиерът: Гласувах за редовно и стабилно правителство

"Гласувах за редовно и стабилно правителство, което да спазва Конституцията и законите на страната. Надявам се на висока избирателна активност. Надявам се да има редовно правителство". Това заяви служебният премиер Димитър Главчев, след като упражни правото си на глас в столичното 5 ОУ "Иван Вазов".

публикувано на 27.10.24 в 08:37
Бидзина Иванишвили

Управляващите в Грузия обявиха победа на изборите, опозицията не признава резултатите

Основателят на управляващата в Грузия партия "Грузинска мечта", милиардерът и бивш премиер Бидзина Иванишвили, обяви победа на вчерашните парламентарни избори. "Грузинска мечта" спечели 53% от гласовете на парламентарни избори Грузия при преброени бюлетини на 70% от секциите. Резултатите не включват повечето бюлетини, пуснати от грузинци,..

публикувано на 27.10.24 в 07:55
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Главното е искреността на отговорите в екзитпол

"Главното е искреността на отговорите в екзитпол . Специфичните развития, особено в един политически сектор, правят така, че по-технологично гласуване или по-неискрено позициониране може да се окажат проблем за крайните резултати на нашите изследвания." Това заяви изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов пред..

публикувано на 27.10.24 в 07:46

Агенция "Галъп интернешънъл болкан" е партньор на БНР в отразяването на изборите

Партньор на БНР в отразяването на предсрочните парламентарни избори е агенция "Галъп интернешънъл болкан". Нейният директор Първан Симеонов посочи: "И в този изборен ден агенция "Галъп интернешънъл болкан" има важността и привилегията да извършва изследвания по методите екзитпол и паралелно преброяване за нуждите на БНР. В представителна..

публикувано на 27.10.24 в 07:35

Над 6 601 000 души в страната имат право на глас

Над 6 601 000 души в страната имат право на глас.  Избирателните секции са 12 879. Забавяне в началото на изборния ден може да има в онези от тях, в които не са се явили повече от половината членове на секционната комисия. В секциите с поне 300 избиратели може да се гласува с хартия или с машина. Студенти и ученици могат да гласуват в секция в населено..

публикувано на 27.10.24 в 07:29
Володимир Зеленски

Зеленски отправи нов призив към основните съюзници на Киев да засилят натиска върху Москва

Украинският президент Володимир Зеленски е подписал закон, който позволява на чужди граждани да служат във Въоръжените сили на Украйна, включително да заемат офицерски длъжности, съобщи БТА като цитира агенция "Укринформ". Документът засяга някои родове войски и беше гласуван от Върховната Рада по-рано този месец. Във вечерното си видео..

публикувано на 27.10.24 в 07:20