Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"В кухнята с Бени" на Нова година

| Интервю
Снимката е илюстративна
Снимка: Ани Петрова

Албена Тодорова е популярна с блога си "В кухнята с Бени". Тя готви леко, без усилия, с любов. Рецептите й са приятни, съобразени с това да хапнем, но не да преядем, съотношението между продуктите в едно ястие да е такова, че храната да е вкусна, без да изисква сложна подготовка и приготвянето да отнема много време. Освен това, Албена се старае да ползва продукти с ясен и чист произход.

Какво ще сготви за вечеря в нощта, когато очакваме новата година и как ни съветва да се храним на празника?

"За новогодишната вечеря съм малко консервативна. Не залагам на експерименти за празнични дни. Приготвям едно и също ястие, което винаги жъне голям успех – то ми е наследство от мама, изключително лесно за приготвяне и изключително вкусно: задушено месо с моркови, чесън и гъби, без лук. Чесънът придава разкошен аромат."

Рецептата се приготвя със свински или телешки врат, като разликата е в продължителността на готвенето, разказва тя.

Първо се запържва месото в тенджера. В същата мазнина, с добавяне на масло или друга мазнина се запържват нарязани на едро моркови, добавят се чесън и гъби. След месото се връща и всичко се размесва. Прибавят се сол, черен пипер, около 100 гр. вино и вода, така че продуктите да са покрити. Оставя се на тих огън поне час и половина. Проверява се дали е крехко месото: като се докосне, да се разтапя. За 2 часа ястието е готово. Сервира се с класика – картофено пюре.

Снимка: Личен архив

"Винаги празниците се свързват с храната, но аз свързвам празника с малко повече мисъл за смисъла от съществуването ни. Вкъщи не наблягаме толкова много на храната, така че да се стигне до преяждане. Не правя експерименти, не обичаме да разхищаваме храна. Приготвям само това, което е сигурно, че ще се хареса вкъщи и ще се изяде. Нещо много важно - не залагам на тежки десерти като кексове и такива неща. За мене те не са подходящи за новогодишната вечеря. Винаги залагам на плодове, сега ще приготвя една нова рецепта - бразилски бонбони с кокос и карамел. Една такава хапка засища желанието за сладко след вечерята. Максимално да намалим въглехидратите, повече белтъчини, които насищат, но не уморяват... Най-вече залагаме на разходките. Да има баланс между храната и движението, за да не стоим непрекъснато вкъщи... Да наблегнем на веселието, на хубавите приказки..."

Чуйте цялото интервю на звуковия файл.

По публикацията работиха: Маргарита Дойчинова, Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лисица във ферма за кожи в Полша през 2019 г.

ЕОБХ: Фермите за кожи не могат да гарантират хуманно отношение към животните

Не е възможно да бъдат ограничени сериозни проблеми, свързани с отглеждането на животни във ферми за кожи. Това обяви Европейският орган за безопасност на храните ( ЕОБХ ) в научно становище , публикувано по-рано тази седмица. Не е възможно да бъде гарантирано хуманното отношение към животните във фермите за кожи, сочат изводите от научното становище на..

публикувано на 03.08.25 в 22:12

В Италия влизат в сила задължителни проверки на незабавните банкови преводи

От есента в Италия влизат в сила задължителни проверки от страна на банките на незабавните банкови преводи. Целта е да се избегнат грешки относно получателя на този вид банкови преводи. Италианската банкова асоциация (ABI) уточнява, че когато трябва да се извърши дори стандартен банков превод, банката ще уведомява клиента: дали въведените данни..

публикувано на 03.08.25 в 20:34

Горещините не подминават и Северна Европа

Северните страни от скандинавския регион преживявяват "безпрецедентна" гореща вълна, пише "Гардиън". Учени отчитат най-дълга поредица от дни с температури над 30 °C в региона от последните 60 години.  Хладният скандинавски климат е подложен на "безпрецедентна" гореща вълна, засилена и удължена от замърсяването с въглерод, причинено от човешката..

публикувано на 03.08.25 в 20:29

Горещите вълни подлагат електроенергийната система на Европа на изпитание

Горещите вълни подлагат електроенергийната система на Европа на изпитание заради нарастващата употреба на климатици. Рекордни температури доведоха и до временно спиране на електроцентрали, пише "Файненшъл Таймс" (FT).  Испания в очакване на нова гореща вълна Юни беше най-горещият месец в историята на Западна Европа, като доведе до повишена..

публикувано на 03.08.25 в 20:12

FT: Акциите на европейските банки достигнаха най-високи нива от 2008 г.

Акциите на европейските банки достигнаха най-високи нива от 2008 г., пише "Файненшъл Таймс" (FT). Акциите на най-големите банки в Европа са изкачиха до най-високите си стойности след световната финансова криза, като рязкото покачване на дългосрочните лихвени проценти е тласнало печалбите нагоре. Въпреки че банковите акции рязко паднаха в петък, след..

публикувано на 03.08.25 в 19:40

Възстановено е движението по пътя София - Варна край Боаза, където пламна пожар

Възстановено е движението на пътя София - Варна при пътния възел Боаза в Ловешко, където по-рано пламнаха сухи треви и храсти. Заради пожар е затворен пътят София - Варна Екипи огнеборци остават на място, за да доугасят отделни огнища на локализирания пожар. Пожарът към момента е овладян, в гасенето са се включили общо четири пожарни екипа,..

публикувано на 03.08.25 в 19:31

Съдът спря предварителното изпълнение за прекратяване процедурата за избор на директор на БНТ

Административният съд – София област отмени като незаконосъобразно разпореждане на Съвета за електронни медии (СЕМ) от 15 юли за допускане на предварително изпълнение на решението на СЕМ за прекратяване на процедурата за избор на генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). Това се посочва в определението на съда от 1 август, като от..

публикувано на 03.08.25 в 19:18