Еленчани са гостоприемни балканджии, които в края на есента отварят широко портите на къщите си, за да посрещат гости за празника на еленския бут. Местните майстори на кулинарния деликатес от свинско месо представят пред гостите на града тънкостите на касаплъка. С какво е уникален еленският бут разказва потомственият еленчанин Ивелин Иванов:
"Навремето са обичали хората да гледат големи прасета – по 240-250 килограма, обаче са ползвали повечето свинската мас като биопродукт, и са ставали огромни бутове - по 25-30 килограма. Сега днешните прасета, които ги гледаме, са около 140-150 килограма и бутовете стават най-много по 10-12 килограма. Днешните еленски бутове са същите като вкусови качества като тези на предците ни. Климатът е уникален, където и са се приготви на друго място, няма да е същото".
Стотици еленски бутове са подготвили за празника балканджиите. Един от производителите е фамилията Трухчеви. Синът Пенчо Трухчев разказа:
"Тайната е постоянство и майсторлък от много поколения, още от прадядо ми. Месото е от български производители, като консервант използваме само сол. Съхне на проветриво място в Еленския Балкан. Зреенето е най-малко година, година и половина. И със сигурност става вкусно".
Освен прословутият еленски климат, който е задължително условие за неповторимия вкус на месния деликатес, балканджиите си имат и тайни табиети при самото приготвяне на месото, за да се получат вкусни и дъхави еленски бутове, разказва Антон Антонов:
"Като се разфасова вече прасето, изрязва се бутът и се поставя в тези постави. Осолява се хубаво бутът и така стои около 40-50 дена. След това се изважда, измива се с вода или зелева чорба и се слага да съхне. Сега като се коли по Димитровден, около Коледа, вече около юни, юли става да се реже на сухо. Сладостта на бута не го прави месото, а сланината. И като се разреже един стар бут да замирише на хубаво, в квартала се усеща, че е домашно, хубаво прасе".
Еленските домакини знаят как се посрещат касапите, обяснява Цанка Христова:
"Традицията е такава, че когато се коли прасе, посрещаме касапите сутрин рано вкъщи, гласим им софричка, където има сготвен боб, баница, греяна ракия задължително. С това ги посрещаме, те си хапват и след това се захващат на работа".
Прасето помага на едно семейство да се изхрани и да не изхвърля нищо, разказва Красимира Дичева:
"Цяла година, каквото ви остане от ядене, от продукти, нищо не се изхвърля, всичкото отива за прасето. После, като се заколи, едно време от кожата са правили обувки. Сланината я стопяват на мас. Припържват с маста, и което остава, се събира и се прави сапун".
Празникът на еленския бут продължи с кулинарни игри и забавления, и много фолклорна музика. По обяд на площад „Христо Ботев“ хорото ще поведе народният изпълнител Янко Неделчев, концерт ще изнесе и фолклорен ансамбъл „Искра“.
Още по темата в звуковия файл.
Китайският президент Си Цзинпин и руският му колега Владимир Путин ще разговарят днес в Москва, предаде ТАСС. Според Кремъл в основата на разговорите между двамата лидери ще бъдат строителството на отдавна планиран втори тръбопровод за износ на газ към Китай – "Силата на Сибир-2" и въпроси от международния дневен ред като войната на Русия в..
Ден на отворени врати има днес в пожарните служби в Лом, Монтана и Берковица. Инициативата е с цел обучение на доброволци за борба с горските и полските пожари. В Деня на отворени врати се предоставя възможност за обучение на граждани, които не са доброволци по смисъла на Закона за защита при бедствия, но проявяват желание да помагат в..
Да бъдат предприети нужните действия, така че от следващата година амбулаторните практики на медицински сестри и акушерки да сключват договори със Здравната каса. Затова ще настояват от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи по време на среща, която ще се състои днес по инициатива на Здравната каса. Против тази възможност се обявиха..
Софийският фестивал на науката събира над 100 български и чуждестранни учени, технолози, изобретатели и автори. Форумът започва днес и ще продължи до 11 май в София тех парк. Откриването е от 12 ч. пред сградата на Форум "Джон Атанасов". Участниците са от България, Гърция, Кипър, Китай, Обединеното кралство, Съединените щати и Франция...
Парламентарната комисия по контрол на службите за сигурност се събира, за да изслуша шефовете на спецслужбите заради "евентуален саботаж срещу официалното приемане на изтребителя Ф-16". Искането дойде от председателя на комисията Атанас Атанасов. Атанас Атанасов: На заседанието на Комисията трябва да се изяснят всички факти за Ф-16..
Детският хематолог от болница ИСУЛ доц. Атанас Банчев препоръчва изследване на пълна кръвна картина в детска възраст, за да може да се открият пациенти, които са рискови за носителство на генната мутация за заболяването таласемия. Днес е Световният ден на таласемията. Таласемията е рядко наследствено заболяване на кръвта. Смята се, че около..
В Черна гора се провеждат дни на българската култура под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова . В столицата Подгорица, на 19-ия международен панаир на книгата и образованието, България е почетен гост. Писателите Здравка Евтимова и Георги Бърдаров ще представят книгите си. България участва в международния панаир на книгата и образованието..
Две момичета на 14 години са пострадали леко при инцидент с електрическа тротинетка в София. Произшествието е станало снощи около 19 часа...
Търся мнозинства на базата на добре обмислени идеи. Това обясни пред БНР Васил Терзиев, кмет на София. Той коментира тази за създаване на..
Не бих си позволил да коментирам това, което знам или не знам за изтребителя Ф-16. Всичко трябва да се случва по съответния ред. Нека на заседанието..