Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Цанева за инициативата "Кариерни възможности за хора 50+"

50+ - новият сребърен капитал на Европа

"50+ не е краят на активната кариера и живот, а начало на следващ етап в него"

| Интервю
Снимка: Архив

"Платформата "Млади таланти 50+" е за тези, които вярваме, че за възможностите за ново начало или за успешно професионално развитие, са важни опитът и желанието за работа. 50+ не е краят на активната кариера и живот, а начало на следващ етап в него, който подкрепяме с обучения, предложения, условия съобразени с опита, нуждите и хоризонта на човек". Това казват хората, стоящи зад платформата "Млади таланти 50+" и инициативата "Кариерни възможности за хора 50+".

"Поколението бейби бумърите и следващото поколение, родени след 1980 година, са може би първите, които изпитват най-силно стреса от това, че промяната на трудовия пазар и икономиката предполага изключително динамична нужда от преквалификация и търсене на нови хоризонти. /.../ Акцентираме върху тези хора, защото според изследвания, включително на ЕС, те са новият сребърен капитал на Европа", подчерта пред БНР Мая Цанева - мениджър "Партньорства и обучения" в платформата. И напомни, че населението на Европа и България е изключително застаряващо

Това означава, че делът на хората след определена възраст на трудовия пазар нараства, обясни тя и добави, че се очаква той да бъде около 25% в България в следващите години.

Според нея е нужно работодателите, социалната система и обществото да преосмислим мнението си за това какво е мястото на хората в зряла, пенсионна и предпенсионна възраст в икономиката

По думите ѝ дискриминацията съществува по много причини. Има много работни позиции, които изисква повече енергия или опит, което налага избиране на кандидати в определена възраст, коментира Цанева. "Но съчетанието на работа с високи технологии и дигитални умения, както и меки умения, предполага съчетание с опит и образование, което е при хора в определена възраст", добави тя. 

По думите ѝ има голям интерес към обученията за дигитални умения от възрастни хора.

България в статистиката на ЕС е една от страните с население, което има относително ниски дигитални умения, констатира Мая Цанева и по този начин обясни и връзката с проблема с дезинформацията и фалшивите новини. 

Професии като оперативни счетоводители, строители, шивачи, готвачи са много привлекателни за хора в определена зряла възраст, тъй като те изискват търпение, трудова дисциплина и определена нагласа към това как работят, която поради ред причини е в недостиг на по-младите поколения, коментира също тя.

"Хората над 45 години са изключително подходящи за тези позиции. Те търсят по-спокойна работа, която предполага те да са на бюро и да правят неща, които изискват внимание в детайла. Работодателите трябва да осъзнаят, че за тези позиции са им нужни хора, които са на различна от обичайната възраст, на която залагат като свое очакване в обявите си за работа".

По думите ѝ жените са по-уязвими на трудовия пазар. "Една жена, която след определена възраст изпитва определени дискомфорти - било то здравословни или социални, не е нужно да излиза от пазара на труда и да приема само ниски позиции, а може да продължи да се развива кариерно достатъчно добре и на високи позиции", категорична бе Цанева и обясни:

"Ние ще обхванем група, която все още не е достатъчно добре проучена и пазарът не ѝ предлага специфични предложения за работа, които изключват по скоро ниски позиции. Не е нужно тези хора, изпитвайки някакви предизвикателства, да приемат ниски позиции".

Цялото интервю на Юлияна Корнажева с Мая Цанева в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Людмил Илиев: Партийната система в този вид няма да оцелее дълго

" 8 или 9 формации в този парламент – аз виждам едно разбушувано море, което не мога да си представя, че ще има нещо, което да го успокои ". Това заяви пред БНР журналистът от "Сега" Людмил Илиев. "Чух някои версии, че предстои голяма подялба на постовете в съдебната власт, в държавните регулатори. Не мога да си представя, че това може да се..

публикувано на 27.10.24 в 23:56

Щефан Майстер: Москва използва всичко, което може да разклати Германия

"Който проявява разбиране към Путин, проявява разбиране и към Хитлер." Думите са на руския писател в изгнание Дмитрий Глуховски в наскорошно интервю за германска телевизия. "Putin-Versteher", т.е. "разбиращи Путин", вече е трайно навлязло понятие в Германия. Отнася се до онези политици, които по примера на бившия канцлер социалдемократ Герхард..

публикувано на 26.10.24 в 12:53

Двама западни експерти за хоризонтите пред БРИКС

Без значителни резултати приключи срещата на БРИКС в Казан, където Русия като ротационен председател на блока, основан от нея заедно с Бразилия, Индия и Китай, се надяваше да демонстрира единство, алтернатива и най-вече превъзходство над западния модел. Блокът се стреми да привлече все повече държави, като в началото на годината се разшири с..

публикувано на 26.10.24 в 10:43

Най-често допусканите грешки при попълването на изборните протоколи - изчислителни

Изчислителни са най-често допусканите грешки при попълването на изборните протоколи. Това посочи като проблем председателят на Районната избирателна комисия в Бургас Фани Семерджиева.  Според нея секционните комисии грешат при попълването на точка 4б в протокола, която е за недействителните бюлетини и от там не им излизат контролите...

публикувано на 26.10.24 в 08:25

Чатбот ще помага на младите за първата им работа

Темата за функционалната грамотност е много важна. Тя не е достатъчно застъпена в дневния ред на обществото, а тя е разковничето за развитието на всички.  Това заяви пред БНР Дария-Лора Дачева, председател на Сдружение "Синтезис", което утре ще представи новия си проект "Роден да бъдеш", чиято цел е да се улеснят младите хора при търсенето и..

публикувано на 25.10.24 в 11:09
Проф. Христо Пимпирев

Започва тренировъчният лагер-среща на участниците в 33-ата национална антарктическа експедиция

От днес до 27 октомври в Ахелой ще се проведе тренировъчен лагер-среща на участниците в 33-ата национална антарктическа експедиция с ръководител проф. Христо Пимпирев . Ще бъдат представени 8 нови научни и няколко артистични проекта. Тази година в експедицията, която трябва да тръгне през декември, ще вземат участие и учени от Гърция, Черна гора,..

публикувано на 25.10.24 в 09:51
Оръжеен фестивал в Пенсилвания, октомври 2023 г.

Над 1/4 от американците се опасяват от гражданска война след президентските избори

Анкета, поръчана от вестник "Таймс", показва, че повече от една четвърт от американците смятат, че гражданска война може да избухне след тазгодишните президентски избори. Опасенията за избухване на насилие се споделят от 27 процента от пълнолетните американци с всякакви политически убеждения. 20 процента от анкетираните са казали, че..

публикувано на 24.10.24 в 07:50