Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Аларма пънк джаз” продължава „Звуковото изобразяване на града” с пост-пънк и анти-фа

Тази вечер в „Аларма” ще ви загреем с психеделичен дарк-пънк-валс на покрива на света. Добре де, и в Първо студио може… със загребската група „Бруячи”, обновена след повече от десетилетие забвение – с първи голям концерт пред международна публика тук, в София – на „Аларма пънк джаз”. Новите „Бруячи” не правят някакъв глупав „реюниън”, а креативна коалиция между трима музикати с различен бекграунд – основателят Марио Баришин (басист на легендарните „Тробецове крушни печи” и „Хаустор”, Франьо Глушац (китарист на световноизвестните пост-рок чудовища „Пийч Пит” и Виктор Краснич (или Красничи, както е оригиналното му албанско име) – барабанист на „Дош-Лий”, рокендрол група от по-новия ъндърграунд. И тази „тристранна коалиция” е нещо съвсем естествено – новите „Бруячи” се събират в края на 2009г. именно с идеята да създават нови песни, а не да възкресяват каквото и да било – и точно поради това синглите им Santa Ana и Valcer, които вече излязоха, не звучат като „юго-носталгия”, а като утрешния ден, пък макар и с класически изразни средства – бас, китара, барабани… и същите два-три акорда.
След „Бруячи” в „Звуково изобразяване на града” довечера следва „Битов терор” – уникален концерт във Второ студио на култовата „анти-фа” банда, която за съжаление не свири много често в София. А не свири, защото в София все още е пълно с (нео)нацисти и (нео)нацистки настроени „десни анархисти” (терминът е на един от светлите умове на българската политическа сцена) – т.е. с главните герои, или антигерои, осмени и оплюти в творчеството на „Битов терор”. Дори докато течеше концертът в БНР, пред Строителния техникум се беше събрала малка и сплотена фашизоидна групичка, обединена от идеята да причака бандата след концерта и да се саморазправи с нея… Та, като си говорим за „Звуково изобразяване на града”, ние засягаме не само културата, архитектурата и акустиката на градовете, но и техните нелицеприятни и направо грозни страни, доста подробно (и жлъчно) описани в творчеството на „Битов терор”. „Битов терор”, между другото, следва да участват и в един антирасистки фест, инициатива на „Аларма”, през септември, но за това… като му дойде времето.
По публикацията работи: Цветан Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седемте хълма на Пловдив: Литературна хроника на един древен град

"Библиотека "Седемте хълма" събира историческата памет на Пловдив и е своеобразна художествена хроника на града под тепетата", започва представянето си Стойо Вартоломеев, собственик и управител на издателска къща, в ефира на рубриката "Културен отпечатък" на предаването "Terra Култура". Той споделя своите впечатления и мотиви зад създаването на..

публикувано на 30.09.24 в 11:20

11-о издание на фестивала за иновативно изкуство "180 градуса"

София събира международни артисти от независимата сцена за иновативно изкуство "180 градуса". Със своето 11-о поредно издание фестивалът ще предложи разнообразие от събития с фокус върху експериментални интердисциплинарни формати. Форумът обединява международни артисти от сферите на експерименталната музика, съвременния танц, пърформанса,..

публикувано на 29.09.24 в 12:25
Емил Измирлиев

Животът е един ден и това е днешният ден

В епизод 556 "Трамвай по желание" среща своята публика с талантливия писател, есеист, сатирик и драматург Емил Измирлиев. В кратък и широко известен автопортрет, Измирлиев обрисува себе си така: "Емил Измирлиев, обикновен български писател. Роден съм където и когато ми е паднало – в град Дупница на 27 април 1953 г. Имало е и друга..

публикувано на 28.09.24 в 13:10

Нова сесия на европейската културна програма за трансгранична мобилност

Започва новата сесия за кандидатстване в европейската програма за мобилност в областта на културата Culture Moves Europe – "Културата движи Европа". Програмата предоставя безвъзмездни средства за движение на творци и професионалисти в областта на културата във всички 40 държави от програма "Творческа Европа" на Европейския съюз. Тя обхваща..

публикувано на 28.09.24 в 12:05

Майсторите на илюзията с шоуто "Това е магията" в София

Световният фурор "Това е магията" (C’est la Magie) кара малки и големи да повярват в невъзможното с високотехнологични илюзии и смайваща магия с участието на публиката, След безспорния си успех на Бродуей и в пълните зали в цял свят майсторите на илюзията се събират в ново шоу, за да прочетат мислите на зрителите, да се появяват и изчезват..

публикувано на 28.09.24 в 09:00