Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"В кухнята с Бени" на Нова година

| Интервю
Снимката е илюстративна
Снимка: Ани Петрова

Албена Тодорова е популярна с блога си "В кухнята с Бени". Тя готви леко, без усилия, с любов. Рецептите й са приятни, съобразени с това да хапнем, но не да преядем, съотношението между продуктите в едно ястие да е такова, че храната да е вкусна, без да изисква сложна подготовка и приготвянето да отнема много време. Освен това, Албена се старае да ползва продукти с ясен и чист произход.

Какво ще сготви за вечеря в нощта, когато очакваме новата година и как ни съветва да се храним на празника?

"За новогодишната вечеря съм малко консервативна. Не залагам на експерименти за празнични дни. Приготвям едно и също ястие, което винаги жъне голям успех – то ми е наследство от мама, изключително лесно за приготвяне и изключително вкусно: задушено месо с моркови, чесън и гъби, без лук. Чесънът придава разкошен аромат."

Рецептата се приготвя със свински или телешки врат, като разликата е в продължителността на готвенето, разказва тя.

Първо се запържва месото в тенджера. В същата мазнина, с добавяне на масло или друга мазнина се запържват нарязани на едро моркови, добавят се чесън и гъби. След месото се връща и всичко се размесва. Прибавят се сол, черен пипер, около 100 гр. вино и вода, така че продуктите да са покрити. Оставя се на тих огън поне час и половина. Проверява се дали е крехко месото: като се докосне, да се разтапя. За 2 часа ястието е готово. Сервира се с класика – картофено пюре.

Снимка: Личен архив

"Винаги празниците се свързват с храната, но аз свързвам празника с малко повече мисъл за смисъла от съществуването ни. Вкъщи не наблягаме толкова много на храната, така че да се стигне до преяждане. Не правя експерименти, не обичаме да разхищаваме храна. Приготвям само това, което е сигурно, че ще се хареса вкъщи и ще се изяде. Нещо много важно - не залагам на тежки десерти като кексове и такива неща. За мене те не са подходящи за новогодишната вечеря. Винаги залагам на плодове, сега ще приготвя една нова рецепта - бразилски бонбони с кокос и карамел. Една такава хапка засища желанието за сладко след вечерята. Максимално да намалим въглехидратите, повече белтъчини, които насищат, но не уморяват... Най-вече залагаме на разходките. Да има баланс между храната и движението, за да не стоим непрекъснато вкъщи... Да наблегнем на веселието, на хубавите приказки..."

Чуйте цялото интервю на звуковия файл.

По публикацията работиха: Маргарита Дойчинова, Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Технически университет

Форум на тема "Наука - висше образование - Бизнес и Общество" в ТУ-София

Националната агенция за оценяване и акредитация организира Национален форум на тема "Наука - висше образование - Бизнес и общество". Той ще се проведе в Техническия университет в София. Събитието е част от инициативите по повод 30-ата годишнина на Агенцията. Целта е висшите училища, научните институти, бизнесът и държавните институции да..

публикувано на 20.03.25 в 08:26

В МС подписват Меморандум за сътрудничество за ускорено внедряване на ВЕИ върху обществени сгради

В Министерския съвет днес се подписва Меморандум за сътрудничество по програмата за ускорено внедряване на ВЕИ върху обществени сгради. Документът ще  бъде подписан от Българската банка за развитие, Електроенергийния системен оператор, Асоциацията на организациите на българските работодатели и Националното сдружение на общините. Новата..

публикувано на 20.03.25 в 08:16

Тютюнопроизводители настояват за удължаване на срока за вписване в Регистъра за 2025 г.

Тютюнопроизводителите настояват да се удължи с един месец срокът за вписването им в Регистъра за 2025 г.  Обявеният към момента срок изтича в края на този месец, но производителите няма да успеят да набавят всички необходими документи. Сред тях са тези, удостоверяващи правно основание за обработка на земеделската земя, предвидена за разсаждане..

публикувано на 20.03.25 в 08:10

Кочани се сбогува с жертвите от трагедията

Днес Кочани се сбогува с жертвите на трагедията в изгорялата дискотека "Пулс". В Република Северна Македония продължават арестите и проверките, продължава и недоволството на опечалените, протестите и бденията им. Жертвите на пожара в Кочани ще бъдат погребани на 20 март Трагедията в Кочани: 59 жертви и 155 пострадали..

публикувано на 20.03.25 в 08:00

Първите самолети Ф-16 кацат у нас в края на месеца

Първите самолети Ф-16 ще кацнат в България на 28 март. До момента се знаеше само, че изтребители ще дойдат в края на март, но без да е ясна точната дата. Датата е била съобщена от заместник-началника на отбраната ген.-лейт. Красимир Кънев, а авиатори казаха за БНР, че вече знаят за събитието. До края на годината ще получим всички..

публикувано на 20.03.25 в 07:58

Зеленски: Териториалният въпрос ще бъде най-труден

Русия и Украйна си отправиха взаимни обвинения за атаки с дронове по цивилни обекти през нощта. Междувременно в телефонен разговор президентите на Съединените щати и Украйна Доналд Тръмп и Володимир Зеленски са се споразумели да работят заедно за слагане на край на войната. Американският президент Доналд Тръмп е предложил на колегата си..

публикувано на 20.03.25 в 07:57

Евролидерите обсъждат отбраната на общността

Европейските лидери се събират на заседание днес и утре в Брюксел, на което ще обсъждат приоритетно повишаването на отбранителните способности на ЕС и продължаващата военна помощ за Украйна. Срещата ще се проведе само ден, след като Комисията оповести Бяла книга за отбраната, в която като основни лостове за набиране на средства са заложени..

публикувано на 20.03.25 в 07:52