Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Въведение в спешълти кафето

За тайните на отбраните сортове, от които се прави ободряващата напитка, разказва в "Изотопия" Йонатан Аначков - Джони

Автор:



Спешълти интервю за спешълти кафе. Това ви предлагаме този път в Автономията за слушане.

Главният ни герой този път е Йонатан Аначков - Джони. Той има бизнес с пекарна на кафе, както и кафене в центъра на София, в което предлага отбрани висококачествени сортове, придаващи не просто наслада, но и възвишеност на вкуса на тъмната напитка. 

Влиза почти случайно в бизнеса с кафе. Но за сметка на това потъва толкова дълбоко. 




Джони: Романтичният вариант е люботва към кафето да породи бизнес възможности. В моя случай обаче е обратното. Имах желание да се занимавам с бизнес, но не се бях ориентирал точно в коя индустрия. В един момент кафето ме срещна по пътя и до ден днешен развивам любовта си към тази напитка.
 



Всичко започва през 2013 г. с предложение за създаване на пекарна за кафе в България, което кафе да се продава изцяло в чужбина. 

Джони: Тогава срещнах кафето. Започнах да черпя информация от много и различни източници.Имах и още един жокер - на място дойде специалист от Австралия, който да ни даде дълбочина в знанията за печене на кафе. Той ме обучи. Човекът е главен пекар на кафе в една австралийска пекарна. Така разбрах за няколко седмици какво прави един пекар добър.

Нещата са прости, но и сложни. Колкото повече практикуваш, печеш, тестваш кафето, толкова по-добър ставаш, защото знаеш какво да променяш и коя промяна какво носи във вкуса.



Още за света на спешълти кафетата, какво представляват те, практически съвети за правене/пиене на тази напитка и за пътуването на Джони до Колумбия заради кафето и срещата му с един от бившите хора на Пабло Ескобар - чуйте цялото интервю в звуковия файл.

Снимки: unsplash.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Даниела Христова се нуждае от помощ, за да изгради отново дома си

12 август е ден, който Даниела Христова никога няма да забрави. Пожар изпепелява къщата на семейството и с двете деца остават без дома си в плевенското село Горна Митрополия. Приятели, познати и непознати и помагат да се справи с трудностите и да се върне към нормален живот. Открита е и дарителска сметка за подкрепа на Даниела Христова..

публикувано на 07.09.25 в 07:35
Бетина Филипс

Бетина Филипс: Когато човек си намери място, където може да цъфти, той ще има успехи

В "Закуска на тревата" ви срещаме с една млада австрийка, която е запленена от красотата на българския език и това не е мимолетно увлечение.   Бетина Филипс учи българска филология и германистика в един от най - престижните университети в Европа - Виенския университет . По - известен сред австрийците като "Главният университет"...

публикувано на 06.09.25 в 09:57
Лияна Панделиева в ролята на Недялка Шилева

Панделиева: Горда съм, че години наред бях в ролята на Недялка Шилева - голямоконарската Райна княгиня

Какво е написала на страницата си в социалните мрежи на Лияна Панделиева : " Беше огромна чест години наред да бъда в ролята на Недялка Шилева , надживяла с десетилетия ролята на жените в обществото ни. Беше огромно вълнение да нося знамето на спектакъла. Зад нас стояха политиците, които и да бяха те, пред нас беше строена армията и в центъра на..

публикувано на 06.09.25 в 08:00
Роксана Кирилова

Мисис България Роксана Кирилова на Монблан: стъпка по стъпка за живота на едно момиче

Роксана Кирилова – носителка на титлата Мисис България 2018 и основател на Фондация „С любов към теб“ – изкачи най-високия връх в Западна Европа, Монблан (4810 м). Тя посвети постижението си на благородна кауза – подкрепа за едно смело момиче, което се бори с тежка диагноза. „Монблан беше мечта, която носех в себе си много дълго време – след..

публикувано на 03.09.25 в 12:46

Фестивал на динения маджун се проведе в село Смилец

В Силистренското село Смилец времето сякаш е спряло върху една сладка и топла традиция – варенето на динен маджун. Тази година тя бе отбелязана по особен начин – с десетото, юбилейно издание на Фестивала на маджуна. Диненият маджун е спомен, запазен от предците, пренесен през поколенията и възроден в съвремието. През 2015 година идеята за..

публикувано на 01.09.25 в 17:08

Празник на рибената чорба в село Попина

В силистренско село Попина за трета поредна година кипна аромат и веселие – празникът на рибената чорба събра жители и гости от близо и далеч. На самия бряг на Дунава майстори приготвяха прочутата чорба, подправена не само с тайните на добруджанската кухня, но и с много настроение и народна музика. Фестивалът не е само за вкусната рибена..

публикувано на 01.09.25 в 17:03

Студенти представиха проект за обновяване на парк „Академик“

Прeз сeдмицатa сe състоя прeдставянeто нa идeйния проeкт зa обновяване нa парк ,,Акадeмик”. Слeд мeсeци работа, срeщи с институции и доброволчeски акции, Инициативният комитeт за спасяване на парка показa своятa визия зa модeрно, зeлeно и достъпно пространство зa спорт, отдих и културни събития. Каузатa e подкрeпeнa от над 4000 подписa срeщу..

публикувано на 01.09.25 в 13:39