Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Въведение в спешълти кафето

За тайните на отбраните сортове, от които се прави ободряващата напитка, разказва в "Изотопия" Йонатан Аначков - Джони

Автор:



Спешълти интервю за спешълти кафе. Това ви предлагаме този път в Автономията за слушане.

Главният ни герой този път е Йонатан Аначков - Джони. Той има бизнес с пекарна на кафе, както и кафене в центъра на София, в което предлага отбрани висококачествени сортове, придаващи не просто наслада, но и възвишеност на вкуса на тъмната напитка. 

Влиза почти случайно в бизнеса с кафе. Но за сметка на това потъва толкова дълбоко. 




Джони: Романтичният вариант е люботва към кафето да породи бизнес възможности. В моя случай обаче е обратното. Имах желание да се занимавам с бизнес, но не се бях ориентирал точно в коя индустрия. В един момент кафето ме срещна по пътя и до ден днешен развивам любовта си към тази напитка.
 



Всичко започва през 2013 г. с предложение за създаване на пекарна за кафе в България, което кафе да се продава изцяло в чужбина. 

Джони: Тогава срещнах кафето. Започнах да черпя информация от много и различни източници.Имах и още един жокер - на място дойде специалист от Австралия, който да ни даде дълбочина в знанията за печене на кафе. Той ме обучи. Човекът е главен пекар на кафе в една австралийска пекарна. Така разбрах за няколко седмици какво прави един пекар добър.

Нещата са прости, но и сложни. Колкото повече практикуваш, печеш, тестваш кафето, толкова по-добър ставаш, защото знаеш какво да променяш и коя промяна какво носи във вкуса.



Още за света на спешълти кафетата, какво представляват те, практически съвети за правене/пиене на тази напитка и за пътуването на Джони до Колумбия заради кафето и срещата му с един от бившите хора на Пабло Ескобар - чуйте цялото интервю в звуковия файл.

Снимки: unsplash.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как спасиха езерото Сребърна от пресъхване?

Над 3 милиона кубични метра вода са постъпили в езерото Сребърна при акцията по принудително препомпване от река Дунав. Така бе предотвратено пресъхването на резервата в периода на екстремни горещини през лятото. В момента нивото на водата е около 80 сантиметра. Ако зимата е с повече валежи, екоекспертите очакват стабилизиране на..

публикувано на 13.11.25 в 11:40

"Преди и след": Истории за цензуриране, нагаждане и неудобни писатели

Какъв е пътят на една книга, за да достигне тя до читатели? Ако днес можем да споделяме творчеството през социалните мрежи или лесно да се самоиздаваме, то преди 1989 година съдбата на една книга, а много често и на нейния автор, е съвсем различна. "По времето на социализма ние се снабдявахме и със западни книги. По какъв начин - крадяхме от..

публикувано на 12.11.25 в 12:41
 Габриела Хутелън

Габриела Хутелън, която иска да свърже българите в Белгия

Да живееш в Белгия и да се чувстваш у дома. Това е възможно - казва нашата сънародничка Габриела Хутелън. Тя е от София, но от пет години живее в едно малко село близо до границата на Белгия с Нидерландия , където я е завела любовта и е създала семейство. Попадайки на новото място, Габриела започнала да търси контакти с наши сънародници,..

публикувано на 11.11.25 в 10:45

"Родопската теснолинейка Септември - Добринище" е вече на книжния пазар

В "Нощен хоризонт" гостува Кристиан Ваклинов, "будител - пазител" на историята и настоящето на единствената работеща теснолинейна жп линия у нас. Той е председател и на Гражданско сдружение "За теснолинейката", създател и на единствения у нас музей на теснолинейката в гара Цепина. В началото на месец октомври Ваклинов издаде и супер луксозната..

публикувано на 10.11.25 в 11:20

Траханата от Пелевун - вкус, който пази традициите живи

Едно ястие от векове събира хората и гради мостове между поколенията – траханата . Позната още от времето на Древна Персия, днес това тестено изкушение не е просто храна, а символ на домашния уют и споделеността. Ивайловградското село Пелевун е сред малкото места у нас, където традицията се пази жива и оживява всяка есен с Празника на..

публикувано на 09.11.25 в 07:35
Мирчихан Мехмед

Мирчихан Мехмед: Чужденците много харесват българските торти

Мирчихан Мехмед или Мери, както всички я наричат е от Русе, но от 15 живее в Белгия. В страната на шоколада, младата жена открила възможността да осъществи своите кулинарни таланти и да превърне това, което й доставя радост, в удоволствие за другите - да прави десерти, торти и други сладки изкушения . "Как тръгна всичко? Аз торти и..

публикувано на 03.11.25 в 12:28
Проф. Сергей Игнатов

Предстои голямото откриване на Големия египетски музей

Тази събота в 19.30 часа ще започне грандиозният спектакъл по откриването на Големия египетски музей. Церемонията за официалното откриване ще събере 250 артисти, като сред изпълнителите са 160 египетски певци, музиканти и танцьори, а останалите са от 79 различни националности, и ще се предава на живо в платформата TikТок. На церемонията,..

публикувано на 29.10.25 в 11:51