Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райнхолд Брендер: БРИКС не е алтернативен глобален ред

Двама западни експерти за хоризонтите пред БРИКС

Дейвид Любин: Алтернатива на долара и на западната платежна система е почти невъзможна

| Анализ
Снимка: БТА

Без значителни резултати приключи срещата на БРИКС в Казан, където Русия като ротационен председател на блока, основан от нея заедно с Бразилия, Индия и Китай, се надяваше да демонстрира единство, алтернатива и най-вече превъзходство над западния модел. Блокът се стреми да привлече все повече държави, като в началото на годината се разшири с Иран, Египет, Етиопия и Обединените арабски емирства. Имаше и един знаков отказ - въпреки че Аржентина също трябваше да се присъедини през януари, едно от първите решения на избрания в края на миналата година президент Хавиер Милей беше да откаже членството в БРИКС.

Изолирана ли е Русия? Президентът Владимир Путин направи всичко възможно, за да може и в собствената му държава, и в целия свят звучно да отекне отговор "Не!", независимо от западните санкции заради войната на Кремъл срещу Украйна и потенциалното му сътрудничество единствено с авторитарни или близки до авторитаризма режими. Тази категоричност обаче не се видя на кадрите, когато китайският президент Си Цзинпин закъсня с няколко минути и накара Путин да чака сам пред знамената на двете държави.

"Не бих търсил кой знае какво послание в това действие. Президентът Си пътува до Казан и неговото присъствие, както и казаното от него, е доста ясна подкрепа за Путин в този момент. Китай му осигури възможност да представи своето шоу", смята Райнхолд Брендер от белгийския кралски институт за международни отношения "Егмонт". Китай - втората по големина икономика в света, беше най-силното присъствие в Казан. И хвърля все по-дебела сянка върху Русия, която според октомврийските данни на МВФ е извън топ 10 по БВП.

"БРИКС не е алтернативен глобален ред сам по себе си, защото блокът включва държави с коренно различни възгледи за света. Някои от тях са с изрично антизападна представа за глобалния ред - Русия, Китай, Иран... Но Индия например не е антизападно настроена. По-скоро "незападно", казва Дейвид Любин, водещ експерт за развиващите се икономики в британския кралски институт "Чатъм хаус".

"Предвид напрегнатите отношения между Индия и Китай в най-различни области, те едва ли биха се споразумели за много неща, макар и да седят около една и съща маса. И дори само по тази причина е доста трудно да си представим БРИКС като някакъв вид алтернатива на глобалния ред", изтъква Любин.

Блокът основа своя собствена кредитна институция - Нова банка за развитие, оглавявана от бившия бразилски президент Дилма Русеф. Кредиторът се представя като алтернатива на Световната банка и логично - оспорва доларовата доминация.

"Новата банка за развитие, която беше един от водещите и знакови проекти на БРИКС, всъщност не потръгва. Тя предлага заеми, които са неизмеримо малки в сравнение с отпусканите от Световната банка безвъзмездни средства и кредити", посочва Райнхолд Брендер.

Това само по себе си показва, че подобен мащабен проект не може да бъде развит за година или две, особено между страни, които имат доста противоположни интереси. И все пак - при всяко покачване на лихвите от Федералния резерв, международният капитал се изтегля от по-нестабилните валути на развиващите се страни. Освен това потенциално влошаване на отношенията с Вашингтон може да доведе до санкции, блокиране на достъпа до международната платежна система SWIFT - нещо, което Русия изпитва на гърба си заради войната си срещу Украйна, допълва Дейвид Любин:

"Може би единственият въпрос, по който членките на БРИКС могат да постигнат пълно разбирателство, е общото желание да се премине отвъд господството на долара. Те искат да оперират в международна парична система, в която достъпът на развиващите се страни до капиталовите пазари не е един вид заложник на паричната политика на Съединените щати. Доларът има много предимства. Ликвиден е, няма никакъв капиталов контрол. Има огромен запас от активи, деноминирани в долари, в които може да се инвестира. Огромни са предимствата на щатската валута и елиминирането им би било изключително трудно."

Лидерите на Китай и Русия Си Цзинпин  и Владимир Путин на срещата на БРИКС в Казан  Снимка: БТА

Според експерта от "Чатъм хаус" е почти невъзможно намирането на алтернатива на долара и на западната платежна система. Единственият реалистичен вариант е дигитална валута, каквато вече има създадена от Китай. Това е MBridge. "M" идва от думата "множество", а "bridge" е английската дума за мост:

"MBridge е базирана на блокчейн платформа, която улеснява международния обмен на цифрови валути на централните банки. Тя е изключително ефикасна, въпреки че все още е в ембрионален стадий."

И трудно би проработила при продажба на петрол и природен газ, казва още Дейвид Любин. Запитан би ли се съгласила Саудитска Арабия - държава, която БРИКС би приветствала с отворени обятия - на разплащания, различни от доларовите, например ако Пекин реши да плати за саудитски петрол в китайски юани, той отбеляза:

"През последните няколко години Саудитска Арабия е реализирала средно 20 милиарда долара търговски излишък с Китай. След 5 години ще има сума в китайска валута на стойност 100 милиарда долара. Какво ще прави с цялото това количество, когато юанът има капиталов контрол? Струва ми се, че той ще остане характеристика на китайската финансова система още много, много години. Юанът е много по-малко полезен в международен план от долара."

Доста китайски банки са предпазливи в търговията с руски рубли заради потенциални вторични санкции от Съединените щати, а Америка е огромен пазар, който за нищо на света не бива да бъде губен от Пекин, смятат анализаторите, които отбелязват едно знаково отсъствие от Казан - на саудитския принц Мохамед бин Салман, за когото сътрудничеството по оста Вашингтон - Рияд е изключително важно.

Саудитска Арабия и Русия са ключови партньори в ОПЕК+, но това не попречи на Рияд да заплаши (заради членките, които не изпълняват уговорките за ограничаване на добива), че може да потопи цената на петрола - ключов приход в руския бюджет, особено когато военните разходи за раздути.

Индия от своя страна обаче се оказа противник на едно друго членство - на Турция. Анкара подаде молба за присъединяване към БРИКС, макар че и според Брендер, и според Любин - това е по-скоро само сигнал към Европейския съюз:

"Честно казано, ако Турция трябва да направи компромис с членството си в НАТО, за да се присъедини към БРИКС, тя няма да го направи. За Анкара членството в Северноатлантическия пакт е много по-ценно от потенциално членство в БРИКС."

За разлика от държавите в този блок, Турция има морска граница през Черно море и с Русия, и с Украйна, а търговията по този морски маршрут е важна за Анкара. Според Райнхолд Брендер всички държави участнички във форума в Казан са потвърдили предишните си позиции по отношение на войната на Кремъл срещу Украйна, които не включват ясно противопоставяне срещу нея. За повечето от страните от БРИКС горещите бойни действия са някъде далеч, а икономическите възможности, колкото и цинично да звучи, се увеличават. Какво означава това за Запада?

"Държавите, които търсят сътрудничество в БРИКС, се въздържат от присъединяване към лагера на Русия и Китай в геополитически план. По-скоро тези страни искат да имат допълнителни възможности в този многополюсния свят, който БРИКС подкрепя. Не им е изгодно да бъдат обвързани само с една от световните сили, например Съединените щати или Китай."

Именно затова сега е ред на Запада да предложи допълнителни възможности, убеден е Райнхолд Брендер. В противен случай всяка от тези срещи ще поставя по една тухла, или brick на английски език, в стената – метафора, харесвана от редица западни анализатори, между БРИКС с авторитарните му членки и западния демократичен свят.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Людмил Илиев: Партийната система в този вид няма да оцелее дълго

" 8 или 9 формации в този парламент – аз виждам едно разбушувано море, което не мога да си представя, че ще има нещо, което да го успокои ". Това заяви пред БНР журналистът от "Сега" Людмил Илиев. "Чух някои версии, че предстои голяма подялба на постовете в съдебната власт, в държавните регулатори. Не мога да си представя, че това може да се..

публикувано на 27.10.24 в 23:56

Щефан Майстер: Москва използва всичко, което може да разклати Германия

"Който проявява разбиране към Путин, проявява разбиране и към Хитлер." Думите са на руския писател в изгнание Дмитрий Глуховски в наскорошно интервю за германска телевизия. "Putin-Versteher", т.е. "разбиращи Путин", вече е трайно навлязло понятие в Германия. Отнася се до онези политици, които по примера на бившия канцлер социалдемократ Герхард..

публикувано на 26.10.24 в 12:53

Най-често допусканите грешки при попълването на изборните протоколи - изчислителни

Изчислителни са най-често допусканите грешки при попълването на изборните протоколи. Това посочи като проблем председателят на Районната избирателна комисия в Бургас Фани Семерджиева.  Според нея секционните комисии грешат при попълването на точка 4б в протокола, която е за недействителните бюлетини и от там не им излизат контролите...

публикувано на 26.10.24 в 08:25

50+ - новият сребърен капитал на Европа

"Платформата "Млади таланти 50+" е за тези, които вярваме, че за възможностите за ново начало или за успешно професионално развитие, са важни опитът и желанието за работа . 50+ не е краят на активната кариера и живот, а начало на следващ етап в него , който подкрепяме с обучения, предложения, условия съобразени с опита, нуждите и хоризонта на..

публикувано на 25.10.24 в 11:51

Чатбот ще помага на младите за първата им работа

Темата за функционалната грамотност е много важна. Тя не е достатъчно застъпена в дневния ред на обществото, а тя е разковничето за развитието на всички.  Това заяви пред БНР Дария-Лора Дачева, председател на Сдружение "Синтезис", което утре ще представи новия си проект "Роден да бъдеш", чиято цел е да се улеснят младите хора при търсенето и..

публикувано на 25.10.24 в 11:09
Проф. Христо Пимпирев

Започва тренировъчният лагер-среща на участниците в 33-ата национална антарктическа експедиция

От днес до 27 октомври в Ахелой ще се проведе тренировъчен лагер-среща на участниците в 33-ата национална антарктическа експедиция с ръководител проф. Христо Пимпирев . Ще бъдат представени 8 нови научни и няколко артистични проекта. Тази година в експедицията, която трябва да тръгне през декември, ще вземат участие и учени от Гърция, Черна гора,..

публикувано на 25.10.24 в 09:51
Оръжеен фестивал в Пенсилвания, октомври 2023 г.

Над 1/4 от американците се опасяват от гражданска война след президентските избори

Анкета, поръчана от вестник "Таймс", показва, че повече от една четвърт от американците смятат, че гражданска война може да избухне след тазгодишните президентски избори. Опасенията за избухване на насилие се споделят от 27 процента от пълнолетните американци с всякакви политически убеждения. 20 процента от анкетираните са казали, че..

публикувано на 24.10.24 в 07:50